(StudentTorget.no):

Sommeren er her, og selv om den ikke har vist seg fra sin beste side foreløpig, er det en tid for lette måltider og friske drikker. De siste årene har smoothie blitt veldig populært, og i dag selges drikken i ulike varianter i både kiosker og egne smoothiebarer.

- Smoothie er en tyktflytende og forfriskende drikk, laget av most frukt eller bær eller grønnsaker, isbiter og eventuelt litt melk eller yoghurt. Smoothie inneholder mye vitaminer og mineraler, i tillegg til fruktkjøtt og fiber, sier matfaglig konsulent Rannveig Førland hos Grete Roede.

Og i tillegg til å smake fantastisk, kan smoothien altså være et veldig sunt alternativ i en travel hverdag. Førland sier at det fungerer særs godt som en form for mellommåltid.

- En smoothie metter godt og egner seg som et sunt og velsmakende lite måltid, for eksempel til frokost, som mellommåltid eller når du har lyst på noe friskt og godt. En frokost-smoothie kan tilsettes linfrø, solsikkefrø eller kruskakli for å gi mer fiber, sier hun.


 

Bruk fantasien

På sensommeren kommer bærene fram og du kan plukke ingrediensene til smoothien rett fra hagen. Fram til den tid bugner det over av frukt og grønt i butikkene, og ifølge Førland er det bare fantasien som setter grenser for hva smoothien kan inneholde.

- Prøv deg gjerne frem med ulike typer grønnsaker, krydder og urter; agurk, avokado, stangselleri, gulrot, frisk mynte, persille, basilikum, sitronmelisse, kanel, vaniljestang eller ingefær egner seg godt.

Forskning viser at frukt, bær og grønnsaker er bra for helsen, og i følge ernæringsmyndighetene bør vi få i oss minst «fem om dagen». Det dekkes ved en næringsrik smoothie.

LES OGSÅ: Psykolog forklarer vinterdepresjon

 

Smakseksplosjon

Selv om du står fritt til å velge helt fritt hvilke ingredienser du vil at smoothien din skal bestå av, har ernæringsfysiolog Førland et par tips for å gjøre smoothieopplevelsen ultimat.

- Ved å bruke godt moden frukt og bær får du en søtere og mer smakfull smoothie. Ønsker du en søtere eller midlere konsistens kan du tilsette litt juice eller melk, da vi du også få en tynnere smoothie. Ønsker du mer fylde og en tykkere konsistens kan du tilsette yoghurt, Biola, Skyr eller banan.


Hun har også noen tanker om hva som kan gjøre smoothien mindre god enn den trenger.

- Har du bananer eller epler i en smoothie, bør du ta i noen dråper med lime eller sitron slik at fruktkjøttet ikke blir brunt. Ikke kjør kiwi for lenge i hurtighakkeren. Hvis steinene blir knust, smaker de som pepper, råder hun.

Ønsker du en iskald smoothie, mener Førland at du med fordel kan bruke frosne bær rett fra fryseren. Det viktigste tipset for en smakfull smoothie er likevel måtehold:

- Om du prøver deg uten oppskrift, pass på å ikke bruke for mange ingredienser i en smoothie. Mange ingredienser kan lett kamuflere de opprinnelige smakene!

 

 

Tre forfriskende smoothies:

 

Tyttebærsmoothie

(2 porsjoner)

 

2 dl rørt og ferdigsukret tyttebær – frossen

2 dl tranebærsaft

2 dl Ja-vaniljeyoghurt

 

Slik gjør du:

Bland alle ingredienser i en blender og kjør til du har fått en tykk og deilig smoothie. Hell over i glass og pynt med litt ekstra tyttebær på toppen.

 

 

 

 
 
 
 
 

Grønnsak-smoothie

(4 porsjoner)

 

1/4 avocado


1/2 agurk

Saften av 1/2 lime

1 neve ruccola

1 grønt eple

50 g grønne druer uten stein

isbiter

 

Slik gjør du:

Skrell og del opp ingrediensene i mindre biter og raspe eplet.
Ha alle ingrediensene i en blender eller kjøkkenmaskin, og kjør til smoothien får en jevn og drikkbar konsistens. Server straks!

 

 

 

 

Havresmoothie

(1 porsjon)

 

1 dl druejuice

1/2 dl biola naturell

2 ss havregryn

1 ts linfrø

1/2 dl frosne blåbær

1/2 banan

 

Slik gjør du:

Kjør alle ingrediensene i en blender eller hurtigmikser til en jevn blanding. Drikkes straks!

 

Flere gode smoothie-oppskrifter finner du på www.greteroede.no