(StudentTorget.no):

Israel og Jordan er to land i Midtøsten som innehar en utrolig spennende historie. Er du på utkikk etter en spennende ferie og et annerledes avbrekk fra hverdagen, er disse landene noe for deg.

Målet med eventyret i Midt-Østen var feriestedet Eliat sør i Israel. Siden Eliat ligger nærmere flyplassen i Aqaba i Jordan enn hovedflyplassen i Israel, som ligger i Tel Aviv, valgte vi å fly dit.  Dette var også en mer økonomisk løsning, fordi det er billigere å fly til Jordan enn til Israel. Reisen over til Israel innebar også en spasertur i ingenmannsland på et par hundre meter, mellom landene.

Det var piggtrådgjerder på hver side og tydelig utkiktstårn med bevæpnede vakter. Spenstig start på ferien.

 

Mange muligheter

Hvor enn du reiser i dag, nesten unntaksvis, er kostnadene lavere enn i Norge. Israel og Jordan er ingen unntak. Midtøsten er et område som forbindes med så mangt, som blant annet; uroligheter, krig, religion og historie.

Er man på utkikk etter en spennende ferie, men annet på tapetet enn å kun sole seg og bade, er Israel og Jordan to land i Midtøsten som definitivt fortjener en visitt. I Eilat, helt sør i Israel, kan man leve de late dager på stranden og møte andre turister og israelere på ferie.

 

KLAGEMUREN: Klagemuren eller vestmuren er det helligste stedet for jødene, og er en rest av støttemuren etter det jødiske tempelet i Jerusalem.

Derfra kan man sette seg på en lokal buss opp til Jerusalem og oppleve kanskje verdens mest fascinerende og omtalte by. Man kan også ta en busstur over til nabolandet i øst, Jordan, for å bevitne selve Petra og få oppleve en annen kultur enn i Israel.


 Det er heller ikke lange veien til det spesielle Dødehavet. Reiser man stort sett rundt på egenhånd sparer man masse penger, som ellers ville gått med til pakketurer med guide, sightseeing, mat og transport. Reiser man på et studentbudsjett er dette er lurt tips. Det er ikke vanskelig å finne veien selv i Israel.

LES OGSÅ: Sommerjobb i utlandet - Dette trenger du å vite

 

Inn og ut av Jordan

Velger man å ta en dagstur over til Jordan, er det derimot en god ide å ha med seg guide. Å komme seg over grensen kan være en utfordring og man må være forberedt på å bli utspurt om for eksempel når passbildet ble tatt, om ens hensikter eller hvor mange ganger man har vært i landet tidligere. Spesielt om man er ei blond, ung og vestlig jente bør man være klar og forberedt på disse spørsmålene.

Vi ble fortalt av grensepersonellet at vestlige jenter ofte hadde israelske kjærester, og ble noen ganger brukt til å frakte ting inn og ut av landet.

De fortalte også at det var tilfeller hvor jentenes bagasje innholdt bomber, uten at jentene var klare over det selv. Vi var også i kontakt med en annen norsk jente som har besøkt Israel uttalige ganger tidligere på grunn av et familiemedlem bosatt i landet. Hun har opplevd mer enn det å bli grundig kroppsvisitert og utspurt. Hun har sittet i et halvannen times intervju, hvor grensepersonellet ikke riktig ville gi slipp på henne. Se heller på det som en erfaring.

LES OGSÅ: Reiseforsikring

 

Oldtidsbyen Petra
 

Men når man kommer seg inn i Jordan er all utspørring virkelig verdt det. Selv om man kun har krysset grensen fra Israel, merker man at man har kommet inn i et annet land. Det er få kvinner å se, og de vi ser er dekket til.

 

 

 

OLDTIDSBYEN PETRA: Petra ligger i Jordan, og du må krysse grensa fra Israel og risikere en lang utspørring om hva formålet med turen din er, men det er verdt det.

Vi lurer på om vi også bør gjøre det samme, men guiden forteller at vestlige jenter og kvinner kan gjøre som de vil. Når bussen stopper ved oldtidsbyen Petra, stiger pulsen betraktelig. Man forestiller seg hvordan det vil være å faktisk bevitne de historiske ruinene, ved Moses` dal og stedet Wadi Musa.

Spenningen får ikke helt utløp før etter en spasertur gjennom en svær, lang sprekk i fjellet som fører en til den mest kjente ruinen, Al Khazneh. Det er faktisk umulig å forestille seg hvordan det er å faktisk se dette. Man ser at oldtidsbyen nærmest lyser, og i den ti-meter brede sprekken vi befinner oss i, kan man kan høre pusten bli slått ut av de som befinner seg innenfor en radius på fem meter av en selv.

Petra har tidligere vært et viktig og sentralt sted for karavanehandel, og var nabateernes hovedstad. I dag er det er kjent reisemål. Det er kort sagt; et must do!

