(StudentTorget.no):

Frister det med greske kjøttboller, indisk kylling tikka eller meksikansk-amerikansk chili con carne? I denne ukens meny finner du spennende oppskrifter fra hele verden til hver dag i uka. 

Alle oppskriftene er hentet fra bunnpris.no, og er beregnet til to porsjoner.

Vel bekomme!

 

Laksespyd med sweet chili saus

 
Laks er en anvendelig fisk som passer til det meste av tilbehør, sauser og krydder. Her er en kjempegod variant med sweet chili saus. 
 
 
Dette trenger du:

 

 
 
4 x 100 gram opptint laksefilet
 
1 dl Sweet Chili Sauce
 
Saften av 2 lime
 
Olje
 
½ agurk i skiver
 
4 ss cashewnøtter, grovhakket
 
½ rød chilipepper, i ringer
 
Presset lime
 
Soyasaus
 
 
Slik gjør du:
 
1. Forvarm ovnen til 200 grader. 
 
2. Skjær hver laksefilet i 4-5 biter. 
 
3. Rør sammen Sweet Chili Sauce og limesaft i en liten skål, og ha halvparten over i en skål som er stor nok til å romme laksen. Legg laksen i marinaden, og la den stå til ovnen blir varm. 
 
4. Tre laksebitene på grillspyd, og legg dem på et ovnsbrett kledd med bakepapir. Drypp over litt olje, og stek til laksen er nesten gjennomstekt – 7-8 minutter.
 
5. Bland sammen salatingrediensene, og hell over litt soyasaus.
 
6. Server laksespydene med ris og resten av chilisaus-/limeblandingen.
 
 
 

Svinesnadder

 
En smakfull og spennende rett som er enkel å lage. Passer veldig fint å lage i større porsjoner hvis man skal ha gjester på besøk. 
 
 
Dette trenger du:

 

 
 
300 gram strimlet svinekjøtt
 
½ pakke pommes frittes
 
½ squash, i terninger
 
8-10 sjalottløk
 
8-10 cherrytomater, delt i to
 
½ beger crème fraîche
 
2 ts tørket estragon
 
½ ts sterk sennep
 
1 sjalottløk, finhakket
 
Salt
 
Presset sitron
 
 
Slik gjør du: 
 
1. Skru på ovnen og stek pommes frittes etter anvisning på pakken.
 
2. Brun kjøttet på sterk varme i litt olje. 
 
3. Skru ned temperaturen, og ha i squash og sjalottløk. Rør inn cherrytomatene til slutt. Tilsett salt og pepper.
 
4. Rør sammen crème fraìche, estragon, sennep og sjalottløk, og smak til med salt og presset sitron.
 
5. Serveres med pommes frittes
 
 
 

Bondeomelett med kylling 

 
Det finnes et uendelig antall omelettoppskrifter, og det er strengt tatt kun fantasi og personlig smak som bestemmer hvilke ingredienser man vil bruke. Her er en enkel og veldig god variant med kylling. 
 

 

 
 
Dette trenger du:
 
750 gram grillede kyllinglår
 
½ pose salatblanding
 
3-4 rundstykker
 
1 løk, hakket
 
1 rød paprika, i terninger
 
1 grønn paprika, i terninger
 
6 egg
 
1,5 dl melk
 
 
Slik gjør du:
 
1. Surr løk og paprika i litt smør eller olje på middels varme til grønnsakene begynner å bli myke. 
 
2. Imens: Riv kyllingkjøttet fra bena, og rør det inn i grønnsakene. 
 
3. Pisk sammen egg, melk, og 1 ts salt, og hell det over grønnsakene og kyllingen. La stå på platen på middels varme til omeletten begynner å stivne – rundt 10 minutter. Dersom man ønsker en brunet overflate, kan pannen settes under grillen i stekeovnen i noen få minutter.
 
4. Server med rundstykker og salat.
 
 
 

Foliebakt torsk

 
Torsk er en ufortjent undervurdert matfisk, særlig blant mange unge. Smaken er såpass nøytral at den passer svært godt til mange typer retter. Her er en spennende gresk-inspirert rett som er perfekt med torsk!

 

 

 
Dette trenger du:
 
4 x 125 gram opptinte torskefileter 
 
1 pakke ferdig salatblanding
 
2-3 rundstykker
 
8 ss pastasaus
 
½ pakke Snøfrisk naturell
 
20 sorte oliven, grovhakket
 
1 ss soltørkede tomater
 
Olivenolje
 
 
Slik gjør du:
 
1. Forvarm ovnen til 200 grader. 
 
2. Ta av fire store ark aluminiumsfolie. Ha 2 ss tomatsaus på hvert, og legg filetene oppå. 
 
3. Smør Snøfrisk på hver fiskebit, og dryss over oliven og soltørkede tomater. Ha litt olivenolje over det hele. 
 
4. Brett sammen aluminiumsfolien (pass på at væsken ikke vil kunne lekke ut). Legg fiskepakkene i ovnen, og la stå til fisken er gjennomstekt – rundt 12 minutter.
 
