(StudentTorget.no):

Det skjer hvert fjerde år - De olympiske vinterleker settes i gang og med ett synker produktiviteten dramatisk ved norske arbeidsplasser og på lesesalene.

For de av oss som ikke har sjangs til å reise til Sotsji og se på nordmennene gjøre storeslem på gullpallen, kan slite ut sofaen mens vi feter oss opp på kosemat og roper heia!

Lag en stor porsjon med pizzasnurrer, gjerne litt tidligere i uken enn på fredag, så har du påfyllet lett tilgjengelig når du skal sette deg ned for enda en OL-gren.

God mandag!

 

Mandag – Tomatsuppe med egg

Vi starter uka med en av de mest vanlige middagene blant nordmenn - nemlig tomatsuppa! Denne er populær enten du lager den fra bunnen av eller jukser med posevarianten. Uansett bør du ikke glemme det kokte egget og gjerne litt fersk basilikum på toppen. Denne suppen gir fire porsjoner som du kan fryse ned eller spise over de neste dagene. Så kan du bruke tiden på å heie frem langrennsjentene fremfor å lage middag!

 

 

Dette trenger du:
1 stk egg
1/2 stk løk
1 båt finhakket hvitløk
2 ss olivenolje
1 boks hakkede hermetiske tomater
2 ss tomatpuré
4 dl vann
1 stk hønsebuljongterning
1/2 ss sukker
1/2 potte frisk basilikum, evt. litt tørket basilikum

Slik gjør du:
1. Kok egget i 8 - 10 minutter, før du avkjøler og skreller det i kaldt vann.

2. Fres løk og hvitløk sammen med olje i en kjele til det blir blankt. Tilsett vann, tomater, tomatpuré, buljong og sukker. Kok opp og la det småkoke i cirka 10 minutter.

3. Tilsett hakket basilikum og bruk en stavmikser til å mose suppen til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.

Vel bekomme!


 

Tirsdag – Flesk og duppe

Denne retten oser tradisjonell, fetende husmannskost. Fra den tid da vi jobbet minst 10 timer ute på åkeren hver dag. Flesk og duppe gikk nesten i glemmeboka, men takket være Sven Nordin sin rolle som Kjell Bjarne i filmen "Elling", fikk denne historiske matretten lov til å gjøre reprise ved de norske kjøkkenbord.

 

 

Dette trenger du:
150 g lettsaltet sideflesk, tykk bacon
1 ss margarin
1 ss hvetemel
1 1/4 dl melk
Litt salt og pepper

Slik gjør du:
1. Kok opp poteter og det du ønsker av grønnsaker. Kokte gulrøtter og kålrabi kan enkelt lages til en fin rotmos som passer perfekt til denne retten.

2. Lag en hvit saus ved å smelte margarin i en kjele og rør inn mel. Spe på med melk, mens du rører godt for å unngå klumper. Kok opp til det tykner. Bruk mer melk hvis den blir for tykk.

3. Hvis du bruker flesk skjærer du bort svoren før du steker flesket. Skjær deretter flesket i tynne skiver før du steker det på svak varme til det er sprøstekt.

4. Bruk fettet som ligger i pannen fra flesket opp i den hvite sausen. Smak til med litt salt og pepper.


 

Onsdag – Omelett

Egg og spekeskinke er like tradisjonelt som rømmegrøt for oss nordmenn. Hva med en omelett med litt spekeskinke og snøfrisk? Spekeskinke finnes i alle prisklasser og er du heldig, kan du finne Strandaskinke til en billigere penge enn vanlig kokt skinke. Lag en omelett og servér med godt brød, før du benker deg ned til snowboard-løpet.

 

 

Dette trenger du:
2 stk egg
2 ss vann
1/4 ts pepper
1 ss margarin
3 skiver spekeskinke, strandaskinke, fenalår, evt. røkt skinke
2 ss snøfrisk naturell
1 stk hakket vårløk

Slik gjør du:
1. Visp sammen eggeblandingen med egg, vann, snøfrisk og pepper. Hell røren i en varm stekepanne med litt smør. Trekk den stivnede røren inn mot midten.

2. Legg på spekeskinke og hakket vårløk på den ene siden av omeletten når den begynner å stivne. La omeletten steke et par sekunder før den andre halvdelen brettes over.

Serveres med godt brød og eventuelt litt salat.

God appetitt!

LES OGSÅ: Prøv Pavlovakopper med vaniljekrem og bær til 17. mai

 

Torsdag – Bønnesalat

Kanskje du fortsatt merker ettervirkningene etter flesk og duppen? En enkel salat er alltid velkommen i løpet av uken og denne kan gjerne spises som hovedrett eller som tilbehør. Lag en stor porsjon som du kan fordele over flere dager og spise som lunsj.

