(StudentTorget.no):

Det er det psykologiske fakultet ved universitetet i Bergen som har gjort en søvnstudie med over 500 studenter ved universitetet.

Studien tar for seg bruken av ulike elektroniske medier på kveldstid og søvnkvaliteten til studentene.

I følge studiet svarte over 90 prosent av deltakerne at de surfer, ser film eller skrive e-post på sengekanten minst én gang i uken.

Ukentvis brukte studentene i testen 106 minutter på å se film, 64 minutter på å surfe på mobilen, samt benyttet seg av pc - mens de var i sengen.

En av forskerne bak studiet, professor Ståle Pallesen, mener at stadig bruk av mobil, pc og andre medier i sengen, gjør det vanskeligere å sovne om kvelden og kan føre til dårligere søvnkvalitet. Er eksamensperioden rett rundt hjørnet, bør du derfor legge unna disse i god tid før du skal sove.

- Søvnstudien viser at det var en klar sammenheng mellom surfing på mobil og PC og insomni, altså søvnvansker, sier professor Ståle Pallesen til uib.no.

 

Verst for B-mennesker

Forskerne fulgte både A- og B – mennesker gjennom testen, og det er ikke overraskende at sistnevnte kom dårligst ut. B – mennesker legger seg ofte senere, og bruker også ofte lengre tid på å sovne. Disse pekte seg ut i testen over de som hyppigst benyttet seg av ulike medier i sengen eller like før sengetid.

Pallesen mener også at det å spille spennende spill eller se på tv – programmer som engasjerer, kort tid før leggetid, vil kunne føre til at vi blir giret opp og gi oss problemer med å sovne i etterkant. Selv om dette skjer utenfor soverommet.

 

LES OGSÅ: Straffes for innlegg på nettdebatt

 

Ikke sov med mobilen

Mange har for vane å sove med mobilen, enten det er i eller ved siden av seg i sengen. En studie fra 2008 utført av svenske Karolinska Institutt og Wayne State University i USA , viser også at det å sove med mobilen i sengen kan være en dårlig idé. Strålingen fra trådløse signaler gjorde at testkandidatene opplevde problemer med å falle i dyp søvn, som resulterte med at kroppen ikke fikk restituert seg godt nok i løpet av natten.

Den svensk – amerikanske studien kunne konkludere med at dette ofte førte til hodepine, humørsvingninger og søvnforstyrrelser hos testkandidatene.

Pallesen anbefaler folk til å bruke soverommet til det det er laget for. Har man TV eller andre digitale medier på soverommet, kan vi begynne å assosiere rommet med andre ting enn å slappe av, og vi kan få det vanskeligere med å sovne inn på kvelden.

- Soverommet bør være forbeholdt sex og søvn, sier Pallesen til uib.no.