(StudentTorget.no):

Sulten på nye nytt og spennende til middag?

Denne uken kan vi friste med kjappe og enkle retter som både metter og ikke er så altfor vanskelig å lage heller. Samle sammen venner til spleiselag på søndagen, og lag en indisk-inspirert lammegryte! Vi har også lagt til to supperetter på menyen, som varmer godt nå som gradestokken kryper nedover.

Alle oppskriftene er hentet fra Matprat.no.

 

Mandag – Tortilla med laks

Ukens første rett skal være kjapp og enkel å lage. Denne tortillaen er omtrent det samme som en omelett, men metter litt bedre. Perfekt start på uka!

 

Dette trenger du:

 


100 g potet i terninger

1/2 ss olje

1/2 ss grovhakket løk

2 stk egg

1 ss vann

1 ss bladpersille

1/2 ss finhakket tørket dill

1/2 ss hakket tørket gressløk

1,5 ss cottage cheese (kan sløyfes)

2 skiver røkelaks

 

Slik gjør du:

1. Stek potetene i en panne til de er møre. Tilsett hakket løk og stek videre til løken er blank.

2. Bland sammen egg, vann, krydder og cottage cheese. Stek tortillaen på svak varme til den er ferdig.

Serveres med røkelaks og brød ved siden av!

 

Tirsdag – Bønnesuppe med medisterboller

Supper hører hjemme i enhver ukesmeny. Denne er litt krydret, med deilige kjøttboller av medisterfarse til. Så få du prøvesmake litt av julematen denne uken også. Frys ned resten av pakken du ikke bruker, slik at du har mat for hånden til neste uke også.

 

Dette trenger du:

 



 

250 gram medisterfarse, halv pakke

1/2 boks hermetiske hakkede tomater

1 boks chilibønner

2 dl kjøttbuljong (utblandet)

1/4 ts malt koriander

1/4 ts malt ingefær

1/4 ts salt

 

Slik gjør du:

1. Ha tomater og chillibønner i en gryte og la det koke opp. Tilsett buljong og smak til med krydder.

2. Lag små kjøttboller med en teskje og legg de i suppen. La det småkoke i cirka 10 minutter.

Vel bekomme!

 

Onsdag – Kjøttdeig med feta og spinat

Kjøttdeig redder hverdagen. Har man kjøttdeig i huset, er det ingen grenser for hva man kan slenge sammen, og vips! så har du middag. Her har vi slengt sammen litt fetaost, ris og spinat, og resultatet er en spennende kjøttdeigsgryte med smakfulle ingredienser.

 

Dette trenger du:

 


100 g kjøttdeig

1/2 stk små løk

1/2 ss olje

1/4 pk frisk spinat (eller frossen)

1 dl  hurtigris

1,2 dl  vann

1/4 stk kjøttbuljongterning

Cirka 25 g fetaost

1/4 ts malt muskat

1/4 ts paprikapulver

Litt nykvernet pepper etter smak

1/2 dl yoghurt naturell (kan sløyfes)

 

Slik gjør du:

1. Hakk løk og stek det i en gryte med olje til løken blir blank. Tilsett kjøttdeigen og brun det sammen med løken. Bruk en gaffel til å smuldre kjøttdeigen best mulig.

2. Tilsett ris og hell over vann og buljong. Smak til med krydder og la det småkoke i cirka 5 minutter, til risen er nesten ferdig. Legg i spinat mot slutten av koketiden.

3. Trekk gryten av kokeplaten og smuldre fetaost over maten like før servering.

Server med en klatt yoghurt og brød til!

 

Torsdag – Suppelapskaus

Lapskaus er tradisjonell hverdagskost i de norske hjem. Denne er med strimlet svinekjøtt for å gjøre den litt mer spennende. Server med litt flatbrød til, og du har en real klassiker.

