(StudentTorget.no):

Å lage hjemmelaget mat trenger ikke å være vanskelig eller tidkrevende. Alt du trenger er en god handleliste og litt fantasi.

Denne uken har vi satt sammen en ukemeny som er spekket med lettvint mat som passer perfekt i en hektisk studenthverdag.

Lag gjerne en stor porsjon maislapper og stekt ris, begge passer like godt til lunsj som til middag.

God uke!

 

Mandag – Blomkålsuppe

Mange synes supper er kjedelig hverdagsmat, men lager du den selv blir den med ett litt mer spennende. Sleng på litt sprøstekt bacon på toppen og du har en suppe du kommer til å forsyne deg av mer enn én gang. 

 


 

Dette trenger du:

1 blomkål

1/2 løk, finhakket

8 dl vann

2 hønsebuljongterninger

2 dl helmelk

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

6 skiver bacon, kuttet i små strimler

2 vårløk, i tynne skiver

4 skiver grovt brød

 

Slik gjør du:

1. Rens blomkålen og del den opp i mindre buketter. Ha blomkål, løk, melk, buljong og vann i en kjele. Kok opp og la det småkoke til grønnsakene har blitt møre. Ønsker du en litt fyldigere og kremet suppe, tilsett gjerne litt fløte eller crème fraiche.

2. Ta ut noen av blomkålbukettene fra suppen, og kjør suppen glatt med en stavmikser. Smak til med litt salt og pepper. 

3. Stek bacon i en panne til det er sprøstekt. Tilsett vårløken og surr det sammen med baconet i cirka ett minutt.

4. Servér suppe med bacon og vårløk som pynt, og gjerne litt grovt brød til.

Vel bekomme!

 

Tirsdag – Lammesandwich

Sandwich passer perfekt til de dagene du egentlig ikke har tid til å lage mat. Denne serveres med lammerull, men bruk gjerne det du selv liker av kjøttpålegg.

 


 

Dette trenger du:

100 g lammerull 

4 grønne friske asparges eller miniasparges

1 ss flytende margarin 

4 skive landbrød 

2 ss pesto 

1/4 pk ruccula 

1/2 ts sitronsaft 

Litt salt og nykvernet pepper

4 røde cherrytomater 

1/4 rødløk 

2 ss lettrømme 

 

Slik gjør du:

1. Rist asparges sammen med litt margarin i en pann. Legg til side når ferdig og rist brødskivene i pannen.

2. Smør pesto på brødskivene. Bland sammen ruccolasalat, sitron, salt og pepper, og legg det på brødskivene. Kutt tomater og rødløk i skiver, før du danderer det på sandwichen sammen med lammerull og asparges. Topp det med en klatt med lettrømme før du legger over toppskiven.

 

Onsdag – Maislapper

Lapper og sveler er mest brukt som noe søtt til kaffen. Denne derimot, er salt og passer perfekt til middagsmat sammen med litt bacon og grønnsaker. Lag gjerne en stor porsjon og ta med deg som lunsj dagen etterpå. Ikke tar de lang tid å lage heller.

 


 

Dette trenger du:

1 1/2 dl maismel 

1/2 ts salt 

1/2 ts pepper 

4 egg 

1/2 dl melk 

6 dl hermetiske maiskorn 

2 ss revet parmesan 

2 ss hakket frisk kruspersille  

 

Slik gjør du:

1. Bland sammen mel, melk, egg, salt og pepper til du har en fin og glatt røre. Tilsett mais, persille og ost.

2. La røren hvile i cirka 15 minutter før du steker dem til små pannekaker.

3. Smaker godt med sprøstekt bacon og tomater til.

God appetitt!

 

Torsdag – Stekt ris

Kjapp mat trenger ikke være usunt og denne retten lages både på kort tid og smaker godt. Er du lei av å kutte grønnsaker kan du gjerne blande inn en kvart pose amerikansk grønnsaksblanding, bare pass på at du ikke lar de frese for lenge, da blir de vasne og overkokte. Denne oppskriften rekker til en porsjon, men dette er virkelig mat du kan lage i store porsjoner og fryse ned eller spise til lunsj.

