(StudentTorget.no):

Denne uken har vi fokusert på enkel og kjapp mat til den hektiske studenten.

Flere av ukens retter kan kombineres med litt fantasi, slikt som pølserelishen som gjerne kan kombineres til flere av rettene. Lagde du forresten karbonader i forrige uke, har du nesten alt du trenger til middag på fredag. God uke!

 

Mandag – Høy pølsesandwich

Ostesmørbrød er lettvint mat, og derfor har vi har hatt flere varianter av dem i studentkokeboka. Denne er med pølser og grønnsaker, men som vanlig er det opp til deg hva du ønsker å bruke av ingredienser. Har du ikke toastjern, bruk gjerne vaffeljern - det fungerer like bra.

 

Dette trenger du:

 


2 skive loff eller 1 pitabrød

1 ss sennep

1 stk ostepølse eller grillpølse

20 g ost, gjerne gulost eller cheddar

1 stk ananasring

2 skiver løk

3 stk sukkererter eller litt agurk

1 ss  bønnespirer (kan sløyfes)

 

Slik gjør du:

1. Del pølsen i skiver, og smør sennep på brødet.

2. Legg ost, pølser og ananas lagvis mellom skivene.

3. Stekes i toast- eller vaffeljern til ferdig.

4. Anrett eventuelt på spyd og server med løk og sukkererter til. Pynt med bønnespirer på toppen om du har.

God appetitt!

 

Tirsdag – Tomat- og hvitløkssuppe

Tomatsuppe er en klassiker i de norske hjem. Denne er krydret med en del hvitløk, som passer fint på kalde høstdager. Vi har tilsatt kjøtt, men denne kan fint spises uten. Tilsett gjerne et ekstra egg og litt brød ved siden av, så har du en middag som metter og varmer godt.

 

Dette trenger du:

 


150 g renskåret svinekjøtt i strimler

1 ss rapsolje

1/4 ts salt

1/4 ts grovmalt pepper

1 boks hakkede hermetiske tomater

3 båter presset hvitløk

4 dl vann

1/2 ts salt

1/2 ts tørket oregano

1 stk egg

 

Slik gjør du:

1. Ha tomater, hvitløk, salt og vann i en kjele, la det koke opp til det tykner.

2. Bruk en stavmikser til å kjøre suppen glatt. Har du ikke dette, kan du også bruke en rotmoser, selv om det da vil bli en litt tykkere suppe.

3. Stek kjøttet i en varm panne med litt smør, salt og pepper. Stekes til de er ferdige. Kok opp egg til de er cirka hardkokte - cirka 6-8 minutter.

4. Hell suppen over i en skål og ha kjøtt og egg i. Dryss oregano over til slutt.

Vel bekomme!

 

Onsdag – Pølser med hjemmelaget relish

Hva med noe annet enn ketchup på pølsene? Her er en enkel oppskrift på hjemmelaget relish som er et fint og sunt alternativ til ketchup og dressing. Lag gjerne litt ekstra når du først er i gang, da den også kan kombineres med middagen på fredagen.

 


 

Dette trenger du:

1 stk grill- eller wienerpølse

1 stk pølsebrød (eller lag potetstappe)

1 stk  tomat

2 stk  vårløk

1 båt  hvitløk

½ stk  rød paprika

1 ss  olivenolje

½ ts  salt

½ ts  pepper

 

Slik gjør du:

1. Finhakk alle grønnsakene og bland det sammen med olje.

2. La det stå og trekke en stund, før du smaker til med litt salt og pepper.

Vel bekomme!
 

 

Torsdag – Spaghetti med pepperskinke og spisskål

Pastasaus er ikke nødvendig selv om man skal ha pasta. Her har vi blandet sammen skinke og urter i limesaft - enkelt og veldig smakfullt. Om du ikke vil bruke ekstra penger på å kjøpe pepperskinke, kan du gjerne bruke vanlig kokt skinkepålegg, da tilsetter du bare litt ekstra pepper. Visste du også at lime- eller sitronsaft er perfekt erstatter for salt? Du vil neppe trenge å salte denne retten om du følger oppskriften.