 

Dette trenger du:

 



 

150 g renskåret svinekjøtt i strimler 

1 båt hvitløk 

1/2 ss margarin eller olje til steking

1,5 dl  kjøttbuljong (utblandet) 

1/2 pk dypfryst lapskausblanding 

1/2 ts provencekrydder 

Salt og pepper etter smak

 


Slik gjør du:

1. Finhakk hvitløk og fres det i en kjele med litt olje.

2. Tilsett buljongen og la det koke opp.

3. Ha i grønnsakene og la det koke videre. Tilsett kjøtt og smak til med krydder. La det koke i 5-8 minutter til suppen er jevn og kjøttet er mørt.

Smaker godt alene, men enda bedre med flatbrød til!

 

Fredag – Ostesmørbrød med skinke og ananas

Er du en av de som aldri klarer å spise opp resten av brødet før det blir tørt? Lag noen ostesmørsbrød da vel! Her har vi lagt ved litt spekeskinke, men om lommeboken er litt slunken, fungerer det perfekt med kokt skinke til også. Legg på pålegg, stek i ovnen og du har middag på 1-2-3.

 

Dette trenger du:

 


2 skiver brød

4 skive spekeskinke, eller kokt skinke

2 stk ringer frisk ananas eller hermetisk

6 stk ringer purre (kan sløyfes)

4 skiver hvitost

Krydder etter eget ønske

 

Slik gjør du:

1. Legg spekeskinke på brødskivene. Legg på ananasringer og ost. Topp smørbrødet med ringer av purre.

2. Sikt inn halvparten av hvetemelet og rør kraftig.

3. Stek ostesmørbrød på 250 grader til osten har smeltet og har en fin og gylden farge.

 

Lørdag – Tacokjøttboller

Nordmenn spiser gjerne taco på lørdagene, men hva med litt variasjon? Tacoboller av kjøttdeig er utrolig enkelt å lage og smaker fortreffelig! Server med grønnsaksstappe og salsa til, og du har en kjapp men god middag på lørdag.

 

Dette trenger du:

 



 

200 g  kjøttdeig av svin eller kylling

1/4 pose  tacokrydder

1/2 ss  margarin eller olje til steking

1,5 dl  vann

1/2 ss  margarin

1/4 ts  salt

1 dl  melk eller vann

1/2 pose  potetmospulver

1/4 pk  dypfryst grønnsaksblanding (lapskausblanding?)

1/4 glass  salsa
 

 

Slik gjør du:

1. Bland sammen kjøttdeig og krydder i en bolle til du har en fin deig. Bruk en spiseskje til å lage små kjøttboller. Stek dem i en stekepanne med litt margarin/olje til de er gjennomstekte.

2.  Kok vann med margarin og litt salt. Tilsett grønnsaksblanding og la det koke opp igjen. Trekk kjelen til side og tilsett melk eller vann (avhenger av hva potetstappe du har) og tilsett potetstappepulver. La det svelle i cirka 5 minutter.

Server tacokjøttboller med grønnsaksmos og salsa til!

 

Søndag – Lammegryte med couscous

Årets lammekjøtt er i butikken, og ukens siste middagsrett er en lammegryte inspirert av det indiske kjøkken. Gå sammen om utgiftene, og dere kan spise en hyggelig middag på søndagskvelden, som er lettere å lage enn man skulle tro.

 

Dette trenger du:

 



 

600 g benfritt lammekjøtt

2 båt hvitløk, finhakket

1/2 ts  malt kanel

1 ts karri

2 ss olje

2 dl røde linser

4 dl vann

1 boks hermetiske tomater, hele

1 ts salt

Couscous:

4 dl  couscous

50 g  cashewnøtter

50 g  rosiner

 

Slik gjør du:

1. Stek lammekjøtt i ølje sammen med karri, kanel og hvitløk i en gryte.

2. Skyll linsene og tilsett de i gryten. Ha i vann og tomater, smak til med salt og la det koke i cirka 15 minutter.

3. Lag couscous etter anvisning på pakken. Tilsett rosiner og hakkede nøtter.

4. Serveres gjerne med aspargesbønner og litt yoghurt.

 

Vel bekomme!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!