(StudentTorget.no):

Løp-gå-løp er en enkel og mye brukt metode for å få opp kondisjonen, og for å komme inn i løpe-vanen. For mange er det et stort steg fra det å gå en tur, eller "nesten-løpe" til det å faktisk få med hele kroppen på å løpe. Det er ikke rart, om man ser på hvor mye energi løping krever i forhold til det å gå. Under et løpesteg vil du løfte hele kroppen, sparke fra underlaget, og ved et tidspunkt vil hele kroppen være i lufta. Dette skjer ikke like effektivt under gange.
 
Å løpe krever tilvenning. Kroppen må rett og slett venne seg til aktiviteten både for å unngå å pådra seg skader, men også for å få gode vaner. Å la seg selv både gå og løpe underveis i en joggetur er et godt råd. 
 
Jeg har mange ganger hørt folk si; "Min kropp er ikke skapt til å løpe, og det har jeg godtatt..." Jeg sa selv dette før, egentlig fordi løping var så slitsomt. I tillegg følte jeg at alle andre som løp var så flinke, løp langt og fort. Det var før, nå løper jeg mer og behersker aktiviteten bedre og bedre!
 
 

Øvelse gjør mester!

Helene Høimyr, muskelfysiolog og personlig trener:

Helene (29) er StudentTorgets treningsekspert. Hun har en mastergrad i muskelfysiologi og bachelorgrad i molekylærbiologi, og er personligtrener og kostveileder fra NIH. Hun jobber selvstendig som personlig trener, og starter denne våren utetrening i gruppe. Hun er også gym- og biologilærer på videregående skole. Helene driver også bloggen kunnskapsriktrening.com, og er faglig ansvarlig på nettsiden Bratrening.no.

Denne metoden er enkel, passer for alle, og vil gi resultater om en presser seg selv gradvis! Er du helt fersk på løping begynner du roligere, enn om du har løpt litt, eller bare ønsker å bedre grunnlaget du allerede har.

Alle treningsøkter bør starte med oppvarming, så gå/løp rolig til du kjenner at kroppen er klar.
 
LØP! Hold ut så lenge du klarer. Her er det viktig å tilpasse hastigheten til din form, og ditt ønske for akkurat denne treningsøkten. 
 
GÅ! Hold raskt tempo omtrent halvparten av tiden som du løp. 
 
LØP! Start å jogge igjen før du egentlig har lyst, og hold ut litt lengre enn du tror du klarer. Vi har alle litt mer krefter enn vi faktisk tror.
 
Fortsett med å veksle mellom å løpe og å gå raskt til du har kommet deg gjennom en viss distanse. Neste økt skal du holde ut løpingen litt lengre gjennom samme distansen, sørg for progresjon hele tiden.
 

LES OGSÅ: Hva er effektiv trening?

 

Etterhvert vil du kunne løpe hele lengden sammenhengende!

 
Kondisjonen har blitt bedre, du har kommet over løpe-skrekken og det er på tide å øke hastighet eller distanse.
 
Det finnes alltid nye mål å løpe mot! For mange er kanskje det nærmeste målet Oslo Maraton som går av stabelen på lørdag, eller andre utfordringer som å løpe den faste joggerunden litt raskere enn forrige gang. 
Denne uken startet svett og friskt for min del med en deilig 5 kilometer på grus, gress, og sti langs sjøen. 
 
 
God trening!