(StudentTorget.no):

Er du glad i fiskepinner, men har aldri laget det selv? Da bør du prøve ut oppskriften på hjemmelagde fiskepinner. Ikke er det vanskelig å lage, og du vil fort finne ut at de hjemmelagde smaker langt bedre enn butikkjøpte.

Ellers er ukesmenyen spekket med spennende retter som tar kort tid på kjøkkenet.

Alle rettene er hentet fra Matprat.no.

 
 

Mandag - Svinekoteletter med hot kålsalat

Dette er en rask og superenkel rett som smaker sterkt og godt. Hvis du ikke er glad i for sterk mat, kan du droppe eller redusere chilien. Kjøper du frosne koteletter på butikken, er det mye penger å spare.

 


 

Dette trenger du:

2 svinekoteletter
 
½ liten hodekål 
 
½ rødløk
 
½ rød chili
 
½ grønn chili
 
1 ts spisskummenfrø
 
salt og pepper
 

Slik gjør du:

1. Skjær noen hakk i fettranden på kotelettene, da blir det lettere å steke dem jevnt. Krydre kotelettene med salt og pepper.
 
2. Brun kotelettene på sterk varme i en stekepanne med margarin, 2-3 minutter på hver side. La kotelettene ettersteke på svakere varme i ca. 5 minutter. 
 
3. Skjær hodekål og rødløk i strimler.  Rens chili og skjær den i skiver.
 
4. Fres chili og spisskummen raskt i en stekepanne med litt olje. Ha strimler av hodekål og rødløk i pannen og fres til grønnsakene er møre, 4-5 minutter.
 

 

 

Tirsdag - Omelettsnipper

Hvorfor ikke lage en omelettpanne i ovnen som du kan spise over flere dager? Omelettsnipper er enkelt å lage og kan nytes både til middag med litt salat og brød til, eller som lunsj senere i uken.

 


 

Dette trenger du:

1 pk smårettpølse eller 2 grillpølser
 
6 stk egg
 
1⁄4 dl vann
 
1 ts salt
 
1/2 boks hermetiske maiskorn, liten boks
 
1/2 pk (125 g) grønne erter
 
1/2 beger rød cherrytomat 

 

Slik gjør du:

1. Visp egg, vann og salt lett sammen. Varm opp ovnen til cirka 170 grader.

2. Legg bakepapir i en ildfast form og hell over eggeblandingen. Ha i kuttet pølser, mais, tomater og erter. 

3. Omeletten stekes i cirka 25 minutter til det har stivnet. Kutt omeletten i stykker og serveres med salat og brød eller spises slik den er.

 

Onsdag – Hjemmelagde fiskepinner

Ukens fiskemiddag er et kjempegodt alternativ til butikkjøpte fiskepinner. Har du ikke laget dette før vil du bli overrasket over hvor kjapt det lar seg gjøre - og hvor mye bedre de smaker. Denne kan gjerne serveres med potetstappe og råkostsalat, men smaker like bra med tradisjonelt tilbehør som kokte gulerøtter og poteter. Ikke glem en dæsj med remulade til slutt!

 


 

Dette trenger du:

150 g torskefilet, uten skinn og bein
 
1 ss hvetemel
 
Litt salt og pepper
 
1⁄4 stk egg
 
1⁄2 ss melk
 
1⁄4 dl griljermel eller brødkrumme
 
3⁄4 ss margarin, til steking

 

Slik gjør du:

1. Skjær fisken i 2-3 centimeter brede strimler. Bland sammen hvetemel, salt og pepper i en skål. 

2. Pisk egg og melk sammen i en skål, ha griljermel i en annen skål.

3. Vend fisken først i skålen med mel, så med egg og til slutt i skålen med griljermel. Fiskepinnene stekes i cirka 4 minutter på hver side i en varm panne med litt margarin. La gjerne fiskepinnene renne av på litt tørkepapir før servering.

4. Serveres gjerne med hjemmelaget potetmos og en råkostsalat med gulrøtter, epler og rosiner.

God appetitt!

 

Torsdag – Rask biffwok

Raske woker er en genial måte for å få i seg nok grønnsaker i en hektisk hverdag. Denne serveres med strimlet oksekjøtt, men som vanlig bestemmer du selv hva du liker best. Server gjerne med noen spennende sauser til også, her passer både søt chilisaus og soyasaus like bra.

