Den profilerte PR-studenten Frida Marie Grande (24) forteller at hun tidlig startet å interessere seg for faget, utover det bare å lese til- og levere på eksamen.

Hun råder derfor andre til å våge å si sin mening og prøve seg ut i ulike verv og frivillige tilsettinger. Selv har hun flere relevante engasjement å vise til ved siden av studiene.

– Jeg ble med i Studentunionen på skolen min, og har hatt verv gjennom hele studietiden, i tillegg til at jeg har vært frivillig på ulike arrangement.

– Det krever ikke så mye av deg sammenlignet med hvor mye man får ut av det faglig sett. Utover det så har jeg skrevet kommentarer i bransjemedier og blogginnlegg.


Innenfor kommunikasjonsbransjen faller det kanskje mer naturlig å vise seg frem, som en såkalt «personlig merkevare», men Grande mener det er positivt om studenter i andre bransjer også skiller seg ut.

Hun mener det teller positivt om du for eksempel skriver fagblogg i tillegg til studiene.

– Studerer du juss eller psykologi og har en fagblogg, så skiller man seg lett ut blant mengden. Innen disse fagfeltene er nok arbeidsgiver mer opptatt av karakterer, men det er uansett et positivt fortrinn.

– Man lærer mer om temaet når man skriver om det selv, og man er ikke minst en kilde til kunnskap som kommer godt til nytte for andre. Det aldri dumt å dele.


Årsaken til at hun landet deltidsjobb i Trigger var nettopp på grunn av synligheten og engasjementet hun har for fagfeltet.

Grande oppfordrer studenter til å skrive, så lenge de synes det er gøy, til tross for at de fleste kan synes det kan være skummelt å dele sine tanker på Internett.

– Jeg vet mange studenter synes er litt skummelt å skrive meningene sine sort på hvitt. Men den redselen er det bare å kvitte seg med. Send det du har skrevet til en venn før du publiserer, så får du helt sikkert noen konstruktive tilbakemeldinger. Det er fint.

Det var gjennom utdanningen på Høyskolen i Kristiania at Grande tok det neste steget i bloggosfæren, med en fordypning i digital markedsføring.

Faget gikk blant annet ut på å gi studentene praktisk erfaring med bruk av blogger, Twitter, Facebook, LinkedIn og andre digitale og sosiale verktøy.

Grande forteller at det var et stort steg å begynne med blogging, noe hun først forbandt med noe kleint. Selv kjente hun på følelsen av at hun var redd for å virke selvsentrert og ta for mye plass.

I dag anbefaler hun andre å tørre å ta steget, i sitt eget tempo.

– Jeg tror mange sliter med det å tro på seg selv og egen kunnskap. Det gjelder meg også. Vi må huske at vi ikke har dårlig tid, og at vi ikke trenger å få til absolutt alt på en gang. Ta et pust i bakken, så går det alltids greit.

Til tross for at det er skrevet mange artikler som fremhever viktigheten av å være engasjert i studentverv, advarer Grande studenter mot å ta på seg studentverv kun fordi man har hørt at det er lurt med CV-fyll.

I følge Grande er det viktigste først og fremt hva folk sier om deg og hva du har lært.

– Det er ikke noe poeng å ha masse verv på CV-en hvis man ikke kan fortelle noe om hva man lærte i stillingen. CV-mat er et ødeleggende ord vi burde fjerne fra vokabularet vårt.

– Vær mer opptatt av hvilken ressurs du er i organisasjonen din, hva enn tittelen din er. Det er innsatsen din du vil bli husket for, og mest sannsynlig også det arbeidsgiver vil være opptatt av når du er på intervju.