(StudentTorget.no):

- Presentasjonsrunder er et mareritt. Da kan det faktisk bli så ille at jeg får blackout.

For tre år siden ble “Ole” (20) som studerer pedagogikk ved NTNU i Trondheim diagnostisert med sosial angst, men taleangst er noe han har slitt med i mange år.  Som utøvende musiker liker han oppmerksomheten han får når han står på scenen, men når han må ta ordet i forsamlinger stokker det seg helt.

I denne artikkelen ønsker han å være anonym, da han synes det hele er litt skambelagt. 

- Det er særlig øvingsgrupper som er problematiske, her blir det ofte lagt opp til presentasjonsrunder og framføringer. Når du har taleangst blir du så blottlagt, at du føler deg rett og slett litt teit.

 

Kastet ut av øvingsgruppen

Selv om han stort sett blir møtt med forståelse og aksept, har han ikke bare hatt postive erfaringer med å være student med taleangst.

 

Fakta om taleangst

 

• Symptomer på taleangst: Kraftig hjertebank, økt svette, kalde føtter og kraftig muskelspenning. Svimmelhet, problemer med å puste, prikking for øynene og en følelse av å bli kvalt.

• Sliter du med angst oppfordres du til å ta kontakt med faglærer eller referansestudentene.

• Studentsamskipnaden oppgir at en økende mengde studenter opplever taleangst, og de fleste arrangerer derfor Ta-ordet-kurs for å hjelpe.

 

 

- Jeg tok et sosiologifag i fjor, der vi fikk beskjed om at alle måtte ha en framføring. Jeg sendte mail til læringsassistenten og forklarte at jeg slet med taleangst, og derfor ikke klarte å framføre. Resultatet var at jeg ikke fikk delta på gruppa mer, og senere fant jeg også ut at lærerassistenten hadde fortalt de andre på gruppa at jeg slet med angst.

Arild Blekesaune ved Institutt for Sosiologi og Statsvitenskap (ISS), mener det må ha skjedd en glipp.

- Her har det tydligvis skjedd en alvorlig glipp fra vår side, vi ønsker å tilpasse oss etter studentenes behov.

Susanne Therese Hansen, som han ansvaret for opplæringen av læringsassistentene ved ISS, forteller at det ikke skal være obligatorisk å ha framføring på øvinger.

- Det fins mange alternative løsninger for de som ikke kan ha framføringer, for eksempel kan de levere noe skriftig, eller de kan ha framføring for læringsassistenten alene.

Begge anbefaler studenter å ta kontakt med faglærer eller referansestudentene om de opplever slike typer problemer på gruppeøvingene.


 

Ta-ordet-kurs

Pedagogikk-studenten har nå meldt seg på ta-ordet-kurs i regi av SiT. Han er lei av ekstrem nervøsitet, svette og vanskeligheter med å konsentrere seg.

- De fleste blir jo nervøse, forskjellen på meg og andre er at det blir så synelig. Samtidig føles det nok verre enn det ser ut også noen ganger. Av og til kan jeg være sikker på at jeg er sprutrød i ansiktet, men når jeg ser meg i speilet har jeg normal ansiktsfarge, smiler pedagogikk-studenten.

- Kjernen i taleangst er frykten for å bli negativt vurdert av andre og skamfølelse over tanken på å ha dummet seg ut, forteller Jenny Bremer, avdelingsleder i SiT Råd.

SiT arrangerer hvert år flere ta-ordet-kurs, der folk som sliter kan få hjelp. På disse kursene kan man få muligheten til å trene på å eksponere seg i litt mindre grupper. For også når det kommer til taleangst er det trening som gjelder.

- Ved å være i angstfremkallende situasjoner, kan man over tid minske, eller fjerne angsten helt. Hvis man systemtisk oppsøker angsten, og ikke flykter fra den vil man få stadig mindre angst, forteller Jenny Bremer.


 

Gleder seg til kurs

- Å gå på bussen eller butikken er enkelt å trene på alene, men framføringer er ikke så lett å trene på selv,derfor er jeg veldig glad for dette tilbudet, og er spent på om det vil hjelpe meg i skolesammenheng, forteller pedagogikk-studenten. Han oppfordrer  andre i samme situasjon til å gjøre det samme.

- Ta tak i det så fort som mulig, det blir bare verre jo lengre tid du venter, sier han overbevisende, før ansiktet bryter opp i et smil:

- Og ha for all del litt selvironi, man må jo bare le litt av seg selv!