1. Studer noe du er interessert i

Gå for noe du er interessert i og ikke la penger, status eller dine foreldre og venners forventninger styre valget ditt.

Liker du ikke faget du studerer, kommer du antakeligvis ikke til å like å jobbe med det senere heller. Studerer du noe du liker og er interessert i, blir studiene lettere og livet mye morsommere. 

 

2. Få deg søvn!

Som student er det ikke alltid like lett å være fornuftig når det gjelder søvn og hvile. Sene kvelder og tidlige forelesninger er mange i studentens hverdag.

Mangel på søvn vil for det første føre til at du blir ukonsentrert slik at evnen til å lære svekkes. For det andre fører søvnmangel til nedsatt immunforsvar og man blir lettere syk. Ta deg de to ekstra timene med søvn som kroppen trenger. Du vil vinne mye på det.

 

3. Gå på forelesninger

Som førsteårsstudent er det lett å komme inn i en uvane med å ikke gå på forelesningene, spesielt de før lunsj. Man kan selvfølgelig lære seg pensum på egenhånd, men det krever mye mer tid og innsats. På forelesninger kommer man dessuten i kontakt med de andre studentene og blir derfor kjent med nye mennesker.

Vårt råd er: gå på alle forelesningene i hvert fall det første året, etter hvert vil man tilpasse seg sin egen måte å lære på, men forelesningene vil fortsatt være et viktig supplement i læringen.


 

4. Styr tiden din

Når man studerer, merker man fort at man hele tiden må velge mellom skole og alt det andre. De fleste studenter ser på det å studere som viktig og som en jobb, og er opptatt av å gjøre det bra på eksamen. Hvor stor vekt man legger på skolen er helt individuelt og opp til deg selv å bestemme.

Trives du best ved å sette opp detaljerte planer over skole og fritid, gjør det! Det viktigste er at du selv finner ut av hvordan du best fungerer og ikke lar noen andre fortelle deg hva som er riktig for deg.

Man kan spare mye tid med effektiv planlegging. Mange studenter setter opp ukentlige arbeidsplaner og følger disse slavisk.

LES OGSÅ: Slik unngår du inkasso

 

5. Søk hjelp når du trenger det

Om du har problemer med skolen, lider av eksamensstress, søvnmangel, personlige problemer, ensomhet, kjedsomhet eller kjærlighetssorg, trenger du ikke å være alene.

Hold kontakten med foreldrene dine eller andre nære slektninger, de vil alltid være et godt støttepunkt i livet.

Foreldre, slekt og venner vil ofte ha mange erfarne råd å gi. Bruk dem. Det finnes også mange muligheter gjennom skolens rådgivningstjeneste i tillegg til en del frivillige organisasjoner som stiller opp hvis du sliter i det daglige.


 

6. Ikke vær tilbakeholden, vær frempå!

Har du problemer med et fag? Snakk med læreren din med en gang. Kommer du ikke overens med romkameraten i studenthybelen, få deg en ny.

Er du student, er det helt opp til deg selv hva du skal gjøre med slike ting. Når du ikke har noen som kan stille opp for deg lenger, still opp for deg selv.

Det verste du kan gjøre, er å ikke gjøre noe i det hele tatt. Hold på rettighetene dine og ikke vær redd for å si fra!

LES OGSÅ: Slik holder du studier og fritid adskilt på datamaskinen

 

7. Spis variert og sunn mat

Mange studenter sliter med dårlig kosthold. Et sunt kosthold er nøkkelen til en sunn tilværelse. Å leve på Grandiosa og McDonalds i fem år er ikke bra, det sier seg selv.

Maten du spiser påvirker deg mer enn du er klar over. Et sunt kosthold gir deg mer energi, en sunnere kropp og styrker immunforsvaret. Reduser sukkerinntaket, unngå junk-food og spis variert.

Du husker sikkert fortsatt det du lærte om Ja-mat og Nei-mat på barneskolen. Det fungerer fortsatt!

LES OGSÅ: Flytte hjemmefra - 10 råd til deg som flytter hjemmenfra

 

8. Studenter blir også syke

Som student sitter man daglig i trange forelesningssaler. Den årlige forkjølelsen eller influensaen sprer seg fort i sånne miljøer.

Er man i god form, vil en slik influensa være enklere å takle enn om man ikke er det.

Blir man først syk, er det viktig å ta hensyn til kroppen og heller ta det rolig noen dager. Det er bedre å droppe noen forelesninger og slappe helt av enn å være halvsyk resten av semesteret.

Dersom du må til legen, er det viktig å huske på at de fleste høyskoler og universiteter i Norge har egne fastlegeordninger som gjør at du får tilbakebetalt mesteparten av legeregningen gjennom studentsamskipnaden din.


 

9. Ikke sett urealistiske mål

Når man først har bestemt seg for å sette i gang med studiene, er motivasjonen høy og målsettingene ofte enda høyere. Mange opplever et sterkt karakterpress og setter dermed svært høye krav til egne resultater.

Du kan lett bli svært skuffet etter å ha fått dårlige resultater sett opp mot målene dine, noe som igjen kan virke negativt på motivasjonen. Enkelte gir opp, mens andre satser enda hardere.

Målsetting er viktig, men ikke sett urealistiske mål - da blir du bare skuffet. 

LES OGSÅ: Tips mot søvnproblemer: Slik snur du døgnrytmen

 

10. Ikke forhast deg med å begynne å studere

Hvis du ikke føler at du må begynne å studere med en gang, ta deg litt tid til å finne ut hva du virkelig vil. Mange har godt av å ha et år fri fra skolen etter videregående, jobbe, reise – det er mye man kan gjøre på et år.

Du vil få nye impulser og kanskje bli enda sikrere på at det du hadde tenkt å studere er akkurat det du er ute etter, eller om det var helt feil.