(StudentTorget.no):

Uansett hvor man jobber – om det er hjemme ved kjøkkenbordet eller på lesesalen ved studiestedet, er det uansett viktig at man setter seg i en god arbeidsstilling som ikke belaster rygg og nakke.
 
Fysioterapeut Liv Forberg jobber ved Markveien Naturmedisinske Senter og har god erfaring innen ergonomi på arbeidsplassen. Hun sier at en god sittestilling sammen med regelmessige pauser kan forbedre konsentrasjonen og studieprestasjonene dine. 
 
 

Hva er rett sittestilling?

– Det viktigste er at hele ryggen er støttet, du bør hvile korsryggen inntil ryggstøtten, og ha en god hvilestilling i underlaget. Du skal ikke sitte og spenne deg. Dersom du tenker at nå skal jeg ha en god holdning og spenner deg opp, er dette uheldig, forklarer Forberg.  

Det er viktig at studenter blir bevisst på hva en uheldig sittestilling kan gjøre og at man forstår viktigheten i å bevege seg. Kroppene våre er ikke laget for å sitte stille, men vi sitter oss syke. Forberg anbefaler studenter å innarbeide gode rutiner tidlig, med å ta korte pauser hvor man reiser seg og strekker kroppen. 

Varier sittestillingen

Fysioterapeut Liv Forberg forteller at mange sitter i samme stilling for lenge.

FOTO: Privat

– Det er lov å ta seg kaffepause med en strekk og et gjesp, sier hun.
 
Det enkleste tipset, men samtidig det viktigste, er at man skal skifte sittestilling ofte. 
 

LES OGSÅ: Mobilbruk i senga ødelegger nattesøvnen

 

Uheldig laptop-trend

Det at mange studenter jobber på laptop, ser fysioterapeuten som en uheldig arbeidssituasjon. Å få en god sittestilling når man bruker laptop er en utfordring. Problemet er nemlig at skjermen er for lav og for nær tastaturet. Dette fører til at man synker sammen eller tipper hodet ned for å se skjermen. Her skulle Forberg ønske at flere kunne ha mulighet til å benytte seg av trådløst tastatur og få løftet opp maskinen i en god lesehøyde. 
 
– Det å få skjermen i en høyde slik at man kan se rett frem og hvile blikket når man jobber, er det mest ideelle. 
 
Dersom man har tilgang til et laptop-stativ eller benytter seg av en bunke magasiner for å løfte opp maskinen, kan dette være med på å begrense belastning i nakke- og skulderparti. Dersom man ikke har midler til å få tak i et tastatur, eller andre tekniske oppgraderinger til studiehverdagen, minner Forberg oss på at det viktigste er at man ikke blir sittende for lenge, men tar jevnlige pauser. 
 
– Ikke bli sittende i en dårlig posisjon i for lang tid. Vær bevisst på hva som er riktig sittestilling og vær innom den i løpet av dagen. Den største feilen er at flere sitter feil i én stilling for lenge, forklarer fysioterapeuten.
 

LES OGSÅ: Slik unngår du overanstrengte øyne i studietiden

 

Kom deg opp av senga

Tips til riktig sittestilling

– Hvil ryggen inntil ryggstøtten

– Sitt godt ned i sitteknutene

– Slapp av i skuldrene

– Løft opp laptopen slik at du kan holde blikket rett frem 

– Skift stilling ofte

– Ta korte pauser

– Strekk deg

– Husk hverdagstrimmen

Mange studenter fristes nok til å sitte hjemme i senga å jobbe med skolearbeid, men dette er ikke en god arbeidsstilling med tanke på din fremtidige helse. Dersom man sitter i en seng eller en myk sofa, vil dette føre til en uheldig runding på ryggen og kan føre til belastning i korsryggen, i følge Forberg. 
 
– Er du ung og sprek og ikke har vondt i ryggen enda, er det dumt å få det. Det er dumt å bli dårlig i ryggen bare fordi man sitter krøkete i en seng. 
 
Kroppen skal man ha med seg videre ut i arbeidslivet da er det viktig å ta vare på den. Hverdagstrim og fysisk aktivitet er viktig for at kroppen skal tåle alle timene på lesesalen og foran laptopen, påpeker Forberg.