(StudentTorget.no):

Frister det med Quesadillas, hjemmelagde vårruller, asiatisk Sweet and Sour eller kyllingburger i pita? 

Kos deg sammen med gode venner eller alene foran TV-en!

Alle rettene er beregnet til to porsjoner, og er hentet fra Matprat.no.

 

Spanske koteletter

Heftig spansk rett som minner om syden, ferie, sommer og sol!
 
 
Dette trenger du:
 
2 koteletter av svin 
 
1 ss olje til steking
 
1 ½ båt hvitløk 
 
½ ts salt 

 

 
 
¼ ts pepper
 
½ rød paprika
 
½ gul paprika 
 
½ grønn squash 
 
½ rød chili 
 
1 ½ ss sorte oliven 
 
¾ dl hvitvin eller cider
 
 
Slik gjør du:
 
1. Brun kotelettene raskt. Dryss over litt salt og grovmalt pepper. Legg dem til side og hold varmt.
 
2. Del grønnsakene i strimler og finhakk chili. Fres grønnsakene raskt i panna og tilsett hvitvin eller cider.
 
3. Legg kotelettene over og legg på lokk. La det hele braisere (trekke) i ca. 10 minutter.
Server med brød.
 
 
 

Vårruller

Vårruller er en enkel, billig og supergod rett, og denne oppskriften er til og med sunn. Lær deg teknikken og eksperimenter med ulike smakskombinasjoner - og inviter venner til en hyggelig vårrull-fest! 
 
 
Dette trenger du:

 

 
 
150g  kyllingkjøttdeig  
 
⅓ ss rapsolje  
 
Ca. 70 gram finsnittet hodekål  
 
⅓ finhakket løk  
 
⅓ ss rapsolje  
 
⅓ revet gulrot  
 
1 ss søt chilisaus  
 
⅓ ss soyasaus  
 
⅓ ss fiskesaus (asiatisk)  
 
4 blader filodeig  
 
1 ss rapsolje til pensling
 
Vann til "liming"
 
 
Slik gjør du:
 
1. Fres løk i litt olje til den er blank i en gryte. Tilsett strimlet hodekål og stek til den er myk, ca. 3 minutter. Bland i revne gulrøtter, soyasaus, fiskesaus og søt chilisaus.
 
2. Stek kyllingkjøttdeig i litt olje, og bland den med grønnsakene. Avkjøl kjøtt- og grønnsaksblandingen.
 
3. Legg et vårrullflak på arbeidsbenken (kutt evt filodeigen til i kvadrater à 25 x 25 cm) med en av spissene vendt mot deg.
 
4. Fordel 1-2 ss av fyllet litt inn på vårrullflaket. Rull sammen til cirka halvveis inn på flaket. Brett de to hjørnene inn mot midten og rull vårrullen tett sammen. Lim den siste spissen med vann. Gjenta med resten av flakene og fyllet.
 
5. Legg vårrullene med skjøten ned på en stekeplate med bakepapir og pensle dem med olje. Stek vårrullene på 225 °C i ca. 10 minutter.
 
Server med ris og salat.
 
 
 

Grønnsaksuppe med strimlet svinekjøtt

Rask og enkel grønnsakssuppe toppet med stekte svinekjøtt gir deg varme og energi du trenger etter en lang dag på skolen. Denne oppskriften tar under 20 minutter å lage. 
 
 
Dette trenger du:

 

 
 
150 g renskåret svinekjøtt i strimler 
 
2 ss margarin /olje til steking
 
1 brokkoli 
 
2 poteter
 
1 løk 
 
1 kjøttbuljongterning 
 
1 l vann 
 
2 dl matfløte 
 
½ ts salt 
 
½ ts pepper 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Vask brokkoli og del den i grove biter, også stilken. Skrell poteter og løk, og del i terninger.
 
