(StudentTorget.no):

Ensomhet ved studiestedene er helt normalt og er mer utbredt enn hva mange tror. Men hva gjør man hvis man opplever studiehverdagen som tung? StudentTorget har pratet psykologspesialist ved Studentsamskipnaden i Stavanger, Udesh K. Anda får å få hans beste råd.

 

– Overgangen til noe nytt begynner ofte med en følelse av spenning, godt mot og nysgjerrighet.

Psykologspesialist Udesh K. Anda kjenner til flere eksempler hvor studenter har opplevd at etter en såkalt flying start, kan flere merke at inntrykkene kan være mange å lande på en gang.

 

– En slik fase kan vare i alt fra et par dager til flere uker, men etter som dagene går kan enkelte føle seg utilpass i en ny situasjon, forklarer Anda.

 

Hvordan man reagerer på en slik følelse varierer fra menneske til menneske, derfor mener psykologspesialisten at det er ekstra viktig å sette fokus på hvor normalt det er å føle det på denne måten.

 

– Dersom denne følelsen varer over tid, kan personen begynne å trekke og isolere seg. Det gjør det ekstra viktig å være å klar over at det er normalt å føle seg utilpass i en overgangsfase. Det som er avgjørende er hva du gjør med dette da du er i en slik fase.


 

I en slik fase er det mange ting du kan gjøre på egenhånd før du eventuelt oppsøker profesjonell hjelp ved studiestedet ditt. Udesh Anda har her forfattet noen gode råd du kan ta med deg på veien for å skape en lettere studiehverdag for deg selv, og andre.

 

LES OGSÅ: Her får du hjelp og tilrettelegging for å takle studiehverdagen

 

Her er ekspertens råd:

1. Ikke bo alene 

Dersom du har et lite nettverk der du bor, kan det være lurt å ikke bo i en hybel/leilighet alene. Bo gjerne i et bokollektiv eller i studentboliger med felleskjøkken. Da har du større sjanse for å lykkes sosialt. 

 

2. Delta aktivt på forelesninger 

Delta aktivt på forelesninger og forsøk å se om du treffer på noen likesinnede i en slik sammenheng. I startfasen kommer de fleste med blanke ark, og de er like interessert i å bli kjent med noen/prate med noen som du.

  

3. Tenk positivt om deg selv 

Bli bevisst på hvordan du snakker med deg selv. I psykologiens språk blir det kalt den indre dialogen. Noen velger å tolke sosiale situasjoner negativt, eksempelvis når en annen person overser deg så er det lett å tenke at denne personen ser på deg som en kjedelig person. En slik tolkning er en negativ tolkning, da du unngår å snakke med denne personen ved å tro at vedkommende ikke vil ha noe med deg å gjøre. Ikke la deg bli fanget i en slik negativ indre dialog, og med det gjøre deg til en uvesentlig og ubetydelig person.


 

LES OGSÅ: Studietidens psykiske utfordringer

 

4. Meld deg på aktiviteter

Det er sikkert noe du har interesse for. Finn derfor ut om det er foreninger eller lag ved studiestedet som har aktiviteter som passer deg, og meld deg på den denne. Dette er en grei måte å bli kjent med andre på. I denne sammenheng har jeg også lyst til nevne websiden aktivitetsvenner.no der du kan treffe nye venner.

 

5. Vær åpen for andre

Gjør studiestedet til et inkluderende sted. Alle har et ansvar. Som medstudent må du være aktiv med å oppsøke venner som ser ut til å være alene. Et nikk, eller et smil, kan være gull verdt for en student som føler seg ensom.

 

6. Ikke rus deg til mot

Aldri drikk eller rus deg for å være sosial. Det kan fort føre til en ond sirkel.