T okyo er en av verdens livligste hovedsteder. Med over 13 millioner fastboende innbyggere er det å bevege seg mellom bydelene til metropolen en opplevelse i seg selv.

Dette er virkelig mulighetenes marked, hvor alt du ønsker av varer og tjenester kan kjøpes for penger.

Når sant skal sies, kan pengene renne ut som sand mellom fingrene dine, om du selv lyster. Er du imidlertid prisbevisst i planleggingen av både reise og aktiviteter, trenger ikke Tokyo å ta knekken på studentbudsjettet ditt.

 

Penger å spare i planleggingen

Som et rimeligere og mer spennende alternativ til hotelltilværelsen kan du bruke den nettbaserte tjenesten (og appen) airbnb. Dette gjelder uansett hvor i verden du skal reise.

Her kan du booke overnatting i 500 000 boenheter i over 34 000 byer i 192 land. Valgmulighetene er mange og varierte, da du finner alt fra enkeltrom til leiligheter, hus, igloer og slott – alt etter hvor du ønsker å dra.

Flere tokyoitere står også registrert på airbnb med ønske om å være vertskap for tilreisende. Velger du å leie rom eller bolig med verten tilstede, kan du være sikker på at du vil oppleve typisk japansk gjestfrihet og få gode tips til severdigheter i nærområdet.

Private hjem kan bookes fra to hundre kroner natten, til langt over tusenlappen.

Mest lønnsomt blir det når et større reisefølge går sammen om å leie en bolig. En firemannsgruppe kan uten videre problemer få et riktig så behagelig opphold for langt under vanlige hotellpriser.

 

 

Når du skal bestille flybillett bør du besøke skyscanner.com. Dette er nemlig den sikreste måten å finne det billigste reisealternativet.

Her skriver du bare inn hvor og når du vil reise, og søkemotoren skanner samtlige flyruter for å finne det rimeligste alternativet. Det er potensielt mange tusen kroner å spare her!


 

Før og under reisen

– Se etter billige flybilletter på skyscanner.com

– Finn rimelig overnatting på airbnb.no

– Appen «Time Out Tokyo viewer» viser hva som skjer i byen

– Ta med deg smartphonen din overalt, men husk å sjekke kostnadene til mobilabonnementet ditt før du reiser

– Kjøp strømadapter til 100V 50Hz

– I Japan forventes kontant betaling

 

Shit, jeg er i Tokyo!

For førstegangsbesøkende kan den futuristiske asfaltjungelen virke både skremmende og overveldende. Metropolens besøkende er for det meste forretningsfolk, og et mindre antall eventyrlystne ungdommer fra vesten.

Aino Fagerbakk (24) fra Tromsø studerer hotelledelse ved universitetet i Stavanger. Sammen med studievenninnen Louise bestemte hun seg for å ta en spontantur til Tokyo.

Vi satt og leste til eksamen om booking og reise, hvor bieffekten av ble reisefeber. På et tidspunkt skjedde det som måtte skje, vi fant en felles drømmedestinasjon i Tokyo. Samme kveld bestilte vi flybilletter. Det hele var så spontant som du kan få det, forteller Aino.

Etter en elleve timer lang flytur landet jentene på Narita lufthavn, hvor de tok metroen videre inn til Tokyo Station.

Jeg fikk et skikkelig kick i det vi ankom. Atmosfæren ute i gatene sto til forventningene. Vi befant oss i en urban jungel satt i system, preget av både effektivitet og estetikk. Shit, jeg er i Tokyo! ler Aino.

Det er en feilslått myte at Tokyo er så dyr, mener Aino.

Det er alltids noe å bruke penger på, misforstå meg rett, smiler hun. Men inntrykket jeg hadde av Tokyo før jeg dro var at alt kom til å være så dyrt.

Okay, med internasjonale briller er det ikke det billigste landet i Asia, men sett med norske øyne er det betraktelig rimeligere enn i Europa. Å si at det er dyrt i Tokyo når man er fra Norge handler om mangel på perspektiv, presiserer hun.


 

Alt og ingenting i sentrum

Tokyo har ingen definert sentrum, men består av 23 bydeler som alle har sine særegne trekk.

Hvilken bydel du liker best avhenger av hva du ønsker å oppleve.

I bydelen Ginza finner du dresskledde menn og kvinner som toger i høyt tempo mellom signalbyggene til kjente varehus som Louis Vuitton og Hermès.

Rake motsetningen er Harajuku, et distrikt i bydelen Shibuya, som er preget av ungdommer som bedriver cosplay og egendefinert stil på høyt nivå.

