(StudentTorget):


Nå i eksamensperioden er det viktigere enn noen gang å spise ordentlig, både for konsentrasjonen og slik at kroppen rett og slett fungerer optimalt. StudentTorget har fått hjelp av kokkelærling Kristine Søhagen  fra Gjøvik (20) hun jobber på Gamletorvet Spiseri, og blogger om mat på bloggen Kristins middagstips. 

Her kommer ukemenyen. Vel bekomme!


Mandag

Laksesalat med avocado og syrlig honningdressing
Én porsjon

Dette trenger du:

4 blader hjertesalat
1 spisemoden avocado

 

EKSPERTEN: Kristin Søhagen (20) er kokkelærling og lidenskapelig opptatt av mat. I denne saken har hun kommet med et ukemenyforslag hentet fra bloggen hennes Kristins middagstips.

4 cherrytomater
150 g varmrøkt laks

Syrlig honningdressing:
3 ss mager kesam
1-2 ts flytende honning
1 ts finhakket dill
sitronsaft
salt og pepper

Slik gjør du:

1. Vask salaten og cherrytomatene og del opp i biter.
2. Skjær et snitt vannrett rundt avocadoen og vri den rundt for å dele i to. Hakk knien ned i steinen og dra den ut. Bruk en spiseskje til å ta ut avocadokjøttet og del det opp i skiver. Bland sammen salat, cherrytomat og avocado i en bolle og flak opp laksen over.
3. Rør sammen ingrediensene til dressingen, smak deg til med mengden med honning, sitronsaft, salt og pepper.



Tirsdag



Spaghetti med kremet kalkun

To personer

Du trenger:


Smør til steking
200 g kalkunfilét
1/2 rød chili i ringer
1 fedd hvitløk, revet
2 dl fløte
0,5 dl melk
Salt og pepper
Fihakket persille
Revet parmesan
Spaghetti til to

Slik gjør du:

1. Kok spaghetti etter anvisningen på pakken. Hell av kokevannet og vend inn litt olje eller smør slik at den ikke kleber.
2. Mens spaghettien koker kutter du opp kalkun i små terninger, chili i ringer og river hvitløk.
3. Varm opp en stekepanne med litt smør og brun kalkunbitene med chili og hvitløk på høy varme.
4. Hell over fløte, senk varmen og la det koke i ca fem minutter til du har en tykk saus.

 

MANDAG: Laksesalat med avokado.

5.  Hell på melk, kok opp igjen til ønsket konsistens.
6. Deretter smaker du til med salt og pepper og vender inn persille.
7. Server spaghetti med kremet kalkunsaus og dryss over masse parmesan til slutt - vel bekomme!

 

Onsdag

 

Asiatisk kylling- og nudelsuppe
 

To personer

Du trenger:

2 renskjærte kyllingfileter, i biter
1/2 rød chili, finhakket
1 stort fedd hvitløk, finhakket
1-2 cm ingefær, revet
1-2 vårløk, finstrimlet
2 gulrøtter, finstrimlet
1 liter kyllingkraft
120 g nudler

 

Slik gjør du:

1. Varm opp en kjele med litt olje. Fres kyllingen sammen med chili, ingefær og hvitløk til kyllingen blir lett gyllen.
2. Tilsett gulrot, vårløk og hell på kyllingkraften.
3. La det hele koke opp under lokk og småputre i noen minutter mens du koker nudlene.
5. Du kan tilsette nudlene i suppen 3-4 minutter før servering, men jeg anbefaler å koke dem for seg selv i en egen kjele. På den måten slipper du at nudlene blir overkokt nå de blir liggende i suppen dersom du ikke spiser alt på en gang.
6. Fordel nudler i to suppeboller og øs over suppen, pynt med finsnittet vårløk og litt chili i ringer. Du kan også tilsette finhakket koriander i suppen rett før servering og ringle over litt soyasaus dersom du har det.

LES OGSÅ: Ukemeny med sju varianter av pizza

 

Torsdag

 

 

TIRSDAG: Spaghetti med kremet kalkun


Gremolatatorsk med ratatouille og ovnsbakte mandelpoteter

Til tre personer:

Du trenger:

500 g torskefilet, skinn og beinfri
Salt og pepper
4-5 store mandelpoteter
nøytral olje
Maldonsalt

 

Gremolata:

1 liten bunt persille
0,5 dl solsikkeolje
1 fedd hvitløk, revet
litt sitronsaft


Ratatouille:

2 paprika (gjerne i flere farger)
Ca. en halv squash

 

ONSDAG: Asiatisk kylling- og nudelsuppe

To små gule løk
Én boks hakkede tomater
2 ss sukker
1/2 ts tørka chiliflak
salt og pepper
2 ts timian
litt olje til steking

Slik lager du ratatouille:

1. Begynn med å kutte opp paprika, squash og løk i biter på ca 2,5 cm.
2. Varm opp en panne med litt olje og fres grønnsakene til de blir litt mye. Hell over en boks med hakkede tomater og kok opp. 
3. Tilsett så litt sukker (kan sløyfes, men jeg tilsetter alltid litt sukker i tomatretter, dette runder av smaken litt), timian og chiliflak og smak deretter til med salt og pepper. Blir ratatouillen veldig tykk kan du tilsette litt vann, eller gjerne litt buljong for mer smak.


Slik gjør du:

1. Sett stekeovnen på 200 grader.
2. Vask mandelpotetene godt og del dem i to på langs. Legg dem med snittsiden opp i en ildfast form, ringle over olje og strø over litt Maldonsalt. Sett dem på miderste rille i stekeovnen og la de stå i ca 30 minutter til de har fått en gyllen og sprø overflate.
3. Imens lager du ratatouille og lar den stå å småputre på lav varme.
4. Finhakk persille og riv hvitløksfeddet. Ha det over i en morter sammen med olje og sitronsaft, arbeid alt godt sammen til en jevn blanding.
5. Skjær opp torsken i porsjonsstykker, vend dem i litt olje og legg dem i en ildfast form. Krydre godt med salt og pepper og sett de inn i ovnen sammen med potetene.
6. Etter ca 6-7 minutter tar du torsken ut, smører utover ca 2 ts gremolata på hvert stykke og setter dem i ovnen i ett minutt til.

 

TORSDAG: Gremolatatorsk med ratatouille og ovnsbakte mandelpoteter.

Sjekk at fisken er ferdig stekt ved at den flaker seg lett opp hvis du pirker litt på den.

 

Fredag

 

Hamburger med crispy poteter og norzoladressing i hjemmelaget hamburgerbrød


To burgere.

Du trenger:

300 g kjøttdeig
Én håndfull bladpersille, finhakket
2 ss Worcestershire saus
2 fedd hvitløk, revet
1 liten løk, revet
1/2 grønn chili, finhakket
salt og pepper
margarin til steking
Salat
2-3 små poteter i skiver, gjerne Amandine
salt og pepper
margarin til steking
1/2 pakke Norzola eller annen blå muggost
1 ss rømme
0,5 dl helmelk

Slik gjør du:

1.Bland sammen kjøttdeig, worchestershiresaus, persille, hvitløk, løk, chili, salt og pepper i en bolle og elt alt godt sammen med hendene.

 

FREDAG: Hamburger med crispy poteter og norzoladressing i hjemmelaget hamburgerbrød

2. Form deigen til to like hamburgere. Varm opp en stekepanne med margarin og brun burgerene godt på begge sidene. Skru ned varmen en del og la dem ettersteke til de blir gjennomstekt.
3. I mellomtiden skjærer du potetene i skiver på 3-4 mm, krydre dem med salt og pepper og stek dem sprø i en varm panne med litt margarin.
4. Kjør sammen norzola, rømme og melk i en foodprocessor eller rør kraftig for hånd med en ballongvisp e.l. Smak til med eventuet mer norzola dersom du vil ha en sterkere smak, og spe med mer melk om den blir for tykk. 
5. Anrett burgeren ved å legge salat på bunnen av brødet. Legg på burgeren, potetskivene, ha over dressingen og topp med lokket på brødet.

 

Hamburgerbrød:
12 stk

Du trenger:


50 g gjær
7 dl lunkent vann
1 ts salt
1 ss sukker
1 egg
6 dl grovbakstmel
ca 1,2 liter hvetemel


Melk til pensling
Sesamfrø til pynt


Slik gjør du:

1. Smuldre opp gjær i en bakebolle og hell på fingervarmt vann. Tilsett salt, sukker, egget og det grove melet.
2. Bland alt godt sammen til en jevn røre. deretter sper du på med hvetemel litt etter litt til du får en fast og fin deig. Det kan variere veldig hvor mye mel du trenger.

 

FREDAG: Har du lyst og tid kan du lage dine egne dine egne hamburgerbrød.

3. Elt deigen i ca fem minutter til den slipper bollen og er blank. Dekk bollen med plast og sett deigen til heving i ca 30 minutter på et lunt sted til den har dobbel størrelse.
4. Sett stekeovnen på 250 grader.
5. Hvelv deigen ut på en melet benk og elt den lett. Del deigen i to og kjevle ut hvert emne til en leiv på ca 1,5 cm.
6. Bruk en gammel CD/DVD-plate, legg den på leiven og bruk et pizzahjul til å skjære rundt. Du skal få ca 6 hamburgerbrød ut av hver leiv.
7. Legg brødene over på bakepapirkledte stekebrett og dekk dem med rene kjøkkenhåndklær. La dem etterheve i ca 30 minutter til brødene er 2-3 cm høye. 
8. Pensle brødene med melk og strø over sesamfrø. Stek dem på nederste rille i ovnen i ca 12 minutter til de er gylne.
9. Ta dem ut og sjekk at de er gjennomstekt ved å dunke under dem. Dersom det kommer en ''hul'' lyd er de det. Avkjøl hamburgerbrødene på rist og pakk dem i poser når de er helt kalde. 

 

Lørdag


Grillet entrecôte med glasert rødløk, brokkoli, gratinerte amandinepoteter og bernaisesaus

Du trenger:

 

LØRDAG: Grillet entrecôte med glasert rødløk, brokkoli, gratinerte amandinepoteter og bernaisesaus


400 g entrecôte i to tykke skiver
salt og pepper
olje til steking

Glasert rødløk:

1 stor rødløk
1 ts smør
2-3 ts sukker
3 ss rødvinseddik
5-6 ss rødvin
Kokt brokkoli til to personer.
Barnaissesaus.
Sausen kan du også lage, sjekk dette blogginnlegget

Slik gjør du:

1. Legg kjøttet fremme på benken i minst 30 minutter før du skal steke det. Da er det mye enklere å få det stekt slik du vil ha det, da kjøttets kjerne er romtemperert. Tørk godt av kjøttet og krydre med salt og pepper på begge sider.
2. Varm opp en grillpanne penslet med litt nøytral olje og grill biffene godt på hver side. Legg dem over i et ildfast fat og stek dem videre på 180 grader til medium stekt. Jeg hadde to tykke fine biffer og stekte dem i ovnen i ca 6-7 minutter for medium/medium minus. La kjøttet hvile i ti minutter før servering.
3. Skrell rødløken og kutt den opp i båter - pass på at du får bort alt av stilken slik at båtene ikke henger i sammen.
4. Fres løken i en kjele i litt smør i noen minutter, strø på sukker og bland godt til sukkeret smelter. hell på rødvinseddik, skru ned varmen og la det småputre til eddiken har kokt helt inn. Hell deretter på rødvin og det det småputre til den også koker inn - rød godt om av og til. 

 

DESSERT: Yoghurtis med bringebær, mandler og honning

Gratinerte poteter

Du trenger:


8 store amandinepoteter eller en annen type potet
1/2 pakke bacon, sprøstet i terninger
2-3 ss fløte
1 ss smør
salt og pepper
finhakket persille
ca 40 g revet hvitost


Slik gjør du:

1. Kok potetene møre i saltet vann. La dem avkjøles litt før du deler dem i to på langs og skraper ut innholdet med en teskje. La det være igjen et par mm med potet i kantene.
2. Ha potetfyllet over i en liten kjele og mos det sammen med fløte og smør mens du varmer opp. Tilsett bacon og persille og smak godt til med salt og pepper.
3.  Ha fyllet tilbake i potethalvdelene og legg dem over i en ildfast form. Strø over hvitost og gratiner formen på 200 grader i 10-12 minutter.

Dessert

LES OGSÅ: Ukemeny: Nye retter for hele uka



Yoghurtis med bringebær, mandler og honning



Du trenger:

8 dl vaniljeyoghurt
1 pakke (170 g) friske bringebær
en stor neve mandler
3-4 ss flytende honning

 

Slik gjør du:

1. Bland alle ingrediensene sammen i en bolle, smak deg til med mengden du ønsker med honning.
2. Kle en liten form/plastboks med plastfilm og hell yoghurtblandingen over. Sett på lokk på boksen og
3.  sett den i fryseren, la den stå i 4-5 timer, helst over natten. Rør gjerne i den et par ganger de første to timene for å unngå iskrystaller.
4. Ta isen ut av fryseren og hvelv den over på en fjøl. Skjær den i skiver med en skarp kniv og server.

 

DAGEN DERPÅ-BRUNSJ: Ostegratinert smørbrød med bacon og rømmedressing

 

Søndag


Brunsj: 'Dagen derpå'' Ostegratinert smørbrød med bacon og rømmedressing



To personer

 

4 skiver grovt brød
smør til skivene
100 g revet hvitost
8 skiver bacon, jeg brukte filétbacon
2 never ruccola
8-10 cherrytomater


Hvitløksdressing:

1 dl rømme
1 fedd revet hvitløk
finhakket persille
sitronsaft
salt og pepper

Slik gjør du:

1.Sett stekeovnen på 200 grader, over/undervarme. Smør på skivene og fordel revet ost over alle ire skivene. Legg skivene på ei stekerist og stek dem på midterste rille i 7-8 minutter til osten er gyllen og skvene er sprø.
2. I mellomtiden steker du bacon sprøtt i en panne, vasker salat og tomat og blnader sammen alle ingrediensene til hvitløksdressingen og smaker den godt til. 
3.Bygg opp sandwichen ved å starte med en gratinert skive, deretter salat, tomat og bascon og ringle over dressing. Deretter gjentar du igjen så du har to sandwicher med to skiver hver.

LES OGSÅ: Svinekoteletter med grillet paprika og squashsalsa

 

Søndagsmiddag: Kyllinglasagne med middelhavsgrønnsaker og timian

Til en Ildfast form på 10 x 20 cm brukte jeg:

 

Du trenger:

Kyllingfyll:

 

SØNDAG: Kyllinglasagne med middelhavsgrønnsaker og timian

300 g kyllingkjøttdeig
1 rødløk
1 boks hakkede tomater
1 klype chiliflak
1 liten ts sukker
salt og pepper
2 ss finhakket timian

Béchamel (hvit saus):

2 ss smør
1 ss hvetemel
4,5 dl melk
salt og pepper
litt revet muskat

1/2 squash
1/2 aubergine
ca 2 ts fint salt
1 rød paprika

100 g revet hvitost


Slik gjør du:

1.Begynn med å skylle godt av squash og aubergine og kutt de i skiver. Legg alle skivene ut over ei fjøl og dryss over salt slik at alle skivene har et tynt lag på seg.
2.La det stå slik at saltet trekker ut vann fra grønnsakene. På den måten vil du få en fastere og bedre lasagne, da squash og spesielt aubergine, er grønnsaker med høyt vanninnhold.
3.I mellomtiden steker du kjøttdeigen gyllen før du tilsetter finhakket rødløk og steker videre til den er blank. Hell på en boks hakkede tomater og krydre med salt, pepper, chiliflak og sukker. Finhakk frisk timian og rør godt inn, la sausen småputre i ti minutter.
4.Smelt smør til béchamelsausen i en kjele og rør inn hvetemelet. Spe på med melk litt etter litt mens du rører kraftig for å unngå klumper.
5.Når all melken er rørt inn krydrer du med salt, pepper og muskat og lar sausen småputre i minst fem minutter for å få bort melsmaken. Rør om av og til så sausen ikke brenner seg.
6.Etter rundt femten minutter bruker du et stykke papir for å tørke av overflødig vann og salt på skivene av squash og aubergine. Kutt opp paprika i tynne skiver.
7.Begynn å fylle en ildfast form ved å legge kyllingfyllet, grønnsakene, lasagneplater og bechamelsaus i den rekkefølgen to ganger. Avslutt med béchamelsaus og revet ost på toppen.
8.Stek lasagnen på 180 grader, varmluft,  i ca 25 minutter til osten er gyllen. Ta formen ut og la lasagnen hvile på benken i ti minutter. Da får den ''satt seg'' og du kan lettere skjære ut pene porsjonsstykker.
9. Server med salat.

LES OGSÅ: Toddydrinker: Slik lager du de!