(StudentTorget.no):

Vil du gi bort gaver som skiller seg ut uten å bruke opp hele månedens budsjett? Her finner du oppskrifter på personlige og hyggelige julegaver til de med god matlyst.

 

Om du er en av de som hater trange kjøpesentre og travle byturer men likevel ønsker å gi bort personlige gaver til de du er glad i har Matpaabordet.no akkurat det du trenger. På bloggen ligger det en rekke oppskrifter og gode råd.

 

Hjemmelaget urtesalt

Kjøp havsalt av god kvalitet, rør inn tørkede urter og fyll på små krukker. Knyt på et bånd og en merkelapp som beskriver innholdet. Her er det brukt rosmarin, timian, persille og hvitløkspulver.

 

LES OGSÅ: Spar penger på julegavene med studentrabatter

 

URTESALT: Rør inn ulike urter i havsalt. Vips så har du godt urtesalt til matlagingen.

 

 

 

COOKIES: Gi bort et cookie-kit, eller bak cookies og pakk de inn i cellofan.

Hjemmelaget vaniljesukker

Legg en vaniljestang eller to på glass og fyll på med sukker. Helt herlig i kakao.

 

Cookie-kit

Legg de tørre ingrediensene til en cookieoppskrift lagvis i et glass med lokk og knyt på en merkelapp med framgangsmåten. Mottakeren trenger da kun å tilsette smør og egg, og hvis det er en person som baker sjeldent så kan du kanskje legge ved en fin bakebolle og en tresleiv i pakken.

Eller om mottakeren ikke er spesielt glad i å bake, gi en stable ferdigbakte cookies eller julekaker innpakket i en fin cellofanpose.

 

Slik lager du cookies:

Dette trenger du:

  • 100 g smør, mykt (romtemperert)
  • 50 g sukker
  • 75 g lyst brunt sukker
  • 1 ts vaniljeekstrakt (eller bruk 2 ts vaniljesukker)
  • 1 egg
  • 35 g kakaopulver (bakekakao)
  • 75 g hvetemel (eller bruk fullkornshvetemel el. sammalt hvete fin)
  • 1/2 ts natron
  • 75 g havregryn
  • 125 g chocolate chips, eller grovhakket sjokolade

 

Slik gjør du:

1.
 Sett ovnen på 180 C, og gjør klar 1-2 stekebrett med bakepapir.

2. Ha smør og begge sukkertyper i en bolle, visp til det er lyst og luftig.

3. Tilsett vanilje og egg, visp litt til.

4. Sikt sammen kakaopulver, hvetemel og natron, og bland inn havregryn.

5. Ha denne tørre blandingen over i røra og kjør på videre med mixeren eller rør for hånd til alt er godt blandet. Rør til slutt inn sjokolade.

6. Bruk to spiseskjeer og lag runde klatter på stekebrettene, det blir ca 16-20 cookies.

7. Stekes i 15-20 minutter, litt avhengig av størrelsen på cookies'ene.

8. Når hvert brett er ferdig, ta det ut av ovnen og la det stå et par minutter før du flytter cookies'ene over på en rist til avkjøling.

 

Lag hjemmelagede marshmallows eller annet godteri

Legg dem i en fin eske – de har nokså lang holdbarhet og blir en søt gave.

 

LES OGSÅ: Tips til billige julegaver

 

Slik lager du marshmallows:

Du trenger:

 

VANILJESUKKER: Tilsett vailjestang i sukker, og hell det i en fin krukke, der har du en flott julegave. 
  • 1/2 dl vann
  • 1 pose gelatinpulver (25 g)
  • 450 g sukker
  • 1 1/2 dl lys sirup
  • Vegetabilsk olje (til smøring)
  • Et sukkertermometer - fås kjøpt på kjøkkenutstyrsbutikker som Traktøren. (jeg kjøpte mitt hos Traktøren, 129 kroner)
  • Litt melis, kokosmasse eller finhakkede nøtter
  • En bakeform, ca 20x30 cm
  • Plastfolie

 

Slik gjør du:

1. Ha 1/4 dl vann i en bolle (gjerne den som evt. tilhører en kjøkkenmaskin) og dryss over gelatinpulveret. Sett til side.

2. Gjør klar formen: legg plastfolie over bunnen (med ekstra overheng), og smør med olje.
 
3. Ha sukker og sirup i en kasserolle, tøm over resten av vannet (1 1/4 dl).
 
4. Varm forsiktig opp til sukkeret har løst seg opp, så kan du skru opp varmen slik at det koker.
 
5. La dette koke til sukkertermometeret viser 130 C (det er ok om det går opp til 140, men temperaturen bør ikke være under 130 C)
 
6. Pisk gelatinblandingen litt i bollen først, deretter kan du begynne å tømme i sukkersirupen, litt om gangen mens vispene går. (Pass på at du tømmer ned langs innsiden av bollen, dersom sirupen treffer vispene kan den lage tråd-lignende sukkerkrystaller, og det vil man ikke ha i marshmallowsene.)
 
7. Når all sirupen er tømt inn, fortsett å visp helt til blandingen er blitt tykk og fin. Du vet at den er ferdig når den oppfører seg litt som myk tyggegummi. Jeg hadde også oppi noen dråper rød konditorfarge siden jeg ville ha lyserosa marshmallows, men det gjør du som du vil med.
 
8. Hell over i den foliekledde og smurte formen, stryk blandingen litt utover med en slikkepott som du også har smurt litt med olje.
 
9. Legg også et stykke plastfolie over overflaten, men husk å smøre også dette godt med olje.
 
10. Sett formen i kjøleskapet i et par-tre timer, eller til overflaten kjennes fast ut når du trykker ned fingeren. Ta "marshmallow-platen" ut av formen og ta av plastfolien, så kan du skjære i så store eller små biter du vil. Husk å smør kniven din med litt olje, ellers får du nok problemer. Vær forberedt på litt kliss.
 
11. Rull bitene i melis, kokos eller finhakkede nøtter.



SØT GAVE: Marshmallows blir garantert en hit som julegave.

(Kilder: Matpaabordet.no og Marias salt og søtt)