(StudentTorget.no)

Uansett om du trener med apparater, eller frivekter er det noen grunnleggende ting å huske på trening.
 
Både for å unngå skader, men også for og virkelig få effektiv trening. Det er dessverre mange hjerteskjærende bevegelser, og feiltolkede varianter av øvelser der ute!
 
Det viktigste er selvfølgelig å holde seg skadefri, men hva med all tiden vi legger i treningen vår? Lite effektive måter å trene styrke på er veldig utbredt, det skal ikke handle om kvantitet men kvalitet! Ikke mål hvor bra en økt på grunnlag av tid brukt på for eksempel treningsstudio, men heller hva man egentlig har gjennomført. 
 
 

Slik gjennomfører du øvelsene:

 

Helene Høimyr, muskelfysiolog og personlig trener

Helene (29) er StudentTorgets treningsekspert. Hun har en mastergrad i muskelfysiologi og bachelorgrad i molekylærbiologi, og er personligtrener og kostveileder fra NIH. Hun jobber selvstendig som personlig trener, og starter denne våren utetrening i gruppe. Hun er også gym- og biologilærer på videregående skole. Helene driver også bloggen kunnskapsriktrening.com, og er faglig ansvarlig på nettsiden Bratrening.no.

Stram magen
 
Tenk at du har på et korsett som holder ting på plass gjennom hele øvelsen. Dette krever en rak holdning og styrke i mage/rygg. Å stramme magen vil hjelpe til med det lille ekstra vi trenger på tunge øvelser, og bedrer kroppsholdningen din.
 
 

Skuldre bak og ned!

God holdning er en nøkkelfaktor i all type trening, men som glimter med sitt fravær altfor ofte. Neste gang du trener styrke, prøv å merke forskjellen når du for eksempel gjør brystpress i maskin. En god holdning på trening vil gi deg en god holdning i hverdagen (sammen med å styrke muskler i rygg selvfølgelig)!
 
 

Brems! 

Hvor mange av dere er det som tar i skikkelig den tyngste veien (eksplosive) av øvelsen, for eksempel brystpress igjen. Vi presser ut, og SLIPPER tilbake. Her får musklene altså hvile halve veien, før de må jobbe igjen på vei ut. Dette er lite effektivt. Musklene får halvparten av stimuli for å vokse seg store og sterke, eller mer utholdende, enn de kunne ha fått.
 
Brems på vei tilbake, ja det er tungt, men det er en del av øvelsen. Ikke la muskelsammentrekningen slippe opp før du er ferdig med antallet repetisjoner du skal ta! Igjen, prøv bremsing neste trening, enten det er apparat eller frivekt.
 
Om det er vanskelig å huske på, prøv å telle 1 i den eksplosive fasen og 2 i den bremsende fasen. Prøv også å trene med strikk, som vil tvinge deg til å bremse for å holde igjen. 
 
 

Pust!

Ja det er vanskelig, men prøv å puste gjennom øvelsen! Finn ut når det passer best for deg, og vær oppmerksom til det blir en vane. Enkelt tips er for eksempel å holde pusten når du går ned i knebøy, og puste ut på vei opp. Med pusten vil vi få hjelp til å holde korsettet fra tips 1, jo hardere vi presser sammen magen, jo mer stabilitet får vi. Altså hjelp til å utføre øvelsen riktig.
 
Alle har forskjellig utgangspunkt, og anlegg for muskelstørrelse, og styrke. Å sammenlikne seg med alle andre er ikke mye vits. Derimot vil det å trene med andre som har samme målsetning, kunne hjelpe både deg og partneren til å utføre øvelsene riktig!
 
Pass på hverandre, og minn hverandre på å rette opp holdningen, bremse på vei tilbake og puste.
Siste tips for i dag er; ikke vær redd for å ta i!
 
Dette gjelder like mye ved styrketrening som ved kondisjon. Kroppen trenger stimuli for å reagere, og respondere på aktiviteten vi driver med, og det betyr at vi skal kjenne det godt når vi utfører øvelsene våre.
 
Ikke sitt i benpressmaskinen å les avisen mens du kjører noen serier for samvittighetens skyld! De fleste av oss har ikke tid til det, og ønsker oss effektiv trening som gir stor mulighet for resultater. 
 

Treningskjeden Actic gir studentpriser og gratis innmelding til StudentTorgets medlemmer