I Akhiabara finnes alt hva hjertet begjærer av elektroniske duppeditter.

Drar du til bydelen Ueno anbefales Uenoparken, en av Tokyos mest populære parker under blomstringen av kirsebærtrærne i april.

Gå heller ikke glipp av de mange Shintotemplene i Tokyo, hvor støyet fra metropolen ikke når inn til helligdommene.

 

 

Sulten?

Alt skiltes på kanji, ett av tre offisielle japanske skriftspråk.

Med mindre du kan lese kanji byr skiltingen på en rekke utfordringer, spesielt når du er sulten.

I Tokyo finnes som nevnt det meste. Skulle det friste med en burger på TGI Friday's, eller McDonald’s, er det flust av velkjente restaurantkjeder, også her. Men for mange er den mer tradisjonelle maten i Japan en viktig del av opplevelsen.

Ikke vær redd for å bestille noe du ikke kjenner til på menyen.

For å oppdage gode spisesteder, anbefaler Aino å følge etter dresskledde tokyoiter rundt middagstider. Trolig havner du på en plass hvor det serveres yakitori til en billig penge med høy kvalitet.

Vi ville ikke på fancy schmancy restauranter og hele det opplegget der. Den beste matopplevelsen fikk vi når vi spurte en dresskledd local om hvor han ville gått for sushi. Henvisningen førte oss til en restaurant med slitte tremøbler og dresskledde menn som nøt maten for seg selv.

Bortsett fra meg og Louise var det ingen andre vestlige i restauranten.

Kokken på stedet filtrerte praktisk talt opp fisken foran øynene på oss, så satt vi der og drakk vin og sake til top notch mat. Virkelig en opplevelse, forteller Aino.


 

Rundtur i Tokyo

Metroen i Tokyo er effektiv, ren, stille, presis og sval selv på varme dager. Dette, i tillegg til prisen, gjør metroen til det beste alternativet for transport.

Yamanote line går i en sirkel rundt de sentrale delene av Tokyo. Ønsker du å sitte på T-banen under hele rundturen tar det cirka en time. Står du på stasjonen vil du neppe behøve å vente i mer enn to til fire minutter før neste tog kommer. Hopp av og på den høyfrekventerte Yamanote line, og opplev de mest sentrale delene av Tokyo uten at det vil koste noe særlig.

 

 

Time out Tokyo

Er du en som ønsker fugleperspektiv over dine omgivelser, anbefales «Time Out Tokyo viewer», en app både til iPhone og Android.

Appen gir deg en utmerket oversikt over alt fra større arrangementer til chillout-kaféer i ditt nærområde. Spesielt god blir appen når den i tillegg til å veilede deg med kart, opplyser om dagsaktuelle severdigheter.

Dette er ikke en standard turistguide, men en finger på pulsen til en by selv de fastboende ikke har sjansen til å holde oversikt over.


 

Når mørket faller på

På dagtid er Tokyo preget av en voldsom trafikk. Både bilister og spaserende har tilsynelatende synkronisert klokkene sine med hverandre. I det ene øyeblikket er de enorme gangfeltene tomme, og i det neste strener hundrevis av tokyoitere med hevede skuldre i kjapp gange mot sine destinasjoner.

Idet skumringen kommer over Tokyo, senker metropolen pulsen, og overarbeidede japanere spankulerer noe roligere enn på dagtid mot nærmeste vannhull.

Plassmangelen i metropolen tvinger tokyoiterne ut av sine trange hjem for å sosialisere seg ute i det offentlige. De møtes på arkader for underholdning, buler for å spise og drikke, i gatene for å henge, og på en rekke utesteder som tilbyr alt fra reggae, jazz, gay-bars, sex shows og danseklubber.

Å holde oversikten over hva Tokyo har på utelivsmenyen er umulig. Bydelene Ginza, Kabukicho i Shinjuku og Roppongi er kjent for å ha det mest yrende utelivet i sine neonbelyste gater.

Til tross for at Tokyos utelivsscene kan virke avskrekkende, er de fleste plassene harmløse.

Jeg opplevde utelivet i Tokyo som helt vanvittig! stråler Aino.

Om jeg skulle kommet med et tips… hehe, ikke knekk jomfrudommen på karaoke kvelden før hjemreisen. Jeg var sliten på tilbaketuren for å si det sånn, avslutter Aino med et smil.

 

Anbefalt litteratur

– Tokyo On Foot: Travels in the City's Most Colorful Neighborhoods

– DK Eyewitness Travel Guide: Tokyo

– Getting Around Tokyo Pocket Atlas and Transportation Guide