(StudentTorget.no):

Høsten har for alvor meldt sin ankomst den siste uken, og nå der det stort sett innevær over hele landet. Hva passer vel bedre da enn gryteretter og supper?

Denne uken kan vi by på retter med oppphav i Mexico, latinamerika, Spania og de amerikanske sørstatene.

Alle rettene er hentet fra Matprat.no

 

God mandag!

 

Mandag - Potettortilla

Vi starter uken med en potettortilla - en klassiker i det spanske kjøkken. Denne lager du på kort tid og nytes gjerne med en frisk salat til.

 


 

Dette trenger du:

4 stk egg
 
4 ss vann
 
1⁄2 ts salt
 
1 stk kokt potet i biter
 
1⁄4 ts kvernet pepper
 
45 g brokkoli i biter
 
1⁄2 stk hakket rødløk
 
30 g chorizopølse eller salami i biter
 
1⁄2 ss margarin 
 
 

Slik gjør du:

1. Fres potet, brokkoli og løk i en panne med margarin, til det begynner å bli mørt. Tilsett chorizoen mot slutten av steketiden. Smak til med salt og pepper.

2. Visp sammen egg, vann, salt og pepper. Hell eggeblandingen over i pannen med grønnsakene. Stek omeletten ved å skyve røren inn mot midten, slik at røren blir jevnt fordelt i pannen.

3. Skru ned varmen, legg på lokk og la det stå et par minutter til det er ferdig.

Serveres straks med salat og brød.

 

Tirsdag - Fiskegryte

Denne fiskegryten kan du gjerne spise som den er, eller med kokte poteter til. Limesaften gjør seg utmerket sammen med laksen og bidrar til at gryteretten blir frisk, men ikke for mektig.

 


 

Dette trenger du:

300 g laksefilet i terninger
 
4 stk finhakkede sjalottløk
 
1⁄2 stk finhakket rød chili
 
saft og finrevet skall av 1 stk lime
 
1 ss margarin
 
3 dl vann
 
2 dl matyoghurt
 
8 stk rød cherrytomat delt i to
 
2 ss fiskefond
 
1 ss maisstivelse (maizena) til jevning
 

Slik gjør du:

1. Fres sjalottløk og chili i en gryte med litt margarin. 

2. Tilsett fiskefond, vann og limesaft. Kok opp og visp inn yoghurten. Rør ut maizena i litt kaldt vann og jevn dette med sausen i gryta til du har ønskelig tykkelse.

3. Rør inn fisk og tomater. Trekk gryten fra platen og la det trekke i cirka 5 minutter.  

Spises som er, med brød eller kokte poteter.

 
 

Onsdag – Karbonader med agurksalsa

Karbonader er klassisk hverdagmat i de norske hjem. Bruk gjerne en hel pakke med kjøttdeig når du er i gang, slik at du kan fryse ned til en annen dag.

 


 

Dette trenger du:

100 g karbonadedeig
 
1⁄4 ts salt
 
1⁄8 ts pepper
 
1⁄8 ss potetmel
 
Cirka 1⁄4 dl vann
 
1⁄2 ss smør eller olje
 
Agurksalsa:
 
1⁄2 ss sylteagurk, hakket
 
1⁄4 stk finhakket tomat
 
1⁄8 stk finhakket løk
 
1⁄8 stk finhakket rød paprika
 
1⁄2 ss olje
 
1⁄8 ts nykvernet pepper
 

Slik gjør du:

1. Ha alle ingrediensene til karbonadene i en bolle, og elt sammen til du har en jevn deig. Del deigen i boller og klapp dem flate til du har passe store karbonader. 

2. Stek dem på begge sider i cirka 2-3 minutter, på sterk varme med litt margarin. Etterstek eventuelt i et par minutter til karbonadene er gjennomstekte.  

3. Bland sammen ingrediensene til salsaen og smak til med litt salt og pepper.

Kan serveres på brød som karbonadesmørbrød, eller med saus og poteter.

