M ange internasjonale studenter befinner seg på Cuba, landet som innehar noe av verdens mest spennende, og mest kjente, historie.

Etter den kubanske revolusjonen i 1959, ledet av Fidel Castro, gikk landet gjennom store endringer i politikk, økonomi og samfunn. Som følge, har landet vært et senter for sosiale og politiske eksperimenter, og landet har beholdt sin sosialistiske regjering frem til i dag.

Cuba har også et høyt utdanningsnivå, pluss høyere utdanning til lands er gratis.

I dag, er Cuba kanskje mest kjent for sin unike blanding av kultur, musikk og dans.

Havanna, hovedstaden, er berømt for sin gamle bydel, Habana Vieja. Med sin sjarmerende koloniale arkitektur og pulserende atmosfære, er byen et populært reisemål for besøkende som ønsker å oppleve landets historie og kulturelle arv.

Som en øy nasjon plassert rett i det karibiske hav, kan man nyte den vakre karibiske kysten med sine hvite sandstrender og det krystallklare turkise vannet.

Kort sagt, Cuba er et land fullt av opplevelser og historie!

 

Faktaboks: Cuba

Hovedstad: Havana

Totale innbyggertall: Ca. 11,1 millioner mennesker

Areal: 109 884 kvadratkilometer

Tidssone: UTC-5 (Eastern Standard Time)

Offisielle språk: Spansk

Statsform: Sosialistisk republikk

Valuta: Cubansk peso (CUP)

 

 

Utdanning

Det kubanske høyere utdanningsnivået er anerkjent internasjonalt, særskilt innen medisin og biovitenskap.

Pluss, Cuba tilbyr muligheten til å studere i et land med en rik historie og et dynamisk samfunn.

Med sitt sterke fokus på høyere utdanning, pluss deres gode utvalg av studieprogrammer, er Cuba et attraktivt valg for utvekslingsstudenter som søker en annerledes og berikende utdanningsopplevelse.

Landets studieår er tradisjonelt delt inn i to semester, hvorav det første semesteret begynner i september og det andre i februar.

Selve studiene kan variere i lengde, men de fleste bachelorprogrammer tar rundt fem år å fullføre.

Cubas karaktersystem bruker en tallskala fra 1 til 5, der 5 er den høyeste karakteren.

Du trenger studentvisum for å studere på Cuba. Prosessen kan også ta litt tid, så du bør kontakte den cubanske ambassaden i Oslo i veldig god tid før avreise.

Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.


 

Godkjenning av studiet

Når du skal bevege deg ut av landet for å studere, er det er viktig å huske at godkjenning på søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte.

Derfor, er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.

Heldigvis, går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet.

Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor.

Skal du studere helsefag, bør du også ta kontakt med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, som er de som bestemmer om du får jobbe innen yrket du har valgt når du er ferdig utdannet og tilbake i Norge.

 

 

Søkeprosess

Du må undersøke om skolen din har en utvekslingsavtale med Cuba, eller om du må søke om studieplass direkte til universitetet. Søknadsskjema finner du vanligvis på nettsidene deres, men i noen tilfeller må du kontakte dem og få det tilsendt.

ANSA, eller andre representanter her hjemme, kan også være ganske behjelpelig på denne fronten.

Når du søker studieplass, kan du bli bedt om å ta en språktest, samt levere et motivasjonsbrev, et anbefalingsbrev, et essay eller ditt oversatt vitnemål. Du kan også bli bedt om å gjøre et intervju, over Skype, eller muligens under et arrangert fysisk møte.

Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.

Om du skal studere på engelsk, kan det hende at du må gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.

På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på spansk, må du sannsynlig gjennomføre en DELE-test (spansk) på forhånd, som bevis på din språkkunnskap.

Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.
Som hovedregel, må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i utlandet og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

 

Nyttige linker:

Finne studier i Cuba:

Studievalg.no

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test (engelsk) 

IELTS-test (engelsk) 

DELE-test (spansk) 

 

Finansiering:

Globalgrant.com – 5000 ulike stipend og legater 

Stipendportalen.no – 2000 ulike stipend og legater 

Numbeo – prissammenligning mellom land 

Lånekassen

 

Andre nyttige linker:

ANSAs landside

Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev? 

Anbefalingsbrev – hva skal med? 

Translatørportalen (statsautorisert oversettelse) 

NOKUT

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell 

 

 

Prisnivå

Det er langt billigere på Cuba enn i Norge. Mens en gjennomsnittlig ettroms i Oslo sentrum koster skjorta, kan du bo i en gjennomsnittlig ettroms i Havana sentrum til et hakk eller to under halvparten av Oslopriser.

Som student, kan du selvsagt finne noe billigere, for eksempel i et kollektiv.

Ellers betaler du rundt 40 prosent av det du ville betalt i Norge for vanlige dagligvarer som brød og melk.

Du kan unne deg et måltid på restaurant til under hundrelappen, og du får en halvliter øl til for en kvart eller femtedel av norske priser.

I tillegg, ettersom Cuba er en ledende filmnasjon i Latin-Amerika, vil du som følge oppleve at en kinotur på Cuba koster betraktelig mindre enn en bussbillett gjør i Oslo.

Det samme kan sies om teaterforestillinger, konserter og festivaler, som alle holder stort sett svært lave priser. Som er en stor glede da musikk og annet kulturliv er et must å få med seg, når du besøker cha-cha-cha-en, rumbaen og salsaens hjemland.


 

Praktisk informasjon

Været på Cuba er generelt varmt og tropisk året rundt, med høy luftfuktighet. Så pakk lette og luftige klær, samt solkrem og myggmiddel.

Transport på Cuba kan være mangfoldig.

De mest populære transportmidlene er drosjer og busser, både private og offentlige. Men drosjer kan være dyre, spesielt i turistområder, så det er lurt å avtale prisen på forhånd.

Cuba har også et godt utviklet nettverk av innenlandske flyreiser mellom byer for de som ønsker å spare tid på reiser.

Det er viktig å ha reiseforsikring som dekker eventuelle medisinske utgifter. Cuba har et helsevesen av relativt høy standard, spesielt i Havanna, men det anbefales likevel å ta med et lite førstehjelpsskrin med grunnleggende medisiner og utstyr.

Andre nyttige ting å vite inkluderer å ha kontanter tilgjengelig, da kredittkort ikke alltid er akseptert overalt.

 

Kultur

Den kubanske kulturen er sterkt påvirket av en blanding av afrikanske, spanske og karibiske tradisjoner, og dette gjenspeiles i musikk, dans, mat og religion.

Musikken spiller en sentral rolle i det kubanske samfunnet, inkludert salsa, son og rumba.

Danser, som salsa og cha-cha-cha, er også populære, og blir ofte utført med energi og lidenskap.

Cubas folk er kjent for sin gjestfrihet, vennlighet og livlige natur. De er stolte av sin kulturelle arv og identitet, og bevarer tradisjonelle kunstformer som håndverk, keramikk og malerier.

Til tross for utfordringer har cubanerne et sterkt samhold og en positiv holdning til livet.