(StudentTorget.no):

Det er mye som er spennende ved det å starte på nytt i en fremmed by, men det er også mye som kan være litt skummelt. Susanne Kofoed har nettopp startet på barnevernspedagog-studiet i Harstad, og kan fortelle om mange sommerfugler i magen.

- Jeg har vært spent for studiestart i flere måneder, og det å være ny student føles uvant, nytt og spennende, samtidig som det er slitsomt, morsomt og kjempeutfordrende med helt nytt miljø.

Kofoed har vært aktiv i Fadderukene, og tenker at det lønner seg å være «frampå» helt fra starten.

- Jeg har deltatt på alt det sosiale som har skjedd etter skoletid, og tatt kontakt med mine medelever fra første stund. I løpet av Fadderukene skapes et utrolig bra samhold, forteller hun.

 

SE VIDEO: Faddernes tips til de nye studentene

 

 

 

GODT RÅD: Barnevernspedagog-studenten Susanne Kofoed tror det lønner seg å være «frampå» helt fra starten.

- Vær åpen og vennlig

Påstanden om at det er aktivitet som er nøkkelen til suksess i ditt sosiale studentliv, underbygger faddersjef Kristoffer Eidsnes ved Fadderutvalget på Høgskulen i Volda gjerne.


- Det er veldig viktig å være åpen og vennlig og by på seg selv! Det er tross alt i starten av studiene at en legger grunnlaget for sin “studentvennekrets”. Det er også mye lettere å bli kjent med andre når alle faktisk ikke kjenner noen, enn å komme inn senere da grupperinger allerede er begynt å etablere seg.

Eidsnes poengterer at det ikke er nødvendig å være med på fadderukene for å komme inn i det sosiale miljøet, men at det ikke skader heller.

- En kan selvfølgelig også komme inn i det sosiale miljøet senere, det er helt opp til deg selv.Det er som sagt lettere å komme inn i det sosiale miljøet i starten av et studieløp, men så lenge en er innstilt på å komme inn i det sosiale miljøet ordner det seg!

Det er også oppfatningen til faddersjef Knut Anders Gjersøe ved Fadderutvalget NTNU – Dragvoll, selv om han anbefaler de nye studentene å delta aktivt i tilbudene som tilrettelegges for dem.

- Fadderuka gir en myk start på studenttilværelsen ved å legge til rette for skapelse av nye sosiale relasjoner. Du vil lett kunne møte mennesker i lik situasjon som deg selv og bli med på aktiviteter sammen for å bli bedre kjent. De sosiale relasjonene som knyttes i Fadderuka kan knyttes sterkt opp mot videre trivsel som student og kan også knytte studenter sammen i faglige settinger, tror han.

 

LES OGSÅ: 10 råd for å lykkes i det første studieåret

 

 

 

FADDERSJEF: Kristoffer Eidsnes ved Fadderutvalget på Høgskulen i Volda.


Overdrevet frykt

Faddersjefene mistenker at det kan ligge mange ulike grunner til at nye studenter kan være usikre og grue seg til studiestart.

- Livet som student åpner for utforsking av mange deler av deg selv, det er utfordringer både faglig, sosialt og økonomisk. Å flytte hjemmefra og måtte ta fullstendig ansvar over egen tilværelse kan være vanskelig, sier Gjersøe.

Eidsnes fortsetter:

- Kanskje en er veldig sjenert eller det er første gang de flytter hjemmefra. En kan også ha hatt dårlige erfaringer med studier fra før. Det kan også av og til være litt skummelt å flytte til en annen landsdel for å studere.

Han råder studentene som har problemer med å tilpasse seg sin nye tilværelse å snakke med noen.

- Det kan være en rådgiver, en venn eller et familiemedlem. Det er viktig å gjøre litt av jobben selv, og være åpen for nye ting. Ofte er det ikke så mye å grue seg til egentlig heller.

 
Klikk her for å se studentrabatter i Norge
 

 

- Engasjer deg

Begge faddersjefene tror det er lurt å engasjere seg fra starten, og nevner spesielt medlemskap i en studentorganisasjon. Gjersøe har selv vært svært aktiv, noe som har gitt ham unike opplevelser.


- Alle studenter burde engasjere seg i frivillig aktivitet. I løpet av mine 2 år som student har jeg hatt 4 verv, blant annet som bartender under Uka 09, eventsjef for ulike arrangementer og nå leder for Fadderuka 2011. Det har gitt utrolig mye erfaring, utviklet meg som person, utvidet min horisont, gitt meg masse nye venner og ført meg til mange spennende steder.

De drevne studentene har også nok av tips til hva man ikke burde gjøre de første ukene av semesteret. Eidsnes utdyper:

- I mine øyne er det ikke så veldig mye man må styre unna, så lenge du har normal folkeskikk. Om du fornærmer noen første dagen, så sier jo det seg selv at du er på feil sti. For eksempel kan rasistiske og altfor drøye vitser fort slå feil ut, da førsteinntrykk er noe som sitter igjen lenge. Å drikke seg drita full og gjøre dumme og idiotiske ting i fadderuken er heller ikke alltid så lurt, råder faddersjefen.

Den ferske studenten Susanne Kofoed synes det er vanskelig å vite hva man bør gjøre og ikke, men har likevel en oppfatning av hvilken oppførsel som er akseptabel.


- Det er for eksempel viktig at man fremstiller seg selv på en positiv måte og ikke snakker ut om alle sine negative sider ved første samtale. Ikke være redd for å bli med på det som skjer, eller for å snakke med noen man senere kan dra sammen med på det sosiale opplegget. I begynnelsen er ofte et «hei» nok for en videre samtale. Det er viktig å huske at du ikke er alene, men at alle er i samme situasjon som deg.

 

LES OGSÅ: 7 tips til en god studiestart

Klikk her for å finne ledige deltidsjobber