(StudentTorget.no):

Høsten har kommet for fullt og mørketiden er over oss. Men hva er vel bedre enn å kose seg inne når det regner sidelengs og vinden uler utenfor?

Nedenfor kommer vi med noen forslag til noe varmt og godt du kan kose deg med innendørs mens du forebereder deg til eksamen, eller tar en pause fra studiene.

Du har garantert noen medstudenter som også vil sette pris på en liten pause fra hverdagen, så hvorfor ikke invitere flere?

Her følger tre deilige og enkle oppskrifter:

Blomkålsuppe

Fire porsjoner
Dette trenger du:
1 stort blomkålhode
3 dl matfløte
3 ss smør

BLOMKÅLSUPPE: Syns du det er kjedelig med blomkålsuppe? Ta litt bacon i, det er en knallbra kombinasjon.

2ss mel
5 dl grønnsakbuljong (terninger som du løser opp i vann)
Salt og pepper
Baconterninger (kan sløyfes)

Slik gjør du:

1. Skjær blomkålhodet slik at det blir små topper.
2. Først starter du med jevningen. Smelt smøret i kjelen, deretter rører du inn melet, slik at det blir en fast masse. Spe på med grønnsaksbuljong litt etter litt. Rør hele tiden, og la jevningen koke opp for hver gang du sper på med buljong.
3. Deretter tilsetter du fløten. Syns du det er for mye fløte, kan du erstatte halve med melk.
4. Legg blomkåltoppene i kjelen. Kok i 7 minutter. Smak til med salt og pepper.
5. Hvis du har en stavmikser og ikke liker store biter blomkål  i suppa, kan du bruke den i noen minutter, så blir den helt jevn og fin.
6. Savner du kjøtt? Stek litt bacon og putt i suppa eller i en skål ved siden av. Det er en herlig kombinasjon. Du kan også servere rundstykker til suppen.

 

Grønnsakssuppe med hjemmelagde kjøttboller

Fire porsjoner

GRØNNSAKSSUPPE: Bruk det du har av grønnsaker i kjøleskapet og lag en suppe.

Dette trenger du:
300 g karbonadedeig
0,5 dl
1 fedd hvitløk
0,5 ts salt
1 knivsodd pepper
1 ss potetmel
Salt og pepper
5 dl grønnsaksbuljong (terninger som du løser opp i vann)
3 store poteter
3 gulrøtter
½ purre
En halv kålrot

Slik gjør du:

1. Start med å lage kjøttbollene. Rør sammen karbonadedeig, melk, potetmel, salt og pepper. La blandingen stå i kjøleskapet. Bollene skal ikke i suppa før helt på slutten.
2. Så starter vi med suppa. Først kutter du opp alle grønnsakene. Potetene og kålroten skjæres i terninger, mens gulrot og purre skjæres i ringer.
3. Løs opp grønnsaksbuljong i en stor kjele. La dette koke. Når det koker putter du inn alle grønnsakene. La koke i 10 minutter.
4. Deretter skal kjøttbollene inn. De skal være runde, og en fint og effektivt triks er å putte deigen i en brødpose. Når du har gjort det, klipper du et hull helt nede på spissen, slik at når du klemmer, kommer deigen ut. Form bollene lett med en skje når du klemmer de ut. Så putter du dem i kjelen etterhvert som de er ferdig. Når alle bollene er på plass i suppa, skal den koke i fem minutter. Så er det klart.
5. Server med rundstykker.

SØTT OG GODT: Fryser du, eller bare er ute etter noe deilig å kose deg med? Da er varm sjokolade perfekt.

 

Varm sjokolade chili og krem

Fire kopper
Dette trenger du:
1 plate sjokolade (Freia har sin egen mørk sjokolade med vaniljesmak. Den heter varm sjokolade og du finner den sammen med kaffe og te i butikkhylla. Du kan også bruke kokesjokolade).
1 liter melk
1 rød chili
1,5 dl kremfløte eller kremtopp.

Slik gjør du:

1. Brekk sjokoladen i biter i en kjele.
2. Hell over melk, kok opp. Splitt chilien på langs, pirk ut frøene og legg den i kjelen.
3. Kok til sjokoladen er smeltet.
4. Topp med krem, litt raspet sjokolade og server.