 

 

Dette trenger du:

100 g biffkjøtt i strimler, evt. svinekjøtt eller kylling
 
1 ss rapsolje
 
1⁄8 stk strimlet kinakål
 
1⁄2 stk revet gulrot
 
1⁄2 ss vann
 
Litt salt og pepper
 
1⁄4 ss grovt peanøttsmør
 
Liten skvett appelsinjuice
 
1 ss soyasaus

 

Slik gjør du:

1. Kok opp nudlene etter anvisning på pakken. 

2. Varm opp olje i en stekepanne og brun kjøttstrimlene. Legg kjøttet til side og hold det varmt. 

3. Reduser varmen i pannen og tilsett snittet kål, strimlet gulrot og vann. Fres i cirka 1 minutt til kålen begynner å falle sammen. Tilsett kjøttet og bland inn peanøttsmør, appelsinjuice og soyasaus. Bland alt godt sammen og server med en gang.

 

Fredag – Hawaiigryte

Etter en slitsom uke er det deilig å kunne lene seg tilbake og slappe av. Slik bør det også være i matveien og ønsker du å bruke minst mulig tid på kjøkkenet i dag, anbefaler vi denne retten. 

 


 

Dette trenger du:

200 g kjøttdeig av svin
 
1 ss margarin eller olje til steking
 
1 boks hermetisk ananas i biter, liten boks
 
1 dl kokosmelk
 
Litt ruccula
 
1/2 ts salt
 

Slik gjør du:

1. Stek kjøttdeigen i en panne sammen med litt olje eller margarin. Hell i ananas med saften og kokosmelk.

2. La det putre et par minutter slik at kraften reduseres litt. Smak til med litt salt og bland inn rucculaen like før servering.

3. Serveres med kokt ris.

Vel bekomme!

 

Lørdag – Bønnesalsa

Texmex er et fast innslag på lørdager for mange, og også for oss i Studentkokeboka. Denne uken gir vi derfor en oppskrift på en kjapp bønnesalsa som du kan servere til ukens meksikanske rett. Salsaen tar kort tid å lage, men den kan gjerne stå litt i kjøleskap før servering.

 


 

Dette trenger du:

1 boks hermetiske brune bønner
 
1 boks hermetiske maiskorn (200 g)
 
1 stk rød paprika
 
6 ss chilisaus 
 

Slik gjør du:

1. La vannet renne av bønnene og maisen.

2. Kutt paprika i små terninger og det sammen med bønner, chilisaus og mais.

Serveres sammen med taco eller annen texmex!

 

Søndag – Wrap med kjøttboller

Ukens siste rett er en enkel men smakfull wrap med hummus og kjøttboller. Hummus består av moste kikerter, hvitløk og olje, og passer perfekt til salater, wraps eller bare til å spises sammen med brød. Oppskriften på hummus holder til cirka 4 porsjoner og holder seg et par dager i kjøleskap hvis du ønsker å bruke det til en salat i neste uke.

 



 

 

Dette trenger du:

5-6 kjøttboller (nok til to wraps)
 
2 stk tortilla
 
Salat til fyll, gjerne ruccula
 
Tomatsalsa:
 
1⁄4 beger rød cherrytomat
 
1⁄4 ss olje
 
1/2 ss frisk koriander
 
Litt salt og pepper
 
Hummus:
 
1 boks hermetiske kikerter ( à 380 g)
 
1⁄4 båt hvitløk , grovhakket
 
1 ts sesamolje (kan sløyfes)
 
Cirka 1 dl olje
 
Saften av 1/2 stk lime
 

  
Slik gjør du:

1. Kutt tomatene i fire og bland sammen med olje, koriander og salt og pepper.

2. Hell vannet av kikertene og skyld dem i kaldt vann. Kjør sammen kikerter, olje, hvitløk, limesaft og salt og pepper med en stavmikser eller foodprosessor til du har en fin blanding. Tilsett gjerne mer olje og krydder etter behov.

4. Varm opp en panne med margarin eller olje, og stek kjøttbollene til de er gyldne. Varm opp tortillaene et par minutter i ovnen.

5. Smør hummus over tortillaene og dander med kjøttboller, salat og salsa.

 

God appetitt!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!