(StudentTorget.no):

Har du fått nok av surkål, medisterpølser og ribbefett? Denne uken får du en ukemeny som består av det beste fra det Italienske kjøkkenet! Her finner du klassikere som lasagne, pizza og pasta med kjøttboller, men også andre spennende retter.   

Alle rettene er beregnet til to porsjoner.

Buon appetito!

 

Italiensk kyllinggryte

 
Dette er en nydelig kyllinggryte. Sausen i gryteretten lages av hermetiske tomater som smakes til med litt vin, løk og oregano. Sjampinjong, kalkunskinke og olivener er gode ingredienser sammen med kyllingen.
 
 
Dette trenger du:
 
4 kyllinglår
 
½ løk 
 
1 båt hvitløk 

 

 
 
½ dl  tørr hvitvin, evt. litt presset sitron
 
1 boks hermetiske tomater 
 
1 ts  tørket oregano 
 
50 g kokt skinke 
 
50 g sjampinjong 
 
7 sorte oliven 
 
2 ss parmesan eller annen ost
 
 
Slik gjør du:
 
1. Del kyllinglårene ved leddet og brun dem i en stekepanne.
 
2. Hakk løk og hvitløk og fres det i en gryte med olivenolje til løken er blank. Tilsett hvitvin og la det koke noen minutter.
 
3. Grovhakk hermetiske tomater og ha dem i gryten sammen med oregano. Legg i de ferdig brunede kyllingbitene i gryten og la dem trekke i ca. 30 minutter eller til de er gjennomkokt.
 
4. Del kalkunskinke i terninger og sjampinjong i båter. Ha skinke, sjampinjong og sorte olivener i gryten. Smak til med salt, pepper og evt. oregano. La det småkoke et par minutter til alt er varmt.
 
Server kyllinggryten med pasta. Litt revet ost på toppen er også godt.
 
 

Kjøttboller med pasta

 
Kjøttdeig av svin, noen grønnsaker og buljongterninger er alt som skal til før du har en deilig, rykende varm pastarett på tallerkenen. Rask, enkelt og magert.
 
 
Dette trenger du:
 
250 g kjøttdeig
 

 

 
Salt og pepper
 
¼ båt hakket hvitløk 
 
1 ss hakket bladpersille 
 
1 ts revet sitronskall 
 
½ egg 
 
Olivenolje
 
½ rød chili i ringer
 
125 g pasta
 
1 l vann 
 
½ brokkoli
 
1 italiensk krydderbuljong eller annen krydderbuljong
 
Saften av ¼ sitron 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Bland krydder og sitronskall godt inn i kjøttdeigen sammen med egg. Form små kjøttboller med en teskje, og stek dem fint gylne sammen med litt chili.
 
2. Kok pasta i urtebuljong og tilsett brokkoli i buketter de tre siste minuttene av koketiden. Sil av vannet, tilsett sitronsaft og olje, nykvernet pepper og kjøttbollene med chili. 
 
3. Server med brød og gjerne litt revet parmesan.
 
 

Italiensk Pizza

 
Pizzaen kan dateres så langt tilbake som til romernes tid, og er for mange selve definisjonen av italiensk matlagingskunst. 
 
 
Dette trenger du:
 
200 g kjøttdeig 
 
1 ss olje 
 
½ hakket løk 
 

 

 
1 båt finhakket hvitløk 
 
1 ss tomatpuré 
 
½ boks hakkede hermetiske tomater 
 
½ dl vann 
 
Salt og pepper
 
1 ts tørket basilikum 
 
Pizzadeig: (Kan også kjøpes ferdig)
 
1 ½ dl lunkent vann 
 
¼ pk fersk gjær 
 
1 ss olje 
 
Salt
 
3 ½ dl hvetemel 
 
2 ½ dl revet hvitost 
 
½ liten boks ananas i biter
 
¼ purre i ringer
 
 
Slik gjør du:
 
1. Lag pizzadeig først. (Eller legg klar hvis du har kjøpt ferdig deig) Rør gjær ut i lunkent vann, og tilsett olje, mel og salt. Elt deigen godt sammen, og la den heve til dobbel størrelse. 
 
2. Brun kjøttdeigen i olje på sterk varme. 
 
3. Tilsett løk, hvitløk, tomatpuré, hakkede tomater og vann, smak til med salt og pepper. La sausen småkoke i ca. 10 minutter til den begynner å tykne. Dryss over basilikum. 
 
4. Kjevle deigen ut på et stekebrett med bakepapir og fordel kjøttsausen utover. Dryss på revet ost, ha på ananas og purre. 
 
5. Stek pizza midt i ovnen på 225 °C i ca. 20 minutter, og server.
 
Tips: Andre forslag til fyll kan være sjampinjong i skiver, paprika i strimler, tomater i skiver, sort oliven, mais, revet gulrot og bacon. Varier etter hva du har i kjøleskapet og prøv nye smaker!
 
 

Ragù Bolognese

 
Italiensk bolognese er en rett alle liker. Har du litt ekstra tid en dag bør du lage den på ekte italiensk vis. 
 
