(StudentTorget.no):

Frister det med fylte paprika, varm paprikasalsa, posjert kylling eller en thailandsk tradisjonsrett? Her er en komplett ukemeny med spennende middagsretter til hele uken!

Alle oppskriftene er beregnet til 2 porsjoner, og er hentet fra Matprat.no.
 
Vel bekomme!
 
 

Posjert kyllingfilet med grønnsaker og urtesaus

 
Å koke kyllingfilet er ikke så vanlig, men det gir et fantastisk saftig og godt resultat! I tillegg får man en smakfull kraft som enkelt blir til en kjempegod saus.
 
 
Dette trenger du:
 
2 kyllingfileter 

 

 
 
2 ½ dl utblandet kyllingbuljong
 
300 g poteter 
 
1 gulrot 
 
2 grønne asparges 
 
½ sukkererter 
 
½ pose reddiker 
 
½ ss maisstivelse (maizena) 
 
1 ss soyasaus 
 
½ ss sitronsaft 
 
1 ½ ss friske, hakkede urter  
 
 
Slik gjør du: 
 
1. Kok opp buljongen og legg i kyllingfiletene. La filetene trekke i rett under kokepunktet i ca. 10 minutter. Ta dem ut av buljongen og la dem hvile mens du koker grønnsakene. 
 
2. Rens og skjær grønnsakene i ca. 3 cm store biter. Legg dem i buljongen og la dem koke ca. 3-4 minutter.
 
3. Løft grønnsakene ut av buljongen legg dem på et varmt fat. Sil kraften. 
 
4. Rør ut maisenna i litt vann og tilsett det i buljongen under visping. Kok opp og smak til med sojasaus og sitronsaft. Tilsett hakkete urter rett før servering. Skjær kyllingfileten i pene skiver og legg dem på fatet sammen med grønnsakene. Hell litt saus over kjøttet og server resten ved siden av. 
 
 

Fylt paprika med ris og karbonadedeig

 
Små, fylte paprika med ris og karbonadedeig er perfekt som forrett, som en del av et tapasbord, eller som et fullverdig måltid i større porsjoner.
 
 
Dette trenger du:

 

 
 
400 g karbonadedeig 
 
2 dl naturris 
 
1 finhakket løk 
 
1 ts salt 
 
½ ts pepper 
 
½ ts chilipulver 
 
1 egg 
 
8 små, oransje paprika 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Kok risen som anvist på pakken.
 
2. Stek karbonadedeig sammen med krydder, løk, hvitløk. Ta det ut av pannen og bland inn egg og ris.
 
3. Skjær forsiktig toppen av paprikaene og fjern frøene.
 
4. Fyll kjøttblandingen i paprikaene og sett dem i en ildfast form med åpningen på topp. Press stilken på toppen slik at paprikaen blir lukket. Stek dem midt i ovnen på 180 °C i ca. 15 minutter.
 
 

Gaeng Keo Wan - svinekjøtt i grønn kokoskarri

 
Thailandsk matkultur er preget av de mangfoldige og sterke smakene. Her er en thailandsk gryterett som passer både til hverdags og fest.  
 
 
Ingredienser
 
300 g svinekjøtt i strimler 
 
1 ss soyaolje 

 

 
 
2 ss grønn karripasta 
 
4 dl kokosmelk 
 
1 dl vann 
 
100 g hermetiske bambusskudd 
 
1 galangarot (eller søtpotet) skåret i tynne skiver
 
1 aubergine 
 
3 ss asiatisk fiskesaus (kan utelates)
 
Skall av ½ lime, raspet (kan utelates)
 
2 ss sukker 
 
1 stor rød chili skåret i lange strimler
 
3 ss basilikum
 
 
Slik gjør du:
 
1. Fres karripasta raskt i olje og tilsett kokosmelk i flere omganger. Den skal kokes ned til en tjukk og fyldig grønn saus. Dette tar ca. 10 minutter.
 
2. Tilsett kjøtt og vann og la det småkoke i 5 minutter før du har i bambus, galangal og aubergine. La det koke videre i 5 minutter til.
 
4. Tilsett fiskesaus og sukker og la koke ytterligere 5 minutter.
 
5. Trekk pannen til siden og ha i chili, limeskallet og basilikum.
 
6. Server med ris eller nudler.
 
 

Kyllingfilet med varm paprikasalsa

 
Stekt løk, paprika og tomat blir saftig og godt tilbehør til kyllingfilet.
 

 

 
 
Dette trenger du:
 
2 kyllingfileter 
 
salt og pepper
 
1 ss margarin til steking
 
4 tomater, evt. hermetiske tomater
 
2 gule paprika 
 
1 løk 
 
4 båter hvitløk 
 
2 ts olivenolje 
 
120 g pastaskruer 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Kok pasta etter anvisning på pakken.
 
2. Stek kyllingfiletene i en stekepanne på middels varme i 2 minutter på hver side. Legg over lokk og etterstek i 6-8 minutter.
 
3. Skjær tomat, paprika, løk og hvitløk i passe store biter. Surr grønnsakene i en liten kjele til det blir en saftig røre, ca. 10 minutter.
 
4. Server retten med kokt pasta, gjerne blandet med for eksempel oliven og litt vårløk.
 
 

Spanske spyd

 
Dette er en spennende rett som smaker av Spania. Husk at hvis du blander litt gurkemeie i risen får du også en flott gulfarge.
 

 

 
 
Dette trenger du:
 
300 g  svinekjøtt
 
2 ½ ss olivenolje 
 
1 ts paprikapulver 
 
½ ts gurkemeie 
 
¼ ts grovmalt pepper 
 
En klype kajennepepper 
 
1 ½ dl ris 
 
¼ løk 
 
1 rød chili 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Skjær kjøttet i terninger. Bland sammen olivenolje, paprikapulver, gurkemeie, pepper og kajennepepper til marinaden. La kjøttet ligge i marinaden minst 1 time.
 
2. Tre kjøttet på spyd og grill/stek 10-12 minutter. Snu og pensle ofte.
 
3. Kok risen til 4 porsjoner etter anvisning på pakken, sammen med gurkemeie.
 
4. Finhakk løken og skjær chilien i ringer (ta ut frøene). Bland sammen med risen.
 
Tips: En blanding av cherrytomater, oliven og marinert hvitløk passer veldig godt til! 
 
 

Pølseform med purre

 
Dette er en perfekt middag på dager hvor man har lite tid til matlaging. Veldig enkelt og veldig godt!

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
300 g kjøttpølse
 
300 g pastaskruer
 
1 liten purre
 
1 tube smøreost 
 
Salt og pepper
 
30-50 g revet gulost
 
 
Slik gjør du:
 
1. Kok pasta etter anvisning på pakken. Skjær purren i ringer og pølsene i skiver.
 
2. Bland pasta, purre, pølser og ost i en ildfast form. Tilsett salt og pepper. Varmes i ovnen i 10 minutter på 230 grader. Retten kan også gratineres med ost. 
 
Tips: Server gjerne med en grønn salat.
 
 

Pasta med svinekjøtt og krepsehaler

 
Pasta er veldig enkel mat når man har det travelt. Her er en spennende variant med svinekjøtt og krepsehaler.

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
300 g svinekjøtt i strimler
 
2 ss margarin /olje til steking
 
1 boks krepsehaler
 
1 finhakket løk
 
1 dl matfløte
 
½ ts grovmalt pepper
 
30 g revet parmesan (eller gulost) 
 
1 pakke pasta
 
 
Slik gjør du:
 
1. Fres strimlet svinekjøtt raskt i varm panne. Ta kjøttet ut av pannen.
 
2. Fres deretter krepsehalene og løken sammen i pannen noen minutter. Legg kjøttet tilbake i pannen.
 
3. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper og litt fersk parmesan. La det koke et par minutter.
 
4. Serveres med fersk pasta.
 
 
Vel bekomme!
Kilde: Matprat.no

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka