(StudentTorget.no):

Enten du er vegetarianer eller bare ønsker et sunnere kosthold med mer grønnsaker kan denne ukemenyen være noe å prøve seg på.

 

Mandag

 

Gresk salat med tzatziki


Dette trenger du:

2 tomater 

½  slangeagurk

½  rødløk

4 blader sprø issalat

1 glass fetaost i olje

1 glass sorte oliven (lite glass)

 

Tzatziki: 

1 beger matyoghurt eller tyrkisk yoghurt (viktig at du bruker tykk yoghurt)

1 fedd hvitløk

 


GRESK SALAT: Start uken med noe lett - gresk salat med tzatziki gir en god start på uka. 

½ agurk

Salt og pepper

 

Slik gjør du:

1. Skjær tomater og agurk i skiver, og løken i ringer. Finstrimle salaten.

2. Bland sammen alle ingrediensene og drypp litt av oljen fra fetaosten over. Server med godt brød: 

Tzatziki: 

1. Riv agurken og sil den i et dørslag slik at mest mulig av væsken i agurken blir tatt ut.

2. Rør sammen matyoghurt, hvitløk, salt og pepper og tilsett agurken til slutt. 

 

Tirsdag 

 

Hjemmelaget tomatsuppe med makaroni

 

Dette trenger du:

 


TOMATSUPPE: Lag din egen tomatsuppe. Det smaker himmelsk!  

1 hakket løk

1 båt hakket hvitløk

400 g godt modne tomater

1 ss olivenolje


2 grønnsaksbuljongterninger

5 dl vann

1 dl matfløte

 ½ ts salt

pepper

300 g makaroni

 

Slik gjør du:

1. Kok makaroni etter anvisning på pakken. 

2. Fjern skinnet på tomatene ved å koke opp vann i en stor kjele. Legg tomatene i vannet og la de trekke med et par minutter til skinnet sprekker og ta tomatene opp. Det er da lett å dra skinnet av.

3. Stek finhakket løk og hvitløk i olje i en kjele til den blir blank. Hakk tomatene, og legg i kjelen sammen med buljongterninger.

4. Slå på vann og fløte og smak til med salt og pepper.

5. Tilsett litt mer væske om suppen blir for tykk og bland ferdigkokt makaroni inn til slutt. 

LES OGSÅ: Ukesmeny: 7 retter med egg som tema

 

Onsdag

 

Gratinerte grønnsaker

 

Dette trenger du:

 


GRATINERTE GRØNNSAKER: Enkelt, sunt og godt! 
Foto: Melk.no

1 brokkoli

½  blomkål

5 gulrøtter

100 g sellerirot

2 egg

300 g cottage cheese

 

Slik gjør du:

1. Skjær grønnsakene i passe store biter.

2. Damp dem i 4-5 minutter i vann. Husk  at brokkoli trenger bare to minutter, mens de andre grønnsakene trenger dobbelt så lang tid, så ha denne i til slutt.


3. Legg grønnsakene i en ildfast form.

4. Pisk eggene og bland dem med Cottage cheese.

5. Hell blandingen over grønnsakene.

6. Stekes i ovn 10-15 minutter på 180 grader.

LES OGSÅ: Hva kan du spise under eksamen?

 

Torsdag

 

Grønnsakswok med eggnudler

 

Dette trenger du:

 


VEGETARWOK: Sunt og godt! 
 

120 g eggnudler

120 g sjampinjong

2 gulrøtter

2 squash

2 vårløk

120 g brekkbønner

½  kinakål

2 ss nøytral olje (solsikke/ mais)

1 pakke ferdig woksaus

 

Slik gjør du:

1. Tilbered nudlene etter anvisning på pakken.

2. Skjær sjampinjong i båter. Skrell og del gulrøtter i strimler.

3. Del squash i to på langs og skjær i strimler. Vårløk skjæres i skiver og bønnene deles i to.

4. Vask kinakål og fjern det hvite i midten. Skjær i strimler.

5. Stek sopp i 1 ss varm olje til den har fått lys brun farge. Ta den ut.

6. Stek gulrot i 1 minutt, tilsett squash og vårløk, og stek videre i to minutter.

7. Tilsett bønner, kinakål og sopp og stek videre til kålen faller litt sammen og er gjennomvarm. 

8. Bland sammen alle ingrediensene og hell sausen over i woken. La det småkoke i ca. 2 min.

LES OGSÅ: tunfisksalat, halloumiburger, gulrotsuppe, pasta med tomatsaus, kyllingfilet, pannekaker

 

Fredag

 

 


VEGETAR PIZZA: En pizza trenger absolutt ikke inneholde kjøtt. 

Pizza

 

Dette trenger du:


Pizzadeig:

1 pk tørrgjær

5 dl hvetemel

1 halv flaske øl

1 ts salt

1 ts olje

 

Fyll:

1 pk cherrytomater eller plommetomater hakket i ringer

1 rød paprika, hakk i ringer

1 løk, hakket i ringer

1 glass grønne oliven, hakket i biter

1 bunt frisk basilikum, revet 

1 glass fetaost

1 pakke pizzaost

1 spiseskje revet parmesanost

1 glass pizzasaus

 

Slik gjør du:

1. Bland sammen og kna deigen godt. La den stå å heve lunt mens du hakker opp de andre ingrediensene.

2. Smør pizzasaus utover deigen, strø pizzaost over.

3. Fordel hakket løk, cherrytomat, paprika og oliven utover pizzaen.

4. Strø så over resten av ingrediensene og stek pizzaen på 250 grader i 15 til 17 minutter. 

LES OGSÅ: Meksikansk form, jambalaya, karbonader, potettortilla, kjøttboller, fiskegryte, kyllingsalat

 

Lørdag
 

Pai med tomater og brie

 

 


PAI: Pai med brie og tomater er perfekt mat til lørdagskvelden.

Dette trenger du:

Paibunn:

125 g smør

200 g hvetemel

2 ss vann

 

Fyll:

1 rødløk

70 g brie

16 sorte oliven

6  plommetomater

2 ss hakket frisk basilikum

1 ts salt

½ ts pepper


5 egg

3 dl melk

 

Slik gjør du:

1. Smuldre smør og mel. Tilsett kaldt vann og lag en jevn deig. La deigen stå kaldt i ca. 30 minutter.

2. Trykk deigen ut i en paiform og prikk den med en gaffel. Stek bunnen ved 200 °C i 12-15 minutter til den er litt gyllen.

3. Surr strimlet løk så vidt i en panne, del brie i biter, oliven i to og tomatene i skiver. Ha alt over i det ferdige paiskallet. Hell over sammenvispet egg, melk og urter.

4. Stek paien videre ved 180 °C i ca. 25 minutter til eggeblandingen er stiv.

LES OGSÅ: Vegansk pasta med fløtesaus

 

Søndag

 

Grønnsakslasagne

 

 


VEGETARLASAGNE: Bytt ut kjøtt med grønnsaker som squash, stangselleri, paprika, persillerot, tomater og hodekål.  

Dette trenger du:

2 løk

4 hvitløksbåter

1 squash

2 stangselleri

2 paprika

2 gulrøtter

1 persillerot

1/8 hodekål

olje til steking

800 g tomater i boks

To godt modne tomater

Blad-persille

1 ½  ss sitronsaft, presset

Salt og nykvernet pepper

½ ss sukker

3 ss smør

5 ss hvetemel

6 dl melk

150 g ost til gratinering

1 pk lasagneplater

 

Slik gjør du:


1. Sett stekeovnen på 200 grader.

2. Grønnsakene skjæres smått, hodekålen finstrimles, og stekes i tur og orden i olivenolje.

3. Ha dem i en gryte sammen med tomatene og persillen.

4. La gryten småputre så ingrediensene mørnes, og smak til med sitron, salt, pepper og sukker.

5. Lag hvit saus av smør, mel og melk. Den skal ikke være tykk og rør inn halvparten av osten. 

6. Smør en rektangulær form, legg et tynt lag grønnsaksaus i bunnen. Dekk med lasagneplater. Smør dem med ostesaus, så et nytt lag grønnsaksaus og så videre til formen er full. Legg tomater i skiver på toppen av formen.

7. Stekes i cirka 40 minutter.