(StudentTorget.no):

Denne uken kan du blant annet prøve deg på to forskjellige nasjonalretter, en samisk tradisjonsrett, kreolsk kyllingsalat og en smakfull og spennende jambalaya!
 
Alle oppskriftene er beregnet til to porsjoner. Skulle det bli rester til overs, kan du alltid fryse ned middag til en annen dag.
 
Vel bekomme!
 
 
 

Mandag - Pabellon Criollo

 
Pabellón criollo er Venezuelas nasjonalrett med oksekjøtt, bønner og ris. Dette er en norsk variant av retten, på grunn av at enkelte råvarer kan være vanskelig å få tak i her i landet.
 
 
Dette trenger du:
 
350 g benfritt storfekjøtt (kan også bruke annet kjøtt)
 
½ l vann 
 

 

 
2 ½ ss olje 
 
1 gulrot 
 
1 stilk stangselleri
 
1 løk 
 
1 rød paprika
 
2 båter hvitløk
 
½ boks hermetiske tomater 
 
1 ½ ss  worchestershiresaus 
 
Salt og pepper
 
½ ts sukker 
 
Bønner
 
Ris
 
 
Slik gjør du:
 
1. Legg kjøttet i en kjele og hell over kokende vann til det dekker, og kok opp. Senk temperaturen, legg på et lokk og la det trekke til kjøttet er mørt, ca. 2 timer.
 
2. Ta ut kjøttet, sil kraften og sett det til side. Strimle kjøttet eller bruk to gafler til å rive kjøttet fra hverandre med.
 
3. Varm opp 3 ss olivenolje i en stor kjele og ha i grønnsakene. La det steke i noen minutter under omrøring til de har blitt myke. Ha i kjøttet og krydre med salt og pepper.  
 
4. Smak til med worcestershiresaus, salt og pepper.
 
5. Hell over litt av kraften, til passe tykkelse på gryten. La det småkoke i 20 minutter til tomatene er kokt i stykker. Smak til med sukker.
 
6. Serveres med bønner og ris.
 
 
 

Tirsdag - Jambalaya

 
Tradisjonell har sitt opphav på de karibiske øyer. Spanjolene satte sitt preg på retten med sine krydder og råvarer, og skapte retten som er kjent som Jambalaya. Man kan variere hva slags pølse man ønsker å bruke etter personlig smak. 
 
 
Dette trenger du:

 

 
 
300 gram krydderpølse
 
1 dl langkornet ris 
 
½ rød paprika 
 
½ løk 
 
½ boks hermetiske tomater 
 
½ ts buljongpulver 
 
2 dl vann 
 
1 båt hvitløk 
 
½ ss olje 
 
½ ts tørket timian 
 
salt og pepper
 
¼ ts chilikrydder 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Kok risen etter anvisning på pakken. Skjœr pølser og paprika i strimler, hakk løk og hvitløk og del tomatene i mindre biter.
 
2. Brun pølser, løk og hvitløk på svak varme til løken er gyllen og myk. Ha i tomater (kraften fra boksen skal vœre med), paprika og krydder.
 
3. Kok opp og bland i den varme risen. Smak til med salt, krydder og eventuelt fransk tomatdressing.
 
4. Server gjerne med godt brød og smør.
 
 
 

Onsdag - Kreolsk kyllingsalat

 
Dette er en spennende og smakfull kyllingsalat som både er sunn, lettlaget og kjempegod! Får du ikke tak i pecannøtter, kan du gjerne bruke valnøtter eller annet etter egen smak. 
 

 

 
 
Dette trenger du:
 
2 kyllingfileter 
 
½ rød chili 
 
½ ss koriander (kan sløyfes) 
 
50 g frisk sjampinjong 
 
1 ss olje til steking
 
1 appelsin 
 
friséesalat 
 
½ dl pecannøtter 
 
brød
 
 
Slik gjør du:
 
1. Skjær kjøttet i tynne strimler. Del over chilipepperen, ta ut frøene og finhakk pepperen. Bland chilipepper og urter, og vend kyllingstykkene i blandingen.
 
2. Stek strimlene sammen med sjampinjong i forholdsvis varm panne.
 
3. Skjær av skallet på appelsinene og skjær ut båter uten hinner. Grovriv salaten og bland alle ingrediensene.
 
4. Pynt med pecannøtter og server med brød.
 
 

 

Torsdag - Stekt ris

 
Stekt ris er veldig enkelt å lage. I denne oppskriften har vi brukt kalkunskinke, men du kan enkelt variere ut fra smak eller hva du måtte finne i kjøleskapet.
 