5. Server med rundstykker og en frisk, grønn salat.
 
 
 

Chili con carne med guacamole

 
Chili con carne er spansk, og betyr chili med kjøtt. Selv om mange tror retten er meksikansk, så stammer den opprinnelig fra Texas i USA. Retten er bare inspirert av råvarer som de hadde enkel tilgang på nær den meksikanske grensen.
 
 
Dette trenger du:
 
300 gram kjøttdeig
 
1 liten løk, i tynne skiver

 

 
 
1 liten rød paprika, i strimler
 
4 fedd hvitløk, knust
 
Rømme
 
Tortillachips
 
2 ts paprikapulver
 
½ ts kajennepepper
 
1 ss spisskummen (kan utelates)
 
2 bokser hakkede tomater
 
1 boks kidneybønner, avrent og skylt
 
2 avokado
 
Presset lime
 
 
Slik gjør du: 
 
1. Brun kjøttdeigen i en gryte på sterk varme. 
 
2. Senk temperaturen, og rør inn løk og paprika. Sett på lokk, og la surre på svak varme til grønnsakene begynner å bli myke.
 
3. Imens: Lag guacamole. Mos avokadokjøttet med en gaffel, og smak til med salt og limesaft. Rør inn hvitløken i gryten. Hell så i tomatene pluss et par desiliter vann, og tilsett krydderne og bønnene. La putre på svak varme i fem minutter. Smak til med salt.
 
4. Server med lettrømme og tortillachips.
 
 
 

Greske kjøttboller med tzatziki og gresk salat

 
Dette er en spennende og tradisjonsrik gresk rett som man enkelt kan imponere med som helgemiddag med venner på besøk.
 
 
Dette trenger du:
 
400 gram kjøttdeig

 

 
 
50 g strøkavring (eller smuldret ristet brød)
 
1 egg
 
En liten klype kanel
 
¼ ts kajennepepper
 
1 ts paprikapulver
 
1 ts tørket oregano
 
3 hvitløksfedd, presset
 
1 ts salt
 
½ boks lettrømme
 
½ agurk, revet
 
1 hvitløksfedd, knust
 
3 store tomater, i skiver
 
1 rødløk (eller 1 gul løk), i skiver
 
Sorte oliven
 
Fetaost
 
 
Slik gjør du:
 
1. Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene i en stor bolle. Det er enklest om man bruker hender. 
 
2. Form deigen til små kjøttboller. Brun dem på alle sider i en stekepanne på middels varme. 
 
3. Skru ned temperaturen og legg på lokk, og la kjøttbollene steke forsiktig videre til de er ferdige. Rist litt på pannen av og til underveis. 
 
4. Rør sammen ingrediensene til tzatzikien. 
 
5. Lag gresk salat. Ha gjerne litt olivenolje på toppen.
 
6. Server gjerne med pitabrød.
 
 
 

Kyllingspyd tikka

 
Dette er en perfekt rett hvis man har lyst på noe indisk. Enkel, autentisk og like god som på restaurant! 
 
 

 

 
Dette trenger du:
 
400 gram kyllingfilet
 
5 ss Uncle Ben’s Tikka Masala
 
2 ss matyoghurt
 
Saften av ½ lime
 
½ ts kajennepepper
 
½ beger matyoghurt
 
½ agurk, revet
 
2 avokado, i skiver
 
1 beger cherrytomater, hver delt i to
 
Saften av ½ lime
 
½ ss olje
 
 
Slik gjør du:
 
1. Sett på grillen i stekeovnen, eller forvarm ovnen til 250 grader. 
 
2. Bland sammen Uncle Ben’s Tikka Masala, matyoghurt, limesaft og kajennepepper, og ha i kyllingen. Rør godt, slik at du er sikker på at alle sidene av kyllingbitene blir dekket av marinaden.
 
3. Bland sammen matyoghurt og agurk, og smak til med salt. Ha avokado og tomater i en skål, tilsett litt salt, press over lime, og hell oljen over.
 
4. Træ kyllingbitene på grillspyd (hvis du har grillspyd av tre må de bløtlegges på forhånd). 
 
5. Legg dem i stekeovnen. Snu dem når kyllingen begynner å bli litt brent på oversiden, og sørg for at de blir stekt/grillet hele veien rundt.
 
6. Server med ris, agurksalat, og tomat-/avokadosalat. Varm gjerne også opp resten av sausen og server ved siden av.
 
 
 
Vel bekomme!
Kilde: Bunnpris.no
 

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka