(StudentTorget.no):

På grunn av høyt drikkepress og stadig drøyere «opptaksritualer» har flere medier og fadderledere omtalt fadderukene som den nye russetiden.
 
I går kunne vi også lese om at én promille av Volda-studentene havnet på sykehus på grunn av for høy promille.
 
Ved Universitetet i Tromsø var det denne uken flere studenter som gråt på grunn av drikkepresset og et stort gruppepress om å gjøre ting de ikke hadde lyst til.   
 
– Flere har opplevd gruppepress. De føler seg tvunget til å gjøre ting de ikke vil og har begynt å gråte, forteller UiT-studenten Henriette Johnsen til Nrk.no.
 
Hun forteller også om tilfeller hvor avkledning har vært en del av drikkelekene.
 
 

Lover bedring

Jørgen Bolstad, PR-ansvarlig for fadderperioden i Tromsø, forteller at halvparten av deres arrangementer er alkoholfrie.
 
– Vi jobber også med å informere faddere og studenter om at de ikke må kjøpe alkohol på arrangementene i fadderukene. Hvis de opplever det sånn må vi finne en løsning og bli tydeligere på dette, sier Bolstad.
 
Leder av Norsk studentorganisasjon, Ole Magnussen Rydje, mener det er viktig at fadderuke-arrangørene legger til rette for at alle skal inkluderes - uavhengig av alkoholforbruk.
 
– Det er naturlig at studentene tar seg en fest når de starter på studiene, men det er også viktig å oppfordre til at fadderukene skal være inkluderende, slik at alle kan bli godt inkludert i fagmiljøene de skal være en del av i tiden fremover, sier han til Nrk.no.
 

SE VIDEO: Fadderledernes tips til de nye studentene

 

– Vil ikke bli for strenge

I fjor mente 64 prosent av Trondheim-studentene at drikkepresset ved studiestart var for stort. Derfor har de i år innført krav om at pengestøtte til linjeforeningene kun skal gå til alkoholfrie arrangement. 
 
– Vi har lagt ut et skriv med retningslinjer, som alle fadderne skal ha lest, hvor vi oppfordrer til å unngå drikkepress og være obs på at det en gjør selv påvirker andre, i hvert fall når en er en fadder som noen kanskje ser opp til, sier Nora Karlsson, som er leder for fadderne i linjeforeningen Pareto ved NTNU.
 
Hun mener samtidig at det er vanskelig og heller ikke ønskelig å bli for strenge.
 
– Alkohol er ikke nødvendig, men det er en del av kulturen og noe veldig mange av fadderbarna gleder seg til, men man trenger ikke å delta selv, sier hun til Nrk.no.
 
 

Nye tiltak fungerte i Bergen

Også i Bergen har det blitt innført nye tiltak for å få bukt med det store drikkepresset – og den påfølgende dårlige medieomtalen. I år gikk flere av utdanningsinstitusjonene i Bergen sammen om å minke alkoholinntaket, og øke tryggheten for studentene i fadderuken.
 
Under fadderukens rebusløp ble det informert om at fadderuke-armbåndet kunne bli klippet av dersom man drakk alkohol.
 
– Det var slik at de skulle se alvoret. Men det ble ikke nødvendig. Vi i fadderstyret var hele tiden synlige og tilgjengelige underveis, og passet på å følge opp at det skulle forbli alkoholfrie arrangementer, sier Bente Hvistendahl, leder for fadderstyret ved SV-fakultetet ved Universitetet i Bergen til Studvest.
 
Hilde Sandvik er kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende, og har tidligere vært kritisk i omtalen av fadderuken i byen. Også hun mener at det har gått roligere for seg i år.
 
– Basert på et litt overfladisk inntrykk kan jeg si at det virker noe bedre enn i fjor. Jeg har ikke sett så mange ravende dritings folk i gatene, og færre togakledde mennesker. Men for alt jeg vet gikk jeg i sentrum på feil tidspunkt, sier hun.
 

LES OGSÅ: Den ultimate bakrushjelpen

 
Hvordan har fadderuken gått for seg hos dere? Legg igjen en kommentar!