Andreas Lødrup (26) er Norges mest ambisiøse medisinstudent.

Det var helt ubeskrivelig å vinne VM. Følelsen av suksess og ha oppnådd noe jeg har trent så hardt for, og drømt så lenge om var fantastisk! I ringen var det vill jubel, men da jeg gikk tilbake til garderoben gråt jeg av glede, sier Andreas Lødrup, verdensmester i kickboksing.

Andreas Lødrup (26) begynte med kickboksing da han var 16 år. Etter kun to år, imponerte han alle med å vinne junior-NM. Han fikk høre fra mange at han hadde talent og burde satse.

­Fra jeg bestemte meg for å satse på kickboksing, overbeviste jeg meg selv om at det å bli verdensmester bare var et spørsmål om tid, sier han.

Kickboxing ble utviklet av vestlige karateutøvere på 70-tallet, som syntes karate gikk altfor tregt og hadde for mange regler. De spektakulære sparkene fra karate ble kombinert med boksingens tøffe slagkombinasjoner, og dermed var kickboksing født.

Sporten har i dag fire grener: Musical forms, lettkontakt, semikontakt og fullkontakt.

Det er i grenen fullkontakt hvor Andreas har hevdet seg.

– For å bli en god kickbokser, må man kunne slag-og sparkkombinasjonene. Det er også viktig å trene styrke, balanse, koordinasjon og kondisjon.

 

 

Men hva skal til for å bli verdensmester i sporten?

Dette er veldig interessant, sier Andreas tankefullt.

Man må selvfølgelig trene målrettet i mange år, men alle de andre jeg møter er mestere i sine land, og de har også trent masse og forberedt seg godt, derfor er kampene under VM svært jevne, forklarer han.

– Jeg har ingen god forklaring på hvorfor det var akkurat jeg som vant, men jeg antar at man må tro skikkelig på det, og så må ønske det av hele seg, man må ønske det så hardt at det går inn i beinmargen.

– Jeg tror at det å vinne sitter et sted mellom ørene.


 

Skulle bli arkitekt

Å kombinere tøff toppidrett og krevende medisinstudier har ikke bare vært enkel.

– Hemmeligheten er nok at jeg er veldig interessert i det jeg gjør, og har en evne til å bli veldig dedikert. I tillegg, må man må være strukturert og målrettet, slik at man kan lese effektivt og får gjort mye på kort tid.

Opprinnelig hadde Andreas tenkt å begynne på arkitektstudier, men ettersom satsningen på sporten økte, begynte han å lese om helse og kosthold. Det fikk ham til å endre studieretning.

– Jeg syntes det jeg leste om helse var svært interessant, og jeg bestemte meg for å søke på medisin.

– Det var mange som sa at det ikke var mulig å kombinere toppidrett med medisinstudier, men jeg blir bare motivert når folk sier at noe ikke går

 

Du er altså ingen tilhenger av janteloven?

Janteloven er teit, syns den nyeste kickboksings verdenmesteren.

Man kan oppnå det man vil, men det er viktig å ha troen på seg selv, og man må vite hva som skal til for å oppnå målene, poengterer han.

 

Men blir det ikke mindre tid til studier?

Jo, men jeg opplevde at karakterene mine på videregående gikk rett til værs etter at jeg begynte å satse seriøst på idretten. Man får mindre tid, men man lærer å være effektiv når man er på lesesalen, sier Andreas.

Jeg må også nevne at jeg får hjelp fra lærerne og universitet, som har lagt til rette for min treninger og kamper, og det er ingen tvil om at det har hjulpet meg veldig med å få til en god balansegang mellom studier og trening, forteller han videre.

 

 

Dro fulle kinosaler

Etter å ha vunnet VM og EM, har Andreas fått mye oppmerksomhet i media.

Filmskaperne Øyvind Lien Eknes og Petter Nielsen laget dokumentarfilm om gullgutten fra Fredrikstad. Filmen har fått tittelen "Verdensmestrer", og møtte fulle kinosaler under sin første visning på Fredrikstad kino.

Fotball og skisport er det som får mest oppmerksomhet i media, påpeker Andreas.

– Jeg har aldri gjort dette for å tjene masse penger, grunnen til at jeg driver med kickboxing er fordi jeg brenner for idretten og fordi jeg synes det er veldig gøy.

Men mer oppmerksomhet rundt sporten hadde gjort det lettere å skaffe sponsorer, for dette er også en økonomisk kabal som skal gå opp, innrømmer han.

Verdensmesteren ser ut ikke ut til å gi seg med det første, og kommer til å forsvare tittelen sin i VM år også, heldigvis for Norge.