(StudentTorget.no):

Ny mandag betyr nye oppskrifter i Studentkokeboka.

Vi kjører i kjent stil - med enkle retter som tar deg kort tid foran kokeapparatet. Ukas første rett, skinkesuppen, er en enkel og lett suppe å lage hvis man ønsker et varmende og næringsrikt måltid i en fei. Fredagens middag - kinabiff er å anbefale, lag gjerne en stor porsjon og del med venner.

God mandag!

 

Mandag – Skinkesuppe

Vi starter uken med en enkel og sunn suppe som du lager på under 20 minutter. Denne lages med spekeskinke, og er ypperlig hvis du har en skinkeskalk liggende i kjøleskapet. Du kan også bruke annen type skinke - la lommeboka bestemme.

 


 

Dette trenger du:

250 g spekeskinke, eller annen skinke
 
1 stk gulrot
 
2 stk potet
 
10 stk sukkererter
 
1 stk bukett brokkoli
 
1⁄2 stk rød paprika
 
2 stilk stilkselleri (stangselleri)
 
3⁄4 l vann
 
1⁄2 stk kjøttbuljongterning

 

Slik gjør du:

1. Skjær grønnsakene i passe store biter og brokkolien i små buketter.

2. Skjær skinken i strimler.

3. Kok opp vann med buljongterning og tilsett gulrot, poteter og skinke. La det koke i cirka 10 minutter før du legger til de andre grønnsakene.

4. Kok suppen videre i 3-4 fire minutter, serveres med en gang.

 

Tirsdag – Tandoorilaks med couscous

Da er det tirsdag og tid for ukas fiskemiddag. Fisk trenger ikke å være kjedelig, hva med å smaktilsette laksen med tandoorikrydder og servere med couscous og en dæsj tzatziki? Denne middagen er garantert ikke kjedelig og kanskje den blir en ny favoritt?

 


 

Dette trenger du:

1 stk laksefilet
 
1⁄2 ss tandoorikrydder
 
1⁄2 ss margarin eller olje, til steking
 
Couscous:
 
1 dl couscous
 
1 dl vann
 
1⁄8 stk hønsebuljongterning
 
1⁄4 ss olje
 
Litt revet sitronskall
 
1⁄2 ss bladpersille, hakket
 
Litt tzatziki

 

Slik gjør du:

1. Kok opp vann sammen med buljong og olje (det skal være like mye vann som mengde couscous). Trekk kjelen til side og tilsett cous cous. Dekk til med plast- eller aluminiumsfolie og la det trekke til all væske er borte.

2. Krydre laksen med tandoorikrydder og stek den i 3-5 minutter på hver side, sammen med litt margarin eller olje i en panne.

3. Vend inn persille og revet sitronskall i couscousen.

Serveres med tzatziki og en båt sitron!

 
 

Onsdag – Rask omelett

Midten av uka allerede og kanskje du har lyst til å bruke tiden på andre ting enn å lage mat? En enkel omelett er virkelig redningen de dagene du ikke har tid til å kokkelere. Med litt trening, vil du også kunne lage omelett på ett minutt - det er bare å begynne.

 


 

Dette trenger du:

2 stk egg
 
2 ss vann
 
4 skiver naturell kalkunpålegg
 
1 stk vårløk
 
1 ss salsa
 
Litt salt
 
1 ss flytende margarin

 

Slik gjør du:

1. Visp sammen egg, vann og salt. Hakk vårløk og skjær kalkunpålegget i strimler.

2. Smelt margarin i en panne og hell i eggeblandingen. Skyv røren inn mot midten slik at det flyter ut til siden.

3. Legg salsa, skinke og pålegg på den ene siden av omeletten når den har begynt å stivne. Brett over den ene halvparten og stek videre et par sekunder før omeletten hvelves over på en tallerken.

God appetitt!

 

Torsdag – Polarsandwich

Er man matlei kan middagen vel så gjerne bestå av en enkel sandwich i stedet for et varmt måltid. Polarbrød fungerer ypperlig til slikt, og det er et hav av muligheter til hva du kan legge på av fyll. Denne serveres med kyllingpålegg og ricotta, men bruk det du har for hånden.

