(StudentTorget.no):

I denne ukens meny fra studentkokeboka har vi funnet frem til syv spennende retter med både kyllig, svinekjøtt, storfekjøtt og kjøttpudding.
 
Oppskriftene er hentet fra Matprat.no. 

 

Mandag - Trinidad Pelaud

 
Maten i Trinidad & Tobago er kjent for å være sterkt krydret og serveres ofte med ris eller bønner. Matkulturen er preget av den flerkulturelle befolkningen, og er en blanding av indisk og afrikansk mat.
 
 
Dette trenger du:
 

 

 
225 g storfekjøtt i små biter
 
1 ½ ss brunt sukker 
 
1 ¾ dl vann 
 
1 ¾ dl ukokt naturris 
 
1 ¼ dl kokosmelk 
 
1 ¼ dl hakket gulrot 
 
1 ¼ dl dypfryste erter
 
1 ½ ss hakket bladpersille
 
 

Slik gjør du:

1. Smelt sukkeret i en stor kjele på medium varme til sukkeret begynner å karamellisere seg.  
 
2. Rør inn kjøttet og stek det til alt har blitt brunt.   
 
3. Hell i vann, ris, kokosmelk, gulrøttene og la det koke opp.   
 
4. Legg på lokk og la det småkoke til risen er ferdig, ca. 25 minutter. Ha i ertene når det er ca. 5 minutter igjen av koketiden. Strø over hakket persille til slutt. 
 
 
 

Tirsdag - Marokkansk kyllinggryte 

 
Marokkansk kyllinggryte passer fint for deg som har liker det marokkanske kjøkken, men som helst vil lage mat på under en halvtime.
 
 
Dette trenger du:
 
3 kyllinglår eller hel kylling i stykker 
 

 

 
1 ss olivenolje 
 
½ kanelstang 
 
½ boks hermetiske tomater 
 
ca. 1 dl hønsebuljong (utblandet) 
 
50 g stenfrie svisker 
 
25 g rosiner 
 
½ ss flytende (varm) honning 
 
½ ss revet frisk ingefær 
 
salt og pepper
 
 
Slik gjør du:
 
1. Del kyllinglårene i to ved leddet.
 
2. Varm oljen i en gryte, brun kyllingstykkene i den og tilsett kanel, tomater og buljong. La det trekke i ca. 1/2 time.
 
3. La svisker, rosiner, honning, ingefær og noen knuste safrantråder trekke med de siste 10 minuttene. Smak til med salt og pepper.
 
Server gjerne gryteretten med couscous til.
 
 
 

Onsdag - Amerikansk form med kjøttpudding 

 
Veldig enkel og god middagsmat som passer på dager med dårlig tid til matlagingen.
 

 

 
Dette trenger du:
 
½ pk kjøttpudding 
 
½ pose potetmospulver 
 
½ boks hermetisk ananas i biter 
 
½ grønn squash 
 
3 ss barbequesaus
 
 
Slik gjør du:
 
1. Lag potetstappen etter anvisning på posen. Fordel den i bunnen av en ildfast form. 
 
2. Skjær kjøttpudding og squash i skiver. Legg annen hver gang kjøttpudding, ananas og squash i takstenmønster oppå potetstappen. 
 
3. Topp det hele med barbequesaus. Stek på 200 °C i 15 minutter. 
 
 
 

Torsdag - Chili con carne 

 
Chili con carne betyr chili med kjøtt. Dette er en rett som har basis i det meksikanske kjøkken, men som er ekte Texas-mat.
 
 
Dette trenger du:
 

 

200 g kjøttdeig eller karbonadedeig 
 
½ finhakket løk 
 
1 båt finhakket hvitløk 
 
¼ finhakket rød chili 
 
1 ss margarin eller olje 
 
½ boks hermetiske tomater 
 
½ boks chilibønner 
 
1 rød paprika i biter 
 
½ ts chilipulver 
 
¼ ts malt spisskummen 
 
¼ ts salt
 
 
Slik gjør du:
 
1. Brun kjøttdeigen i 2 omganger sammen med løk, hvitløk og chili på god varme. Rør med en gaffel under stekingen, slik at kjøttdeigen blir småkornete når den er gjennomstekt.   
 
2. Hell over tomatene og la det surre i 3-4 minutter.   
 
3. Bland inn chilibønner, paprika og krydder. La det koke et par minutter.   
Server gjerne gryteretten med salat og brød. 
 
 

Fredag - Hawaiigryte 

 
Har du lyst på noe spennende og eksotisk til middag, men har dårlig tid? Da er denne Hawaiigryten noe for deg. Denne retten er ferdig på maks 20 minutter.
 

 

 
Dette trenger du:
 
200 g kjøttdeig av svin 
 
1 ss margarin eller olje til steking 
 
1 boks hermetisk ananas i biter (liten boks) 
 
1 dl kokosmelk 
 
rucculasalat 
 
½ ts salt
 
 
Slik gjør du:
 
1. Stek kjøttdeigen i en stekepanne med margarin/olje. Ha i kokosmelk, ananas og all fruktsaften.   
 
2. La det putre noen minutter slik at kraften koker litt inn. Like før servering blandes ruccula inn i gryteretten.   
 
Serveres med ris. 
 
 
 

Lørdag - Svinefilet teriyaki

 
Her er en deilig asiatisk rett laget med teriyakisaus. Teriyakisaus er en søt soyabasert saus med smak av sesam. Saftig og god svinebiff med spagetti er både godt og raskt.
 
 
Dette trenger du:
 

 

300 g ytrefilet av svin i skiver 
 
1 ss margarin eller olje til steking 
 
½ ts salt 
 
¼ ts pepper 
 
125 g fullkornsspagetti 
 
½ pose teriyakisaus 
 
½ rødløk 
 
½ grønn chili 
 
2 stilker stangselleri 
 
½ rød paprika
 
 
Slik gjør du:
 
1. Krydre ytrefilet skivene og brun margarinen i en stekepanne. Stek kjøttet fint brunt sammen med rødløk i båter, hakket chili, stilkselleri og paprika i biter. Etterstek på svak varme i 1-2 minutter.   
 
2. Kok spagettien etter anvisning på pakken.   
 
3. Bland grønnsakene inn i spagettien sammen med teriyakisaus. 
 
 
 

Søndag - Red Curry Beef

 
Karripasta er en blanding av forskjellige krydder. Her i Norge kan man få kjøpt karripasta i ulike varianter, men i India er det vanlig at hver husstand lager sin egen karripasta.
 
 
Dette trenger du:
 

 

250 g biff av ytrefilet storfe 
 
1 ½ gulrot 
 
½ løk 
 
½ ss frisk ingefær 
 
½ boks bønnespirer 
 
1 ½ ss rød karripasta 
 
4 dl kokosmelk 
 
½ ss sitrongress 
 
2 ½ sitronblader 
 
½ brokkoli 
 
½ ts brunt sukker
 
 

Slik gjør du:

 
1. Skjær kjøttet i rause biter, brunes i stekepanne eller wok. Legg til side.
 
2. Brun grønnsakene og finhakket ingefær. Tilsett karripasta etter smak. Hell over kokosmelken, ta i blader og sitrongress.
 
3. Kok til det utskilles små røde prikker i sausen. Smak til med brunt sukker.
 
4. Ha i kjøttet til slutt, det skal IKKE koke etter at kjøttet er kommet oppi!
 
Serverer gjerne med jasminris, godt brød eller hvitløksbaguetter.
 
 

Vel bekomme!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!