(StudentTorget.no):

Fysisk aktivitet er kjent for sin positive innvirkning på kropp og hode. Vi blir gladere og lettere til sinns av hard trening som får kroppen til å produsere endorfiner, kroppens eget lykkehormon. Det er ikke uten grunn at en tøff løpetur kan gi oss følelsen av ”Runners high”.
 
Gode treningsvaner bidrar også til mestringsfølelse, motivasjon og velvære i hverdagen, som gjør det enklere å opprettholde treningen.  
 
I tillegg til de velkjente effektene av regelmessig fysisk aktivitet, er trening også bra for studieprestasjonene dine. Flere studier viser at trening og god fysisk form påvirker både arbeidsevne og studieresultater positivt. En student står ovenfor mange krav og utfordringer som krever god konsentrasjon og et klart hode.
 
 

God kondisjon, bedre student?

Helene Høimyr, muskelfysiolog og personlig trener:

Helene (29) er StudentTorgets treningsekspert. Hun har en mastergrad i muskelfysiologi og en bachelorgrad i molekylærbiologi. Hun er i tillegg utdannet personlig trener og kostveileder fra Norges Idrettshøgskole. Helene jobber selvstendig som personlig trener, og er gym- og biologilærer på videregående skole.

Helene driver også bloggen kunnskapsriktrening.com, og er faglig ansvarlig på nettsiden Bratrening.no.

Fysisk god form måles som regel etter oksygenopptak og kondisjon, og viser til en persons evne til å opprettholde aktivitet over tid. Muskelstyrke er også en viktig del av å ha en funksjonelt fungerende kropp, men uten god hjerte- og lungekapasitet hjelper ikke sterke muskler mye. 

God kondisjon betyr at kroppen klarer å utnytte oksygenet som tas opp av lungene i hvert pust, slik at oksygentilgangen til muskler, organer og ikke minst hjernen er tilstrekkelig. Hjertet er ansvarlig for å pumpe blodet ut i kroppen, og jo sterkere hjerte du har, jo mer blod pumpes ut i hvert slag. 
 
Med god oksygentilgang til hjernen vil hjernekapasiteten ikke begrenses av faktorer som kan påvirkes av trening og aktivitet. Studier viser at studenter og elever med god kondisjon har økt yteevne ved logisk tankegang og språklig oppfattelsesevne, uavhengig av muskelstyrke. 
 
Mer effektiv og konsentrert lesing gjør studiehverdagen lettere, altså mer tid til et sosialt liv og en mindre stressende treningshverdag. 
 
Som student kan altså trening og aktivitet som øker kondisjonen virke positivt på både eksamen, og underveis i semesteret. Med god kondisjon og muskelstyrke vil du som student både kunne få et mer konsentrert hode til lesingen, men også en funksjonelt sterk kropp. Det er altså god grunn til å ta på seg joggeskoene, og ikke bare tilbringe all tid på lesesalen!
 
 

Jeg har ikke råd til treningsstudio

Om du ikke har råd til å trene et sted som spiser kraftig av studielånet, er det ingen fare. Ute- og hjemmetrening passer for alle, uansett årstid og form. 
 
Kondisjonstrening er perfekt å gjøre ute, enten du går, sykler, jogger eller går på ski. Frisk luft mens man trener er mer motiverende enn å løpe på mølla inne i et varmt studio. Styrketrening kan utføres med egen kroppsvekt ute og hjemme i stua, og med litt ekstra hjelp fra benker eller stativer får musklene en skikkelig utfordring. 
 

Alle har tid til trening

(Foto: Ruben Kvamme)

Hverdagen som student er ofte friere enn når du kommer ut i jobb. Trening passer godt inn i begge hverdager, det gjelder bare å prioritere. Ikke tenk at du kan trene om du får tid, men sett av tid, og bestem deg for hva og hvor du skal trene. 