 

Dette trenger du:

 


1/2 pk pepperskinke

1/4 stk spisskål

1/4 stk rødløk

1/4 ss olje til steking

Saften av 1/4 stk lime

1/4 ts tørket oregano eller estragon/basilikum

100 g spaghetti, gjerne fullkorn

 

Slik gjør du:

1. Kok opp spaghetti etter anvisning på pakken.

2. Skjær skinke, løk og kål i strimler. Stek det i en stekepanne, og tilsett limesaft og urter.

3. Vend inn spaghetti sammen med kjøtt- og grønnsaksblandingen.

 

Fredag – Karbonader med speilegg og salsa

Karbonader og speilegg er perfekt hverdagsmat. Denne er med salsa som alternativ til ketchup. Lagde du pølserelish tidligere i uken, kan du gjerne bruke den, eller så ligger oppskrift på salsa under. Fulgte du forrige ukesmeny, bør du også ha et par karbonader klare i fryseren.

 

Dette trenger du:

 


1 stk egg

1 stk karbonade (se forrige ukes studentkokebok for oppskrift)

Tomatsalsa:

1/2 stk tomat

1/4 liten løk

1/4 ss virgin olivenolje

Liten klype sukker

Cirka 1/2 ss finhakket frisk basilikum (kan bruke tørket men da salsaen stå en stund først)

Liten klype salt

 

Slik gjør du:

1. Finhakk tomat og løk. Bland sammen ingrediensene til dressingen og smak til med salt og pepper. Hell dressingen over tomatene og dryss finhakket basilikum over.

2. Stek egget i en panne til eggehviten stivner.

3. Server karbonader på en seng av salsa, og speilegg på toppen.

Vel bekomme!

 

Lørdag – Jambalaya

Da er det lørdag og tid for kosemat. Denne lørdagen er det kreolsk mat som står på menyen, og den er både rask og enkel å lage. I denne oppskriften har vi tilsatt chorizopølse for en krydret smak, men du kan gjerne bruke vanlige pølser til - bare tilsett litt cayenne- eller chillipulver for å tilsette styrke. Oppskriften metter fire stykker, eller du kan fryse ned til en annen dag.

 

Dette trenger du:

 



 

400 g renskåret svinekjøtt i strimler

2 ss margarin til steking

1 pk chorizopølse (kan bruke grillpølser)

1 pose Mexican tomatsuppe

7 dl vann

4 dl hurtigris

400 g dypfryst grønnsaksblanding (amerikansk blanding)

 

Slik gjør du:

1. Brun strimlet svinekjøtt og pølser sammen i en gryte.

2.  Tilsett suppeposen, vann, grønnsaker og ris. La det koke opp og trekk gryten tilside.

3. La gryten trekke i cirka 5 minutter.

Serveres gjerne med brød til!

 

Søndag – Kjøttboller i tomatsaus

Ukens siste rett er en real klassiker, med enkel tomatsaus og kjøttboller som omtrent lager seg selv. Lag gjerne en større porsjon kjøttboller, disse kan du fryse ned og bruke til supper og andre middager senere. Denne retten smaker best med frisk basilikum, men har du ikke budsjett til det, kan du også bruke tørkede urter. Da tilsetter du det i tomatsausen, og lar det varmes opp slik at smaken kommer frem, før du tilsetter det med pastaen og kjøttbollene.

 

Dette trenger du:

 



 

100 g kjøttdeig av svin, kylling eller storfe

1/4 ts salt

Litt pepper etter smak

Liten klype revet muskat

1/4 ts tørket oregano

1/2 ss strøkavring

1/4 stk egg

1/4 glass tomatsaus

3 - 4 stk nøster båndspagetti

 

Slik gjør du:

1. Bland salt, krydder og kavring sammen med kjøttdeigen. Rør godt til du har en fin deig, før du forsiktig tilsetter egget.

2. Kok spaghetti etter anvisning på pakken.

3. Form små kjøttboller med en teskje. Tilsett dem i pastavannet mot de siste 3 - 4 minuttene av koketiden. Slå av vannet og tilsett tomatsausen.

Serveres gjerne med salat og litt brød til. Revet parmesan smaker også veldig godt til!



God appetitt!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!