 
Dette trenger du:
 

 

 
300 g kjøttdeig 
 
¼ dl olje 
 
½ løk 
 
½ gulrot 
 
½ båt hvitløk 
 
½ stilk stangselleri
 
1 boks hermetiske tomater
 
¼ dl rødvin (valgfritt)
 
4 dl blandet kjøttbuljong
 
Salt og pepper
 
 
Slik gjør du:
 
1. Skrell og vask løk, gulrot og hvitløk. Vask stilksellerien. Kjør grønnsakene i en foodprocessor i 30 sekunder, eller finhakk grønnsakene. 
 
2. Varm opp oljen i en kjele og brun kjøttdeigen/karbonadedeigen. Bland i de finhakkede grønnsakene. Ha i tomatsaus, rødvin og blandet buljong.
 
3. La det småkoke under lokk i ca. 1 time. Tilsett mer væske om nødvendig. Smak til med salt og pepper.
 
Tips: Har du det travelt finnes det bolognesesaus på glass. Alt du trenger i tillegg er en pakke kjøttdeig som du raskt bruner i en panne.
 
 

Cannelloni med kyllingkjøttdeig

 
Server lyse og delikate cannelloni fylt med kyllingkjøttdeig, spinat og snøfrisk. Salat med rosa grapefrukt er nydelig tilbehør.
 
 
Dette trenger du:
 

 

 
300 g kyllingkjøttdeig 
 
Margarin til steking
 
4 lasagneplater 
 
Olje 
 
1 rødløk 
 
1 båt hvitløk 
 
100 g spinat 
 
½ pk snøfrisk naturell 
 
3 ss revet parmesan 
 
salt og pepper
 
 
Slik gjør du:
 
1. Sett stekeovnen på 225 °C.
 
2. Stek kjøttdeigen i to omganger i en stekepanne. Ta den opp og legg den til side.
 
3. Kok lasagneplatene i saltet vann tilsatt litt olje. Kok dem ca. 5 minutter. Dekk et stekebrett med plastfolie og smør olje over. Ta opp lasagneplatene av kjelen og legg platene på stekebrettet.
 
4. Skjær rødløken i tynne båter og skyll spinaten. Stek løken raskt. Tilsett spinat og snøfrisk og vend det i pannen med en gaffel med hvitløk på tuppen. Ha kjøttdeigen tilbake i pannen og smak til med salt og pepper. Legg fyllet i en stripe på lasagneplatene og rull sammen.
 
5. Legg rullene i en ildfast form og ha resten av fyllet over. Riv over parmesan og sett formen i stekeovnen i ca. 10 minutter.
 
Cannelloni smaker godt med en grønn salat og fileter av rosa grapefrukt.
 
 

Lasagne

 
For mange er dette en av de absolutte favorittene fra det italienske kjøkkenet. Ovnsretten består av kjøttsaus og ostesaus som legges lagvis med pastaplater.
 
 
Dette trenger du:
 
Kjøttsaus:
 
200 g kjøttdeig 
 
2 ss olje 
 
½ hakket løk 

 

 
 
1 båt finhakket hvitløk 
 
½ boks hakkede hermetiske tomater 
 
1 ss tomatpuré 
 
Salt og pepper
 
1 ts tørket basilikum 
 
½ dl vann 
 
Ostesaus: (Kan også kjøpes ferdig)
 
½ ss margarin/smør 
 
1 ss hvetemel 
 
2 dl melk 
 
1 ½ ss revet parmesan eller annen hvit ost
 
Salt og pepper
 
En klype revet muskatnøtt 
 
1 dl revet hvitost 
 
4-5 lasagneplater 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Brun kjøttdeig i olje på sterk varme i to omganger. Ha all kjøttdeigen tilbake i stekepanna. Tilsett hakket løk, hvitløk, tomater, tomatpuré, salt, pepper og vann. La sausen småkoke i ca. 10 minutter til den begynner å tykne. Dryss over basilikum.
 
2. Smelt smør i en kjele og rør inn mel. Spe med melk under omrøring og la sausen koke i ca. 10 minutter. Den skal være forholdsvis tykk. Ha i parmesan og la osten smelte. Smak til med krydder.
 
3. Legg lasagneplater, kjøttsaus og ostesaus lagvis i en ildfast form. Start og avslutt med ostesaus. Dryss over revet ost til slutt.
 
4. Sett formen i ovnen på 225° C og stek i 30-40 minutter. Kjenn etter med en pinne eller spiss kniv om pastaen er mør.  La lasagnen hvile noen minutter før servering.
 
Server med bagetter og salat.
 
 

Italiensk tomatsuppe

 
Nydelig italiensk tomatsuppe med kjøttboller og pasta. Denne varianten er litt hottere enn vanlig.
 

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
½ pose tomatsuppe 
 
½ boks hermetiske tomater 
 
1 dl pastaskruer 
 
½ pk ferdiglagde kjøttboller 
 
1-2 dråper tabasco 
 
 
Slik gjør du:
 
1. La suppen etter anvisning på posen og tilsett de hermetiske tomatene.
 
2. Kok suppen i 5 minutter og tilsett pastaskruene. La suppen småkoke til pastaen er myk (ca. 7 minutter).   Mot slutten av koketiden tilsettes kjøttbollene.
 
3. Smak til med tabasco og server suppen med ristet brød eller rundstykker.
 
 
 
Vel bekomme!
 
Kilde: Matprat.no
 

Klikk her for å se flere ukemenyer fra Studentkokeboka