 

 

Dette trenger du:

2 stk polarbrød , gjerne spelt
 
2 stk tomat i skiver
 
6 skive kyllingpålegg naturell
 
100 g frisk spinat
 
2 ss cottage cheese
 
2 ts olivenolje
 
1⁄2 ts salt
 
1⁄4 ts pepper
 
2 stk oliven
 

Slik gjør du:

1. Vask spinat og bland inn olivenolje, salt og pepper i en bolle.

2. Smør ricotta på polarbrødet og legg på pålegg, tomater og spinat.

3. Legg over et polarbrød og del i fire. Topp gjerne med oliven på trespyd.

 

Fredag – Kinabiff

En enkel wok er perfekt når du er sulten men ikke vil bruke lang tid på matlagingen. Til denne retten anbefales det å bruke en wokpanne - har du ikke, bare pass på å ikke overfyll pannen med én gang. Denne holder til en porsjon, men hvorfor ikke invitere noen venner over til imponerende rask kinamat?

 


 

Dette trenger du:

200 g biffkjøtt i strimler
 
Eggnudler til en person
 
50 g østerssopp, eller annen sopp
 
1⁄4 stk nykål, sommerkål eller spisskål
 
1⁄8 dl østerssaus (oyster sauce)
 
1⁄8 dl soyasaus
 
1⁄2 stk rød paprika
 

Slik gjør du:

1. Strimle kål, paprika og sopp. Kok opp nudlene etter anvisning på pakken.

2. Stek kjøttet i to omganger i en panne på sterk varme. Legg kjøttet til side og gjør det samme med grønnsakene. Ha kjøttet tilbake i pannen med grønnsakene, og rør inn østers- og soyasaus. Bland inn nudlene helt til slutt og rør inn.

Vel bekomme!

 

Lørdag – Fylt paprika

Da er det lørdag og tid for kosemat. Disse fylte paprikaene kan fylles med mye forskjellig, både en fyldig kjøttsaus, tex mex eller som her - med ris og kjøttdeig. Denne oppskriften rekker til fire sultne studenter - skal du spise alene derimot, går det likevel ann å fråtse litt.

 


 

Dette trenger du:

400 g kjøttdeig
 
2 dl ris, gjerne fullkorn eller naturris
 
1 stk finhakket løk
 
1 stk hvitløk, finhakket
 
1 ts salt
 
1⁄2 ts pepper
 
1⁄2 ts chilipulver
 
1 stk egg
 
8 stk små oransje paprika
 

Slik gjør du:

1. Kok ris etter anvisning på pakken.

2. Stek kjøttdeig sammen med løk og hvitløk. Legg kjøttet til side og rør inn egg og ris.

3. Skjær forsiktig av toppen på paprikaen og fjern frøene. 

4. Fyll opp paprikaene med kjøttblandingen og legg dem i en ildfast form. Sett tilbake "lokket" på paprikaen slit at de blir lukket, og stek de på 180 grader i cirka 15 minutter. 

 

Søndag – Kylling med sellerimos

Ukas siste rett serveres på en seng av deilig potet- og sellerimos. Her kan du gjerne spise måltidet slikt som det er, eller tilsett gjerne litt grønnsaker som babymais, asparges eller annet grøntfôr.

 



 

 

Slik gjør du:

1 stk kyllingfilet
 
Litt salt og pepper
 
Potet- og sellerimos
 
2 stk poteter
 
Cirka 50 g knollselleri (sellerirot)
 
Cirka 3⁄4 dl melk
 
1⁄2 ss smør
 
Cirka 1⁄4 ts salt
 
Litt pepper, gjerne kvernet
 

Slik gjør du:

1. Skrell og skjær poteter og selleri i små terninger. La det koke i en kjele i cirka 10 minutter, til det er mørt. 

2. Stek kyllingen i en panne på middels varme i cirka 2 minutter på hver side. Legg over lokk og la den ettersteke i cirka 6-8 minutter. Krydre til med litt salt og pepper.

4. Sil av vannet fra grønnsakene og spe på med melk til passe tykkelse. Smak til med smør, salt og pepper. 

5. Hell blandingen over i en smurt, ildfast form. Strø over kavring og revet ost før den stekes på midterste rille ved 200 grader i cirka 40 minutter.

Serveres gjerne med det du ønsker av grønnsaker til!

 

God appetitt!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!