 

Torsdag – Jambalaya

Jambalaya sies å komme fra Louisiana i USA, og har blitt inspirert av det franske og spanske kjøkken. Dette er en mektig og smaksrik middag, men utrolig enkel å tilberede. Oppskriften rekker til fire porsjoner, som du kan dele, fryse ned eller spiser over flere dager.

 

 

Dette trenger du:

400 g renskåret svinekjøtt i strimler
 
2 ss margarin til steking
 
1 pk chorizopølse
 
1 pose Mexican tomatsuppe
 
7 dl vann
 
4 dl hurtigris
 
400 g dypfryst grønnsaksblanding (amerikansk blanding)
 

Slik gjør du:

1. Brun svinekjøtt og pølsene raskt sammen i en gryte med margarin/olje.

2. Tilsett suppepose, vann, grønnsaker og ris. Kok opp og skyv gryten til side. La gryten trekke på svak varme i cirka 5 minutter, til risen er ferdig.

 

Fredag – Kyllingsalat

Nå har det vært forholdsvis tunge retter tidligere i uken, og da er det greit med en frisk rett. Hvorfor ikke lage en enkel, men utrolig smaksrik salat til middag denne fredagen?

 


 

Dette trenger du:

150 g  ferdig stekt kyllingfilet eller salatkjøtt av kylling
 
1/2 pk ferdigkuttet salatblanding
 
1 stk strimlet vårløk
 
1⁄4 stk strimlet paprika
 
1 ss kapers, godt avrent
 
1 ss grovhakkede valnøttkjerner
 
2 ss friske urter (persille, basilikum e.l)
 
Soyadressing:
 
1 ss søt soyasaus (kecap manis)
 
1⁄2 ss sesamolje
 
1 ss rapsolje
 
 

Slik gjør du:

1. Visp sammen ingrediensene til dressingen i en liten skål. Bland kyllingen med halvparten av dressingen. Sett resten til side.

2. Dandér alle ingrediensene til salaten på en tallerken, med unntaken av valnøttene.

3. Hell over dressing, bland med salat og dryss nøtter på toppen.

Vel bekomme!

 

Lørdag – Meksikansk form

Denne ukens meksikanske er en kjapp og enkel grateng, som passer fint som lørdagskos til finalespillet i VM. Her har vi jukset litt med ingrediensene, men det finnes da viktigere ting på plakaten enn å stå og lage mat.

 


 

Dette trenger du:

400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
 
2 ss margarin til steking
 
1 pose meksikansk gryte
 
1 glass salsa à 340 g
 
1 pose tortillachips
 
100 g hvitost
 
 

Slik gjør du:

1. Stek kjøttdeigen i en gryte med litt margain/olje.

2. Lag den meksikanske gryten som anvist på posen, minus 2 dl væske. Rør inn salsa.

3. Legg et lag med nachochips i bunnen av en ildfast form. Hell den ferdige gryten over, legg på et nytt lag med nachochips og dryss med hvitost på toppen. Stekes ved 200 grader til osten er smeltet. Pass på at nachochipsen ikke svir seg.

Serveres med salat og rømme til!

 

Søndag – Kjøttboller med fløtesaus

Ukens siste rett er en real klassiker og favoritt blant store og små. Det blir ikke mer tradisjonellt enn fløtesaus og tyttebærsyltetøy til kjøttbollene, men server gjerne ris eller hjemmelaget potetstappe om du ønsker en vri på retten.

 


 

Dette trenger du:

300 g ferdige kjøttboller
 
4-6 poteter
 
1 pose fløtesaus
 
1/2 pk dypfryst grønnsaksblanding
 
2 ss tyttebærsyltetøy
 

Slik gjør du:

1. Kok poteter i en kjele med vann og en klype salt.

2. Lag saus etter anvisning på pakken. Tilsett kjøttbollene i sausen og varm det opp.

3. Kok grønnsakene i et par minutter i fosskokende vann. Pass på at grønnsakene ikke blir for myke, men bevarer en sprø konsistens. 

Serveres med tyttebærsyltetøy.

 

God appetitt!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!