(StudentTorget.no):

I denne ukas meny fra Studentkokeboka er kjøttdeig hovedingrediensen i alle rettene. Kjøttdeig er nemlig både billig og minst like anvennlig som poteten.  

Her kan du finne alt fra kyllingkjøttboller med spinatpasta til hotte kjøttboller og fylte paprika med kjøttdeig og ost. 

Alle oppskriftene er beregnet til to porsjoner. Se om du finner noe som frister!

 

Mandag - Kjøttdeig- og makaroniform 

 
Denne er en enkel og god form-rett som gjerne kan lages i store porsjoner, siden den er minst like god når den varmes opp dagen etter.
 
 
Dette trenger du:

 

 
 
200 g kjøttdeig eller karbonadedeig
 
1 ss margarin eller olje til steking
 
4 dl makaroni 
 
1 tomat 
 
1 gulrot 
 
½ ss tørket basilikum eller oregano
 
½ ts salt 
 
¼ ts pepper 
 
100 g revet hvitost 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Forvarm ovnen til 200 °C. Kok makaronien etter anvisning på pakken. 
  
2. Stek kjøttdeigen i margarin/olje på høy varme i en stekepanne. Stek en halv pakke av gangen for å få brunet deigen skikkelig. 
  
3. Ha den kokte makaronien og kjøttdeigen i en ildfast form sammen med skivede tomater og gulrøtter. Krydre og strø revet ost på toppen. Stekes i ovn på 200 °C i ca. 20 minutter. 
 
 
 

Tirsdag - Hotte kjøttboller 

 
Kjøttboller finner man i matkulturer over hele verden. Dette er en sterk variant med fyldig tomatsaus, inspirert av smaker fra middelhavslandene.
 
 
Dette trenger du:
 
Kjøttboller: 
 
300 g kjøttdeig
 
¼ finhakket løk 
 
½ ts kajennepepper (Dette er sterkt!)

 

 
 
½ ts malt ingefær 
 
1 ts paprikapulver 
 
1 ts salt 
 
2 ss margarin til steking
 
Tomatsaus: 
 
2 ss olivenolje 
 
2 båt finhakket hvitløk 
 
¼ stk finhakket løk 
 
1 boks hermetiske tomater 
 
1 dl vann 
 
1 stk kjøttbuljongterning 
 
2 ts tørket oregano 
 
½ ts sukker 
 
½ ts salt 
 
¼ ts pepper 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Finn fram alle ingrediensene til kjøttbollene. Finhakk løken. Kna sammen alle ingrediensene i en bolle. Lag små kjøttboller. Smelt margarin i en stekepanne og stek kjøttbollene på middels varme i ca. 10 minutter. 
  
2. Tomatsausen lager du ved å varme oljen i en stekepanne og tilsett finhakket hvitløk og løk. Stek løken på middels varme til den blir blank og myk. Løken skal ikke bli brun! Ha i hermetiske tomater, vann, buljong og oregano. 
  
3. Demp varmen og la sausen koke uten lokk til den tykner, 10-15 minutter. Jo lenger den koker, jo bedre smak blir det av tomatene. Tilsett sukker og rør rundt. 
  
4. Smak til med salt og pepper. 
  
5. Server kjøttbollene med tomatsausen og kokt ris eller pasta. 
 
 
 

Onsdag - Argentinske Empanadas 

 
Empanadas er en type fylt brød som brukes i mange land i Latin-Amerika. Navnet kommer fra det galiciske, portugisisk og spanske verbet empanar, som betyr å rulle eller dekke i brød. 
 
 
Dette trenger du:
 
Deig: 

 

 

 
45 g usaltet smør 
 
1 ½ dl hvetemel 
 
0.3 dl kaldt vann 
 
salt 
 
Fyll: 
 
150 g kjøttdeig 
 
0.5 ss olje 
 
1/3 løk 
 
15 g sorte oliven 
 
½ stilk stangselleri
 
salt 
 
pepper 
 
0.5 ss eddik, 7 % 
 
0,5 ss tomatpuré 
 
0,5 ss worchestershiresaus 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Bland mel, smør og salt. Smuldre til du får en kornete deig. Rør inn det kalde vannet og kna deigen til den er smidig. Deigen kan evt. lages i en foodprocessor. Dekk deigen med plastfolie og sett den kjølig. La den ligge i minimum en time eller gjerne natten over.
 
2. Brun kjøttdeigen i to omganger på sterk varme i litt olje. Finhakk løk, oliven og stilkselleri og ha det i pannen med kjøttdeigen. Tilsett resten av ingrediensene og la det småkoke i ca. 20 minutter. Avkjøl litt. 
 
3. Kjevle ut deigen til den er ca. 3 mm tykk. Legg over en liten rund frokosttallerken, skjær rundt kanten med kniv. Fordel 2 store ss av fyllet på den ene halvdelen. Pensle rundt kanten med pisket egg. Brett deigen over fyllet, klem kantene godt sammen med en gaffel. Legg de på en smurt plate og pensle med egg. 
 