LES OGSÅ: Reise-apps - de gjør ferien enklere

 

Gamlebyen Jersualem


I løpet av uka i Midtøsten, ble også en av dagene tilbrakt i Jerusalem. Valg av transportmiddel falt på en lokal buss. Reisebøker, hotellansatte og lokalbefolkningens råd var å holde seg unna visse deler av gamlebyen i Jerusalem. 

Dette fikk vi virkelig kjenne på kroppen i det vi ved en tilfeldighet havnet i den muslimske delen av Jerusalem. Jerusalem er nemlig ”delt” i fire; hvor det finnes en kristen, en jødisk, en muslimsk og en armensk del. I den muslimske delen var det plutselig ingen kvinner å se, i tillegg til at det var ytterst få turister til stede. Vi forsto at vi da hadde kommet inn på forbudt område (i følge de lokale vi pratet med),ingenting hendte, men det var en lettelse å finne veien ut.

Utenom det at gamlebyen i Jerusalem er spekket av historie, religion og turister, finnes elementer du bare har drømt å få se i virkeligheten. Blant severdighetene du må få med det er klippedomen, klagemuren og Golgata. I motsetning til situasjonen i Jordan, hvor man virkelig burde ha med guide, er det ikke noe problem å komme seg fram til Jerusalem fra Eilat, og tilbake igjen.

Det er heller ingen vanskeligheter med å utforske Jerusalem på egen hånd. Bussturen tar cirka fem timer, så pass på å stikke innom en av gateselgerne som selger blant annet pitabrød og falafel, slik at du har niste på turen. For er det èn ting israelerne er gode på, så er det mat!

 

Forbud mot å svømme

 

KLIPPEDOMEN: Klippedomen regnes som verdens eldste islamske byggverk.

Dødehavet er det også verdt å få med seg. Dette er lett å gjøre på egen hånd. Man tar samme lokale bussrute som til Israel, men hopper av underveis. Det er faktisk sant at man kan ligge i vannet og lese avis. Noe som også er sant, men også faktisk forbudt, er å legge på svøm.


At badevaktene blåste så hyppig i fløytene når det ikke så ut som badegjestene gjorde noe særlig nummer ut av seg selv, viste seg å være på grunn av at det fantes skilt hvor det faktisk sto at det var forbudt å svømme.

Det er egentlig ganske naturlig og logisk, for om man får salt i enten munnen eller øynene, så merker man det ganske godt. Det er fysisk umulig å åpne øynene etter at du har fått litt av saltvannet inn dit. Det å skulle prøve å komme seg opp av vannet og bort til der hvor du har sakene dine på land, uten å se noen ting, er ingen lett sak. Så et tips her: ikke reis alene – ha alltid med deg en som kan geleide deg opp slik at du får skylt øynene dine.

LES OGSÅ: Håndbagasje på flyet - Dette må du huske

 

 

Ta turen
 

For å oppsummere det ovenstående, er Israel og Jordan to land man bør få med seg i løpet av livet om man er interessert i historie, religion og ytterst uhyre spennende kulturer. Som nevnt, er både en dagstur til Jerusalem og Dødehavet enkle å gjøre uten hjelp eller særlig veiledning.

Har man en reisebok og litt personlig bagasje blandet med sunn fornuft, trenger man ingen guide. Dette bidrar også til å holde forbruket av shekel nede. Det er billig å reise med lokal transport, og Israel er et av landene i Midtøsten hvor det er tryggest å reise kollektivt. Dette er på grunn av hyppige sjekk for uønskede elementer festet på kjøretøyene og ellers generelle kontroller. Så er man ute etter eventyr – ta turen til disse to landene!

 

 

 SLIK KOMMER DU DEG DIT:

Selv om man skal feriere i Israel, kan det lønne seg å fly fra Norge til en av flyplassene i Jordan. Det kan, som nevnt tidligere, være en del spørsmål ved grensen, men man sparer på denne måten, penger. Skal man reise til Jordan og Israel i oktober/november er prisene til de ulike destinasjonene hos et enkelt utvalg av aktører slik:


✔Royal Jordanian
Fra Oslo til Aqaba (Jordan): kroner 5053 t/r

✔SAS
Fra Oslo til Tel Aviv (Israel): kroner 8243 t/r

✔Lufthansa
Fra Oslo til Amman (Jordan): kroner 5390 t/r

Det finnes flere internettsider med bussinformasjon, men hvis du skal foreta deg strekningen Eilat – Jerusalem, og med mindre du kan hebraisk, er denne siden et godt verktøy.
 

Ta buss nummer 444 fra Eilat til Jerusalem, via Dødehavet. Den samme bussen går tilbake også. Turen èn vei tar i overkant av fem timer. Skal du til Dødehavet hopper du av cirka midtveis.