2. Kok opp buljongvannet og fløten og tilsett grønnsakene. Kok i ca. 10 minutter til alt er mørt.
 
3. Legg til side noen små buketter brokkoli. Resten jevner du med stavmikser direkte i kjelen.
 
4. Fres svinekjøttet raskt i varm panne i 2-4 minutter og dryss på salt og pepper.
 
5. Legg det ferdigstekte kjøttet i suppen sammen med brokkolibitene.
 
 
 

Wok i en fei

Snart er det eksamenstid og da er det lett å velge raske og usunne middagsløsninger. Her kan du velge noe like raskt, men som også er sunt og kjempegodt! 
 
 
Dette trenger du:

 

 
 
200 g renskåret svinekjøtt i strimler 
 
1 ss olje 
 
½ kinakål 
 
½ rød paprika 
 
1 pose ferdig woksaus 
 
Ris
 
 
Slik gjør du:
 
1. Skjær kinakål og paprika i tynne strimler
 
2. Brun kjøttet i varm panne i to omganger
 
3. Legg kjøttet tilside, og wok grønnsakene i to omganger
 
4. Ha kjøtt og grønnsaker tilbake i woken og rør inn sausen
 
Serveres med ris.
 
 
 

Kyllingburger i pita

Kyllingburger i pitabrød er supergodt, og tar under 20 minutter å lage. Servert med grønnsaker og en god dressing slår den aldri feil. 
 
 
Dette trenger du:

 

 
 
2 pitabrød
 
200 g kyllingkjøttdeig 
 
1 ts salt
 
½ ts pepper
 
½ egg
 
1 ss margarin til steking
 
Salat med dine favorittgrønnsaker
 
Dressing
 
 
Slik gjør du: 
 
1. Rør alle ingrediensene til burgerne sammen i en bolle.
 
2. Klapp farsen ut til fire burgere og stek i middels varm panne i ca. 5 minutter på hver side, eller til det er helt gjennomstekt.
 
3. Del burgerne i to og legg i hvert pitabrød sammen med salat og en god dressing.
 
 
 

Quesadillas

En meksikansk rett som er like god som tacos og veldig enkelt å lage! Har du rester fra tacomiddagen er bare å fordele dem på tortilla-lefser og lag quedasillas. Du kan også bruke kyllingkjøttdeig, karbonadedeig eller kjøttdeig av svin, her kan du velge det du selv liker best. 
 
 
Dette trenger du:

 

 
 
200 g kjøttdeig , stekt og krydret med tacokrydder
 
4 mais- eller hvetetortillas
 
2 dl revet hvitost 
 
1 dl hermetiske maiskorn 
 
1 dl salsa, gjerne sterk
 
 
Slik gjør du: 
 
1. Fordel kjøttdeig, ost og mais på den ene halvdelen av lompene. Brett den andre halvdelen over og klem godt sammen.
 
2. Stek dem i en tørr stekepanne på sterk varme i 2 minutter på hver side.
 
3. Del hver quesadilla i fire snipper. Server dem med en skål salsa ved siden av.
 
 
 

Sweet and sour

Denne sursøte gryten med inspirasjon fra det asiatiske kjøkkenet er lett – både med tanke på kalorier og tilberedning. 
 
 
Dette trenger du: 

 

 
 
400 g renskåret svinekjøtt i strimler 
 
2 ss olje til steking
 
½ ts salt 
 
½ ts pepper 
 
1 rød paprika 
 
1 rød chili 
 
125 g sukkererter 
 
1 boks ferdig sweet and sour saus 
 
1 liten boks hermetisk ananas i biter
 
Salat
 
Ris
 
 
Slik gjør du:
 
1. Skjær paprika og sukkererter i strimler og hakk chilien.
 
2. Brun kjøttet raskt i stekepanne i to omganger og krydre med salt og pepper. 
 
3. Tilsett paprika sammen med sukkererter og chili. La det steke litt med kjøttet. Hell over sursøt saus og ananas. La det trekke ca. 1 minutt. 
 
Serveres med ris og salat.
 
 
Vel bekomme!
 
(Kilde: Matprat.no)

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!