 4. Lag et snitt på toppen av hver empanadas slik at dampen kommer ut. Stek på 200 grader i ca. 15 miutter til de har fått en fin og gyllen farge.
 
 5. Server gjerne med Chimichurri sauce.
 
 
 

Torsdag - Amerikansk pastasalat

 
Her har du en rask, lett og utrolig god pastasalat med amerikansk vri for ettermiddager med dårlig tid og god matlyst.

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
200 g kjøttdeig av svin 
 
1 ss margarin eller olje til steking
 
1 ss chilisaus eller barbequesaus
 
1 dl pasta (gjerne fullkornpasta)
 
150 g ferdigkuttet salatblanding 
 
1,5 tomat 
 
75 g ferske sukkererter 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Stek kjøttdeigen i en stekepanne med margarin/olje til det er gjennomstekt. Hell over chilisausen og rør den godt inn. Kok pastaen etter anvisning på pakken. 
  
2. Skyll og skjær opp grønnsakene. Bland den ferdigkokte pastaen sammen med salatmiksen og de andre grønnsakene. 
  
3. Fordel pastasalaten på tallerkenene og strø over kjøttdeigen. 
  
4. Serveres med brød og gjerne en god ranchdressing. 
 
 
 

Fredag - Benløse fugler 

 
Benløse fugler er en klassisk matrett med lange tradisjoner. Dette er en type avlange kjøttkaker som serveres med brun saus, kokte poteter og grønnsaker.
 
 

 

 
Dette trenger du:
 
200 g kjøttdeig 
 
30 g bacon
 
¼ løk 
 
1 ss margarin 
 
3 dl vann 
 
½ kjøttbuljongterning 
 
salt 
 
pepper 
 
en klype malt nellik 
 
en klype malt ingefær 
 
en klype malt allehånde 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Form flate porsjonskaker av kjøttdeigen. Skrell og finhakk løken. Finhakk baconet. 
  
2. Bland sammen krydder og strø det på porsjonskakene. Legg på en blanding av løk og bacon på midten av kakene og lukk dem igjen. Form dem som avlange boller. 
  
3. Stek bollene i margarin. Legg dem over i en gryte med vann og buljongterning og la det småkoke til de er gjennomkokt, ca. 15-20 minutter. 
  
4. Serveres med kokte poteter og grønnsaker, og med brun saus. 
 
 
 

Lørdag - Fylt paprika 

 
Fylte grønnsaker er kjempegodt, og paprika egner seg veldig godt, både i smak og på grunn av den praktiske formen. Du kan også bruke denne kjøttdeigblandingen til å fylle for eksempel sopp eller aubergine.
 
 
Dette trenger du:

 

 
 
400 g kjøttdeig 
 
4 paprika, gjerne i forskjellige farger
 
1 stk hakket løk 
 
2 dl revet hvitost 
 
3 dl matfløte 
 
1 egg 
 
1 ts salt 
 
¼ ts pepper 
 
1 ts chilipulver 
 
2 ss friske eller tørkede urter 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Bland sammen alle ingrediensene til kjøttdeigfyllet.
 
2. Del paprikaene i to på langs, eller skjær av toppen. Rens og fyll paprikaene.
 
3. Legg paprikaene i en stor ildfast form, dryss over ost, og hell fløten i formen. Dryss salt, pepper og urter i fløten. Stekes på 200 °C i ca. 45 minutter. 
 
4. Serveres med pasta eller brød.
 
 
 

Søndag - Kyllingkjøttboller med spinatpasta 

 
Disse kjempegode kyllingkjøttbollene passer i flere retter med mye forskjellig tilbehør. Dette er en versjon med en grønn og deilig spinatpasta.
 
 
Dette trenger du:
 
Kyllingkjøttboller:

 

 

 
400 g kyllingkjøttdeig 
 
50 g revet parmesan 
 
½ finhakket rød chili 
 
3 båter finhakket hvitløk
 
½ ts salt 
 
½ ts pepper 
 
Spinatsaus: 
 
1 pk dypfryst spinat 
 
3 dl crème fraîche
 
2 båter finhakket hvitløk 
 
1 ½ dl hvitvin eller hønsebuljong
 
2 dl revet hvitost 
 
salt og pepper etter smak 
 
båndspagetti etter mengdeanvisning på pakken 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Tin spinaten i mikro eller kaldt vann og la vannet renne godt av. 
 
2. Kok båndspagetti som anvist på pakken. 
 
3. Rør sammen alle ingrediensene til kjøttbollene og lag små boller. 
 
4. Stek bollene på middels varme med litt smør eller olje i 10 – 15 minutter. Snu på kjøttbollene under stekingen. 
 
5. Ha spinaten over i en liten kjele og tilsett resten av ingrediensene til spinatsausen. La sausen småkoke til den blir passe tykk. Smak til med salt og pepper. 
 
6. Hell sausen over pastaen og server sammen med kyllingkjøttboller og server.
 
 

Vel bekomme!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!