(StudentTorget.no):

Disse fem mytene og oppfatningene rundt trening er noe jeg både har hørt om, og blitt spurt om mange ganger som muskelfysiolog og personlig trener. Noen myter finnes det klare svar på, mens andre er påstander som ofte blir brukt som for eksempel unnskyldninger på å ikke få plass til trening i hverdagen.
 
 

1. Jeg er ikke født til å løpe

Alle mennesker er født til å løpe, med mindre det er snakk om spesielle sykdommer, handicap, eller liknende. Det mange mener med dette er at det ikke er like “lett” å løpe som man tror andre opplever. Noen mennesker er mer disponert til å takle løping bedre enn andre, genetisk sett. Her er det snakk om muskelfibersammensetning (fordelingen av raske og langsomme muskelfibre i hver muskel), anatomiske forskjeller (ulik anatomi i feste og utspring av muskler, og skjelettets individuelle forskjeller). Sannheten er et noen individer får enklere resultater av løpetrening enn andre, men det betyr ikke at alle mennesker kan løpe om de gjør en innsats for å klare det.
 
 

2. Yoga og pilates gir deg lange slanke muskler

Helene Høimyr, muskelfysiolog og personlig trener

Helene (29) er StudentTorgets treningsekspert. Hun har en mastergrad i muskelfysiologi og en bachelorgrad i molekylærbiologi. Hun er i tillegg utdannet personlig trener og kostveileder fra Norges Idrettshøgskole. Helene jobber selvstendig som personlig trener, og er gym- og biologilærer på videregående skole.

Helene driver også bloggen kunnskapsriktrening.com, og er faglig ansvarlig på nettsiden Bratrening.no.

Ingen trening kan endre på hvor musklene våre har utspring og feste. Hver skjelettmuskel, altså alle muskler som er festet i skjelettet har en bestemt lengde, og strekker seg mellom utspringet og festet. Det er marginale individuelle forskjeller på hvor disse utspringene og festene er, men uansett hvem vi er vil ikke yoga eller pilates kunne flytte på dette.

 
Grunnen til at mange mener at disse treningsmetodene kan gi lange slanke muskler er at dette ikke er muskelbyggende trening, og at det ofte innebærer mye bevegelighetstrening. Dette fører til at musklene våre ikke blir større, det vil altså ikke gi muskelhypertrofi, noe som enten opprettholder, eller resulterer i “slanke” muskler. Treningen vil også opprettholde musklenes naturlige lengde, eller gi forkortede muskler tilbake sin originale lengde, på grunn av mye strekk. og bevegelighets-øvelser.
 
 

3. Jeg har ødelagt forbrenningen min

Dette har vi lest om, hørt om, og noen mener de har opplevd dette selv. Det er som regel ikke mulig å ødelegge forbrenningen sin, men det kan kanskje føles sånn. En kropp som har blitt utsatt for slankekurer, lite trening, eller andre situasjoner der muskelmassen har blitt redusert på grunn av dårlig restitusjon, eller energiunderskudd, vil forbrenne mindre energi både under og etter trening. Dette gjør at en person som har gått ned mange kilo kroppsvekt mest sannsynlig har mistet noe muskelmasse også.
 
Opplevelsen av å ha ødelagt forbrenningen sin kommer når det vanlige kostholdet og livet starter etter en periode med restriksjoner, og det ikke finnes like mye muskelmasse til å forbrenne energien vi inntar. Såkalt “jo-jo-slanking” er oppskriften på å “ødelegge forbrenningen” sin.
 
 

4. Jeg vil ikke trene styrketrening, for da får jeg altfor store muskler

Svært få personer har dette problemet. Som beskrevet i myte nummer en, finnes det individuelle forskjeller i hvordan musklene våre er satt sammen. Genetisk sett har vi ulik fibertypefordeling i de ulike skjelettmusklene i kroppen, noe som gjør at visse personer er mer disponert for å bygge muskler lettere enn andre (disse personene er som regel de som er “født til å løpe”). En person med stor andel eksplosive og raske muskelfibre vil ha større potensiale til å bygge muskelmasse, men det betyr ikke at de fleste mennesker kan bygge muskler ved riktig styrketrening.
 
Har man lav fettprosent, altså lite underhudsfett vil musklene synes bedre enn hos personer med tykkere lag med underhudsfett, dette vil også virke inn på opplevelsen av hvor store muskler vi har, og klarer å bygge.
 
 

5. Jeg har ikke tid til å trene

Alle har tid til å trene, men man må orke å prioritere trening i hverdagen. Døgnet har 24 timer, og en treningsøkt trenger ikke å ta for lang tid. Se mulighetene rundt deg, bruk kroppen som motstand, ta med barna, stå opp tidligere, løp til jobb, eller vær litt egoistisk! Treningsvaner kommer ikke gratis.
 
Trening er ikke et mysterium om man lærer om hvordan kroppen fungerer!
 
 
Les mer på Helenes blogg KunnskapsrikTrening.com

 - Eller følg Kunnskapsriktrening på Facebook og Instagram!