(StudentTorget.no):
Helga er over og hverdagen kaller. Har du tenkt på hva du skal ta til middag den kommende uka?
Vi har fått hjelp av Bente Hoseth, som er en av de fire damene bak Hybelkokeboka. Boka ble til som en bacheloroppgave for de fire avgangsstudentene ved Høyskolen i Harstad i fjor.
De fikk ideen om å lage en kokebok for studenter. De hadde nemlig sett seg lei på at alle oppskriftene gjerne er for to til fire personer.
Her kan du lese mer om Hybelkokeboka
Her er ukemenyen. Velbekomme!
Mandag
Vikingburger
Dette trenger du:
1 steinbitkarbonade
1 ss margarin
1 hamburgerbrød
1 neve ruccola
1 ss rømme
1 ss majones
½ fedd hvitløk
Slik gjør du:
1. Sett stekovnen på 200 grader.
2. Hakk eller press hvitløken. Bland hvitløk, rømme og majones til aioli.
3. Smelt margarin i stekepannen på litt over middels varme. Stek steinbitkarbonaden i cirka to miutter på hver side. Legg hamburgerbrbødet i ovnen og varm det i cirka to minutter.
4. Smør aioli på hamburgerbrøder, legg på ruccola og steinbitkarbonaden. Voila!
Tirsdag
Bondeomelett
Dette trenger du:
2 egg
1 ss margarin
3 ss melk eller vann
¼ løk
2 sjampinjonger
6 biter fetapst
3 skiver påleggsskinke
Salt
Pepper
Slik gjør du:
1. Skjær løk og sjampinjong i biter. Stek på middels til sterk varme til de er gylne.
2. Visp sammen egg, melk/vann, ½ klype salt og ½ klype pepper. Hell eggeblandingen over grønnsakene. Skru ned til litt under middels varme. Stek i fem minutter.
3. Kutt skinken i biter og fordel den og fetaosten over omeletten. Sett på lokk og la omeletten stå i fem minutter, eller til egget har stivnet.
LES OGSÅ: Ukemeny: Hel-, halv- og u-norsk
Onsdag
Fisk med smørstekte grønnsaker
Dette trenger du:
1 torskefilet
2 ss margarin
1 gulrot
2 poteter
¼ løk
1 ss rømme
Salt
Pepper
Slik gjør du:
1. Skrell gulrot, potet og løk. Skjær alt i tynne skiver.
2. Smelt margarin på middels varme og legg i grønnskaene. La det hele steke i 20 minutter eller til grønnsakene blir myke. Skru opp varmen mot slutten av steketiden for å få gyllen farge på grønnsakene. Legg grønnsakene på en tallerken.
3. Krydre fisken med salt og pepper, og stek den på middels til sterk varme i tre minutter på hver side.
Torsdag
Lofotpanne
Dette trenger du:
1 steinbitkarbonade
1 bukett brokkoli
1 stor potet
1 gulrot
5 cm purreløk
1 ss margarin
LES OGSÅ: Gyros, pizzasnurrer, asiatisk laks, kjøttkaker, kylling i karri
Slik gjør du:
1. Skrell potet og gulrot. Skjær purre, potet og gulrot i tynne skiver eller staver, og brokkolien i små buketter.
2. Sett stekepannen på middels til sterk varme og ha i margarinen. Legg potet og gulrot i stekepannnen og stek i fem minutter. Legg så brokkoli, purre og steinbitkarbonaden sammen med potet og gulrot. Stek alt i fem minutter
Fredag
Tacotallerken
Dette trenger du:
150 g kjøttdeig
1 ss olivenolje
2 ss tacopulver
¼ isbergsalat
3 cm agurk
¼ paprika
2-3 ss mais
1 tomat
¼ løk
1 stor neve nachochips
2 ss tacosaus
2 ss rømme
30 g revet norvegia
Slik gjør du:
1. Ønsker du å varme nachochipsen starter du med å skru på stekovnen (se på pakken).
2. Sett kokeplaten på sterk varme. Hell olivenolje i stekepannen og stek kjøttdeigen samtidig som du hakker den godt. Dryss over tacopulver og tilsett ½ dl vann. Skru ned platen og la det småkoke mens du kutter grønnsakene.
3. Skjær isbergsalat, agurk, paprika, tomat og løk i strimler.
4. Fordel kjøttdeigen , grønnsakene, tacosausen, rømmen, norvegia og nachochips side ved side på en stor tallerken.
LES OGSÅ: Ukemeny: En kulinarisk reise
Lørdag
Pitapizza
Dette trenger du:
2 pitabrød
2 ss ketsjup
100 g kjøttdeig
To never raspet ost
Pizzakrydder
1 neve ruccola
1 tomat
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 200 grader.
2. Stek kjøttdeigen i passende biter.
3. Fordel 1 ss ketsjup og kjøttdeig på hvert pitabrød. Strø over pizzakrydder og ost. Stek til osten har fått en gyllen farge, ca ti minutter.
4. Server med ruccola og tomatskiver.
Søndag
Biff med fløtegratinerte poteter
Dette trenger du:
1 biff
2 ss olivenolje
2 poteter
1 dl fløte
1/3 fedd hvitløk
½ ts salt
Pepper
30 g revet norvegia
LES OGSÅ: Meksikansk form, jambalaya, karbonader, potettortilla, kjøttboller, fiskegryte, kyllingsalat
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 175 grader.
2. skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Bland sammen fløte, hvitløk, salt og pepper. Legg potetene i ildfast form og hell over fløteblandingen. Strø over osten. Stek potetene på nederste rille i 35 minutter. Ta formen ut av ovnen og la den hvilke i fem minutter.
2. Mens potetene står i ovnen steker du biffen. Hell olje i stekepannen og sett platen på medium til sterk varme. Stek biffen i tre minutter på hver side. Pass på at den ikke brennes. Dra stekepannen til side og la biffen hvile i noen minutter.
4. Lag en enkel salat av grønnsakene du har i kjøleskapet.
LES OGSÅ: Dette burde du spise for å forbedre konsentrasjonen
Siden det er søndag er det også lov til å skeie ut med dessert:
Varme sjokoladepærer
Dette trenger du:
1 hermetisk pære
2 kuler vaniljeis
½ dl fløte
½ ts sukker
1 bit sjokolade
Slik gjør du:
1. Legg pæren i en liten ildfast form med en sjokoladebit på toppen. Varm den på 200 grader i stekovnen til sjokokoladen er smeltet. Ta den ut og legg deni en skål.
2. Legg to iskuler ved siden av pæren og pynt med krem. Og vips så har du en nydelig dessert.