 
Dette trenger du:

 

 
 
200 g hermetisk kalkunskinke
 
2 ss olje, til steking
 
1 båt hvitløk
 
4 dl kokt ris
 
1 gulrot
 
100 g dypfryste erter
 
¼ purre
 
1 egg
 
2 ss fiskesaus (asiatisk)
 
½ ts pepper
 
 
Slik gjør du:
 
1. Kok ris etter anvisning på pakken. Avkjøl. Risen som brukes bør være avkjølt, så ikke den blir "grøtete". Bruk gjerne rester fra middagen dagen før. 
 
2. Finhakk hvitløk. Del kalkunskinke og gulrot i terninger, purreløk i skiver.
 
3. Varm halvparten av oljen i stekepannen og fres hvitløk og skinke lett. Ha i ris og stek til det er gyllent. Bland inn gulrot, erter og purre, og la det surre i 2 minutter.
 
4. Lag et hull i midten av risblandingen og ha i resten av oljen og et egg.
 
5. Rør godt mens egget stivner. Bland deretter alt sammen og smak til med fiskesaus og pepper. 
 
6. Server gjerne den stekte risen med litt soyasaus. 
 
 

 

Fredag - Bidos

 
Bidos er samefolkets tradisjonelle festmat. Det finnes mange ulike oppskrifter på bidos, og den kan lages både med og uten jevning. Dette er en autentisk oppskrift - blottet for jåleri, men full av smak. Hvis du ikke har, eller ikke liker reinsdyrkjøtt, blir det uansett en veldig god rett med annet kjøtt!

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
250 g flatbiff av reinsdyr eller reinsdyrstek
 
2 ss hvetemel 
 
5 dl vann 
 
2 poteter 
 
1 gulrot 
 
¼ løk 
 
salt og pepper
 
evt. noen dråper sukkerkulør for farge
 
 
Slik gjør du:
 
1. Skjær kjøttet i terninger, og ha det i ei gryte. 
 
2. Lag meljevning ved å blande mel og ca. 3 dl av vannet (kaldt). Hell meljevningen og resten av vannet over kjøttet. La det koke opp under omrøring for å unngå klumper i sausen. For å få fin farge og god smak på retten, er det viktig å ha meljevningen over kjøttet før du setter det til koking.
 
3. Skrell poteter og del dem i to. Skrell gulrøtter og kutt dem i tykke skiver. Hakk løken. Ha poteter og grønnsaker i gryta og kok til potetene er møre.
 
4. Smak til med salt og pepper. Ønsker du en mørkere saus kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.
 
5. Server bidos med grovt, nybakt brød, smør og tyttebær.
 
 

 

Lørdag - Kyllingburger

 
En burger trenger absolutt ikke være usunn! Her er en kyllingburger som er sunnere og langt bedre enn en tradisjonell hamburger! 
 

 

 
 
Dette trenger du: 
 
2 kyllingfileter
 
4 tynne skiver mozzarella
 
1 tomat
 
2 grove hamburgerbrød
 
2 ss pesto
 
½ pk ferdigkuttet salatblanding
 
 
Slik gjør du:
 
1. Del kyllingfilet i to og gni dem inn med salt og pepper.
 
2. Stek kyllingen i olje på middels varme i 2-3 minutter på hver side.
 
3. Varm hamburgerbrød i ovn på 225 °C i 2-3 minutter. Kutt tomat og mozzarella i skiver.
 
4. Smør pesto på brødet og anrett burgeren med salat, tomat, mozzarella og kyllingfilet.
 
 

 

Søndag - Sukiyaki

 
Nasjonalretten til Japan tilberedes forskjellig avhengig av hvor i Japan du befinner deg. Denne varianten heter Kanto Sukiyaki og kommer fra Øst- Japan.
 
 
Dette trenger du:

 

 
 
400 g biffkjøtt i strimler 
 
100 g sjampinjong 
 
½ purre 
 
½ kinakål 
 
Ris
 
2 egg
 
 
Saus:
 
3 ss soyasaus 
 
3 ss eddik, 7 % 
 
3 ss sukker 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Vask og finhakk purre og kinakål. Del soppen i tynne skiver. Bland grønnsakene sammen med kjøttet og legg det på et fat.  
 
2. Bland sammen alle ingrediensene til sausen. Hell sausen i en gryte. I utgangspunktet skal sausen varmes opp ved bordet på en stekeplate/gassovn og kjøttet med grønnsakene kokes etter eget ønske. Men man kan fint jukse ved å varme sausen og koke kjøttet og grønnsakene ved komfyren.  
 
3. Server ett sammenpisket egg til hver person i en skål. Det kokte kjøttet og grønnsakene skal dyppes i det rå egget før man spiser det. 
 
4. Serveres med ris.
 

Vel bekomme!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!