(StudentTorget.no):

Den tilsynelatende endeløse friheten man har som student setter visse krav til selvdisiplin for at studiene ikke skal vike for mer fristende ting, som å være oppe halve natten og sove langt forbi den første forelesningen neste dag.  
Men hvis man er en nattugle av natur, er det mulig å ta seg sammen?
 
Ja, men det krever litt innsats, i følge Dr. W. Christopher Winter, som er medisinsk direktør for Martha Jefferson Hospital Sleep Medicine Center i Charlottesville i USA, og talsmann for American Academy of Sleep Medicine.
 
- Genene dine definerer «chronotypen» din, som avgjør om du er en morgen- eller kveldsperson, sier Winter til den amerikanske gründer- og karrierenettsiden entrepreneur.com.
 
Det å endre den såkalte chronotypen din tar om lag to uker, men det krever at du opprettholder en viss innsats. Hvis du slurver med vanene, vil du i følge Winter ende opp tilbake i dine naturlige døgnrytme-vaner. Her er hans seks enkle tips for å justere den indre klokken din:
 

LES OGSÅ: Dette kostholdet øker studieprestasjonene dine

 

1. Det handler om når du står opp, ikke når du legger deg

 Stå opp, trene og spise på samme tid hver dag, anbefaler Winter. Kroppen liker å forutse hva som skal skje, og vil trekkes mot rutiner. Men du trenger ikke fokusere så mye på akkurat når du skal legge deg for kvelden. 
 
- Folk henger seg som regel opp i at de skal være i seng til en bestemt tid, men dette er feil fordi det kan føre til at man stresser med det. En naturlig sengetid vil komme av seg selv, siden du kommer til å bli sliten av å ha stått opp tidlig, sier doktoren. 
 
Winter sier problemet oppstår når du faller tilbake til gamle mønstre i helger og ferier. Når man sover lenge i helgene forteller du til kroppen din at de tidlige morgenrutinene bare er en vilkårlig timeplan og at kroppen skal holde seg til sin chronotype. For å bli en morgenfugl, er det viktig å stå opp tidlig også i helgene, selv om du er ute sent kvelden før.
 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet

 

2. Bruk en smart alarm 

Slumreknappen er designet for å la deg sove noen minutter ekstra uten å gå tilbake i en dyp søvnsyklus, men det kan være en hindring i prosessen med å bli en morgenfugl. 
 
- Det er egentlig ingenting galt med det, men hvis du ønsker å stå opp på et bestemt tidspunkt, er du ikke i en kognitiv sinnstilstand til å ta en beslutning om hvorvidt du trenger ni minutter ekstra søvn, sier Winter. 
 
Han anbefaler å heller bruke en alarm-app på telefonen, som for eksempel «Smart Alarm» eller «Math Alarm», hvor man må løse et matematisk problem for å slå den av eller trykke på slumreknappen. Ved å løse et problem blir hjernen våken nok til å ta en mer veloverveid avgjørelse.
 
Winter tipser også om å bruke musikkbiblioteket på telefonen til å spille av en tilfeldig sang som alarm. Hvis man bruker den samme sagen eller alarmlyden, vil man etter hvert bli «immun» mot lyden. 
 

Klikk her for å se studentrabatter i Norge

 

3. Bruk lyset 

Naturlig eller kunstig er lys viktig for å fortelle hjernen at dagen har begynt, og sender signaler til kroppen om å slutte å lage melatonin, et hormon som hjelper regelmessig søvn. 
 
- Hvis det er mørkt når du skal stå opp kan du lure hjernen din til å tro at solen er oppe ved å bruke lyset fra en lampe, sier Winter. 
 

LES OGSÅ: Slik unngår du overanstrengte øyne i studietiden

 

4. Få litt mosjon

Winter sier at en treningsøkt om morgenen hjelper kroppen med å våkne opp. Forskere ved Appalachian State University har kommet frem til at morgentrimmen senker blodtrykket, reduserer stress og angst, og hjelper deg å sove bedre om natten.
 
Det beste er å trene i sterkt lys. Winter foreslår å ta en liten sykkel- eller joggetur om morgenen, eller gå en tur med hunden, hvis du har det. 
 

LES OGSÅ: Ferdig trent før skole eller jobb? Ja, det går an!

 

5. Ta et proteinrikt måltid

- Hopp over frokostblandingen eller brødet og gå for egg eller yoghurt om morgenen, sier Winter. 
 
Protein gjør det enklere å våkne, mens karbohydrater fremmer søvn. Protein øker nemlig dopaminnivået ditt, noe som bidrar til å gjøre deg klar for dagen.
 

LES OGSÅ: Mobilbruk i senga ødelegger nattesøvnen

 

6. Unngå middagsluren

Winter sier det kan være vanskelig å sovne tidlig de første dagene, noe som vil gjøre at du føler en sterk trang til å sove i løpet av dagen. Men du bør for all del bekjempe denne trangen. 
 
- Bruk trøttheten du kjenner på gjennom dagen til å legge deg tidligere. Hvis du faller for fristelsen til å ta deg en lur vil du ødelegge den naturlige stimulans for søvn, sier doktoren.