 

 

Dette trenger du:

100 g skinke av kalkun, svin eller lam

1 ss olje, til steking

1 båt hvitløk

2 dl kokt langkornet middagsris

1/2 gulrot

50 g dypfryste erter

Liten håndfull purre i ringer

1 egg

1 ss fiskesaus (asiatisk)

1/4 ts pepper

 

Slik gjør du:

1. Finhakk hvitløk og kutt gulrot og skinke i terninger. Skjær purreløken i skiver.

2. Fres skinke og hvitløk sammen i en panne med litt olje. Tilsett ferdigkokt ris og stek til det er gyllent. Bland inn erter, gulrot og purre, og la det surre i cirka 2 minutter.

3. Lag et hull i midten og tilsett olje og ett egg. Rør godt og la egget stivne før du blander alt sammen og tilsetter fiskesaus og litt pepper.

Spises gjerne med litt soyasaus til!

 

Fredag – Kyllingsalat

Da er det endelig helg hva med å starte den med litt sunt påfyll? Salater kan varieres i det uendelige og tilpasses til enhver smak. Denne inneholder salatkylling, men er du på stramt budsjett kan du også gå for en vegetarvariant eller kjøpe grillet kylling og kutte den til selv. God helg!

 


 

Dette trenger du:

30 g pastaskjell eller annen pasta

1 egg

50 g salatkjøtt av kylling 

4-5 skiver agurk

1 reddik 

1/4 rød paprika 

1 ss hermetiske maiskorn 

2 blad hodesalat 

1/2 ss ristede solsikkekjerner (kan sløyfes)

Dressing:

1,5 ss lettrømme

1/2 ss sitronsaft 

1/4 ts sukker 

Cirka 1/2 ts hakket frisk timian eller basilikum (kan sløyfes)

 

Slik gjør du:

1. Kok opp pasta etter anvisning på pakken. Skyll pastaen i kaldt vann i et dørslag og la det avkjøles.

2. Kok egget i 8-10 minutter til det er hardkokt. La det avkjøles under kaldt vann før du deler det i fire.

3. Kutt paprika, agurk, reddik og salat i skiver før du blander det sammen med salatkyllingen. Bland inn pasta og egg med resten av salaten.

4. Bland sammen ingrediensene til dressingen og server den ved siden av salaten.

Vel bekomme!

 

Lørdag – Tacoburger

Etter en hel uke med sunt kosthold, er det lov å unne seg en saftig burger. Denne porsjonen holder til 2 burgere á 200 gram, så anbefales ikke å spise alene. Fyllet kan varieres i det uendelige, hva med cheddar og litt jalapeño til?

 


 

Dette trenger du:

400 g kjøttdeig av svin eller kylling

1 pose tacokrydder 

2 ss margarin eller olje til steking

1 pk ferdigkuttet salatblanding 

4 ss hvitløkdressing 

2 hamburgerbrød 

 

Slik gjør du:

1. Bland kjøttdeig og tacokrydder godt sammen før du trykker dem ut i to burgere. Stek de i en stekepanne med litt margarin til de er gjennomstekte.

2. Legg salat på hamburgerbrødrene før du legger på burger og salat på toppen.

3. Tilsett gjerne andre grønnsaker på burgerne som skiver med agurk, paprika og lignende.

 

 

Søndag – Kotelett med wokgrønnsaker

Koteletter er typisk søndagsmat og vi gjør inget unntak, bortsett fra tilbehøret som er langt sunnere enn poteter og surkål i saus. Frosne grønnsaker trenger ikke å være vasne, freser du de i stekepannen avgjør du enkelt selv hvor sprø de skal være.

 



 

 

Dette trenger du:

1 kotelett av svin 

1 ss olje til steking

1/4 ts salt 

1/4 ts pepper 

1/2 pose frosne wokgrønnsaker 

1/4 dl grønnsakbuljong (utblandet) 

60 g  ris, gjerne fullkorn eller villris

  
Slik gjør du:

1. Kok opp ris etter anvisning på pakken.

2. Brun koteletten med margarin på god varme i cirka 2-3 minutter på hver side. Krydre til med salt og pepper og etterstek koteletten i 5 minutter.

3. Legg koteletten til side og fres wokgrønnsakene i pannen med litt olje på god varme. Tilsett buljong og la det koke i cirka 1 minutt.


God appetitt!

 

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!