 

 

Dette trenger du:
1 boks hermetiske røde bønner
1 boks hvite bønner
1 boks hermetiske kikerter
4 stk vårløk
2 ss frisk mynte

Dressing:
skall og saft av 1 stk sitron
1,5 dl olivenolje
1/2 ts salt
1/4 ts pepper

Slik gjør du:
1. Skyll sitronen godt før du deler den i to og river sitronskall i en bolle og presser ut så mye sitronsaft du klarer. Tilsett olivenolje og smak til med salt og pepper.

2. Skyll godt av kikerter og bønner før du tilsetter de i bollen. Hakk vårløk i tynne strimler og hakk mynte før du vender det inn i salaten.

Spises som den er for en lett men næringsrik rett, eller du kan tilsette det du ønsker av kjøtt ved siden av.


 

Fredag – Pizzasnurrer

Pizzasnurrer passer perfekt til kosemat og for folk på farta. Denne porsjonen gir deg cirka 20 stykker, og kan gjerne fryses ned. God helg!

 

 

Dette trenger du:

Deig:
25 g gjær
4 dl fingervarmt vann
2 ss olje
1/2 ts salt
Cirka 8 dl hvetemel

Pizzasaus:
4 ss tomatpuré
2 ss vann
1 ts sukker
Cirka 1 ts tørket oregano (pizzakrydder)
1/2 ts salt
1/2 ts pepper

Fyll:
150 g kokt skinke, strimlet eller strimlet pepperoni
1 ts tørket oregano
4 dl revet hvitost

Slik gjør du:
1. Rør gjæren ut i det lunkne vannet før du tilsetter olje, hvetemel og salt. Kna deigen godt sammen før du lar den heve i cirka en halvtime, eller til dobbel størrelse.

2. Visp sammen vann og tomatpuré, smak til med litt sukker, oregano og salt og pepper.

3. Kjevl ut deigen når den er klar til en stor triangel. Smør på pizzasaus og fordel ost og fyll. Rull sammen deigen på samme måte som ved en rullekake.

4. Skjær cirka 3 cm brede stykker og legg snurringene på et stekebrett med bakepapir. Trykk de gjerne litt ned slik at de blir litt bredere og ikke fullt så høye. La de etterheve i cirka 20 minutter. Begynn å forvarme ovnen til 275 grader.

5. Pizzasnurrene stekes midt i stekeovnene i cirka 20 - 25 minutter. La de avkjøles litt på rist før du hiver innpå.

Vel bekomme!


 

Lørdag – OL - burger

Dette er rett og slett en heftig burger og anbefales ikke for de småspiste. En ordentlig hamburger lages med ordentlig kjøtt, men du kan selvfølgelig jukse litt og kjøpe ferdiglagde karbonader. Oppskriften rekker til to stykker - invitér en venn eller spis to om du tør!

 

 

Dette trenger du:
300 g kjøttdeig
2/4 ts salt
1/2 ts pepper
1/4 dl vann
1 ss margarin eller olje til steking
4 skiver bacon
1 stk chilipølse delt på langs, eller grillpølse
2 stk egg
4 blad isbergsalat, eller annen salat
4 skiver tomat
1/2 stk løk, i ringer
2 stk hamburgerbrød, gjerne grove
1/2 ts salt
1 ts kvernet pepper

Slik gjør du:
1. Bland inn salt og pepper i kjøttdeigen, kna godt til du har en deig før du deler deigen i fire. Ha litt vann på en trefjøl og form deigen til runde kaker som trykkes ut til store, flate burgere.

2. Stek bacon til det er sprøstekt og la det renne av på papir.

3. stek burgere på sterk varme i cirka tre minutter på hver side. Legg pølsene i panna til steking når du er cirka halveis med burgerne.

4. Varm opp hamburgerbrødene før du fyller de med salat, dressing, tomat, løk, hamburger, pølser og bacon. Topp det hele med et stekt egg.

Spises med god samvittighet, kalorienemengden kan du heller tenke over på mandag.


 

Søndag – Rømmegrøt

Denne fløyelsmyke grøten smaker fantastisk og er superlett å lage. Har du fortsatt litt spekeskinke igjen fra tidligere i uka, passer dette perfekt sammen med rømmegrøt og litt flatbrød. Lag den tidlig nok, så rekker du å se Bjørndalen dra inn nok et OL-gull i skiskyting.

 

 

Dette trenger du:
2,5 dl seterrømme
1 dl hvetemel
2,5 dl melk
1/2 ts salt

Slik gjør du:
1. La rømmen koke i cirka 5 minutter. Sikt inn halvparten av melet og rør godt.

2. La grøten stå og koke på svak varme til smøret (fettet) fra rømmen pipler frem på toppen. Ta av smøret med en skje før du rører inn resten av melet og tilsetter melk, litt melk om gangen.

3. La det småkoke i cirka 5 minutter før du smaker til med litt salt.

Servér rømmegrøten med sukker, kanel og smøret du tok bort fra rømmen.

God appetitt!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!