(StudentTorget.no):

I mangel av tid til matlaging kan alternativet ofte bli rask og usunn mat. Det er særlig viktig å huske på å spise riktig og sunt når man leser til eksamen, siden hjernen også fungerer best med riktig næring. Her er heller noen sunne og gode retter du kan lage på få minutter. 

 

Mandag - Pizzasmørbrød med kylling:

Dette trenger du:

 
1 skive grovt brød 
 
1 ss tomatpuré 
 
1 ss olivenolje 
 
50 g salatkjøtt av kylling 
 
¼ rød paprika 
 

 


PIZZASMØRBRØD MED KYLLING: Et godt alternativ til vanlig pizza.
2 skiver rødløk 
 
1 tomat 
 
1 dl hvitost 
 
8 sorte oliven 
 
salt og kvernet pepper 
 
½ dl ruccula 
 
1 ss olivenolje 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Skjær gjerne brødet på langs for å få en stor brødskive, og smør den med tomatpuré. Drypp olivenolje over.
 
2. Legg på resten av ingrediensene og dryss revet ost på toppen.
 
3. Stek én eller flere pizzasmørbrød ved 225 °C i ca. 10 minutter. Pynt med rucculasalat dryppet med litt
god olivenolje.
 
 

Tirsdag - Pasta Carbonara:

 
Dette trenger du:
 
 

 


ENKEL PASTA CARBONARA: En utrolig god pastavariant.
400 g kjøttdeig av svin 
 
Ca. 100 g bacon 
 
1 ss margarin eller olje til steking
 
2 båter finhakket hvitløk 
 
3 dl matfløte 
 
4 ss revet parmesan 
 
½ pk dypfryste erter 
 
240 g spaghetti 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Kok spagetti etter anvisning på pakningen.
 
2. Stek kjøttdeig og bacon i biter i en stekepanne med margarin/olje.
 
3. Ha i finhakket hvitløk, erter og matfløte og la alt småkoke 2-3 minutter før du rører inn parmesanosten.
 
4. Ha pastaen over og bland.
 
 

Onsdag - Omelett med skinke og asparges:

 
Dette trenger du: 
 
 

 


OMELETT MED SKINKE OG ASPARGES: Et sunt og godt måltid som er enkelt og raskt å lage.
2 egg 
 
2 ss vann 
 
litt salt 
 
½ ss margarin til steking
 
2 frisk grønn asparges 
 
2 skivekokt skinke i strimler
 
 
Slik gjør du:
 
1. Skrell aspargesene, del dem i mindre biter og kok i lettsaltet vann noen minutter. Ta dem opp.
 
2. Visp egg, vann og salt lett sammen.
 
3. Legg en klatt margarin i stekepannen. Når den freser, heller du eggemassen i pannen. Skyv massen inn mot midten slik at den flyter ut til sidene. Bruk stekespade av tre eller plast. Når massen er stivnet kan du legge på fyllet på én side, og så brette den ene halvparten over.
 
4. Hvelv omeletten forsiktig over på tallerken slik at undersiden kommer opp.
 
 

Torsdag - Omelettburger med chorizo

 
Dette trenger du:
 
 

 


OMELETTBURGER MED CHORIZO: Burger med omelett og nydelig krydret spansk pølse.
2 egg 
 
2 ss vann 
 
litt salt 
 
3 ss revet hvitost 
 
litt smør til steking 
 
1 stk hamburgerbrød 
 
4 skiver chorizopølse 
 
2 skiver tomat 
 
2 skiver slangeagurk 
 
½ dl ruccula 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Pisk lett sammen egg, vann og salt.
 
2. Smelt litt smør i en varm stekepanne og hell i røren. Samle den til en liten omelett på størrelse med hamburgerbrødet.
 
3. Legg omeletten i hamburgerbrødet. Legg på noen skiver choritzopølse og pynt med agurk, tomat og salat.
 
 

Fredag - Varmt kyllingsmørbrød:

 
Dette trenger du:
 
 

 


VARMT KYLLINGSMØRBRØD: Veldig enkelt og veldig godt.
2 kyllingfileter, evt. grillet kylling
 
2 skiver landbrød
 
ca. 4 skiver hvitost 
 
litt salt og pepper 
 
ca. 1 dl ruccola 
 
1 gul paprika 
 
1 rødløk 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Stek kyllingfiletene 3-4 minutter på hver side. Krydre med salt og pepper.
 
2. Legg kyllingfiletene på brødskivene og ha ost på toppen. Gratiner ved 250 °C noen minutter til osten har smeltet.
 
3. Stek ruccolasalat, paprikastrimler og løkringer raskt i olje og server ved siden av kyllingsmørbrødene.
 
 

Lørdag - Enkel fiskesuppe:

 
Dette trenger du:
 
 

 


ENKEL FISKESUPPE: En lettvint versjon av fiskesuppe som er både sunn og god.
400 g hysefilet, uten skinn og bein
 
4 sjalottløk
 
2 purre
 
1 laurbærblad
 
1 stilk persille, frisk
 
2,5 dl eplesider
 
5 dl vann
 
salt og pepper
 
dill, frisk
 
 
Slik gjør du:
 
1. Hakk sjalottløk og lag en suppekvast beståenda av et par grønne blad av purren, laubærblad og persille bundet sammen.
 
2. Kok sjalottløk og suppekvast i eplesider og vann i ca. 20 minutter. Ta opp suppekvasten.
 
3. Rens og skjær purren i tynne ringer og fiskefileten i strimler. Legg det i suppen og la den trekke til fisken
er kokt, ca. 2 minutter.
 
4. Smak til med salt og pepper og dryss over dill.
 
 

Søndag - Seikarbonader i brød:

 
Dette trenger du:
 
 

 


SEIKARBONADER I BRØD: Veldig enkelt å lage, og smaker kjempegodt.
2 seikarbonader
 
Smør
 
Tilbehør
 
4 skiver brød
 
1 tomat
 
1 salathode
 
4 sylteagurker
 
Dressing
 
 
Slik gjør du:
 
1. Stek seikarbonadene i litt smør eller margarin til de blir gjennomvarme.
 
2. Server seikarbonadene i brød som hamburger med salat, tomatskiver og sylteagurk.

God Jul!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!