Morgentrening gjør deg ferdig med treningen før dagen starter, og kveldstrening er smart på dager hvor forelesningene begynner tidlig. Som student har du kanskje også gleden av tid midt på dagen, utnytt dette med en treningsøkt for å klarne tankene. 
 
Det gjelder altså å lage en plan for treningen din, og utføre den som bestemt. Om vi holder oss til planen, vil treningen bli en naturlig del av hverdagen etter hvert, så lenge du holder ut de første ukene. 
 
 

Både kondisjon og styrke i treningsplanen

Kroppen og hodet har godt av å trene variert, uansett hva du ønsker å oppnå med treningen din. Planlegg både styrke- og kondisjon, enten i samme økt, eller på forskjellige dager. 
 
Grovt sett vil et treningsopplegg som fokuserer mest på kondisjonstrening øke hjertets kapasitet, og forbruke mest energi. Selv om kondisjonstrening ofte forbinnes med blodslit og melkesyre, vil formen ha godt av all aktivitet som øker pulsen. Variasjon er nøkkelordet.
 
Om treningsopplegget legger mest vekt på styrketrening, vil kroppens muskelmasse og styrke kunne trenes med ulike metoder. Hvor mange repetisjoner og serier du utfører, avhengig av om du ønsker å bygge muskler, bli sterkere, eller vil trene opp musklenes utholdenhet. 
 
Trener vi både kondisjon og styrke vil kroppen være utholdende, sterk og bevegelig både i hverdagen og på trening. Dette gjør at vi ikke bare for treningens skyld, men også for at kroppen skal fungere utenom treningsøktene, både nå og når vi blir eldre. 
 
 

Tren smart og effektivt!

(Foto: Michaela Klouda)

Trening er in. Alle skal trene, og nye treningsformer og metoder dukker opp hver uke. Uansett hva slags trening vi ønsker å drive med, gjelder det å vite hva og hvordan vi bør trene for å få best mulige resultater. 


Hvilke muskler skal jeg trene, og hvilke bevegelser og øvelser trener disse musklene? Vet du dette, vil det også være lettere å lære riktig teknikk, noe som er svært viktig for å unngå skader og for  å få optimale resultater.
 
Hva skjer når jeg trener kondisjon, og hvordan kan dette trenes på ulike måter? Lær om intensitets-soner og puls for å forstå hvordan kroppen fungerer. Kan du dette, vil treningsplanleggingen av kondisjonstreningen din bli enklere, og variasjonen mellom langkjøring og intervaller vil gjøre treningen morsommere!
 
Effektiv trening handler om å trene fokusert og målrettet. 
 

(Foto: Michaela Klouda)

Hvor lang tid vi bruker på en treningsøkt sier ikke nødvendigvis noe om kvaliteten på treningen. Ikke tren etter klokka, men tren best mulig etter hva målet med treningsøkten er. Effektiv trening er trening som utføres best mulig, uten ekstra tidsbruk eller halvhjertet innsats. 
 
 

Gode øvelser for alle!

Uansett hvor du trener, finnes det gode styrkeøvelser som ikke krever mye utstyr, og som utfordrer mye muskelmasse på en gang. Øvelsene kan tilpasses til alle nivåer, og kjennes garantert så lenge innsatsen er på topp!
 
Push-ups for bryst, skulder og mage/rygg
 
Opptrekk til stang for rygg, armer og mage/rygg
 
Bulgarske utfall for lår, rumpe, mage/rygg
 
Gående planke for skulder og mage/rygg
 
Trappe- eller bakkeløp for effektiv kondisjonstrening
 
 
Utfør øvelsene med fokus på god holdning, stram mage/rygg og kjenn at musklene arbeider. 
10-12 repetisjoner x 3 serier, gjerne som en sirkeltrening for mer effektiv tidsbruk.
 
 
God trening!
 

Kilder: Åberg (2009), Ericsson (2012), Josefsson (2013)