(StudentTorget.no):

Line Steine Oma (23) gikk ut med toppkarakterer i dobbel bachelorgrad, fikk praktikantstiling ved ambassaden i New Delhi, og jobber nå på Stortinget. Tanken på statsministervervet blir stadig mer oppnåelig.

De norske ambassadene i verden tilbyr stadig mer populære praktikantstilinger for studenter som ønsker en unik mulighet til å sikre seg arbeidserfaring relevant for studiene sine. Line Steine Oma er en av de som dro nytte av praksisplassen for alt den var verdt. I dag jobber hun som førstekonsulent i Arbeidsdepartementet på Stortinget.

- Jeg søkte på praktikantstillingen fordi det er veldig spennende, og et stort privilegium å få jobbe på en dynamisk ambassade. Som praktikant får du stor tillit, utfordrende arbeidsoppgaver og du lærer ekstremt mye. Arbeidserfaringen har vært verdt utrolig mye. I tillegg fikk jeg tilbringe seks måneder i et helt annet land.

 

Har lært mye 

Steine Oma har en bachelor i samfunns – og utviklingsstudier fra Høgskolen Stord/Haugesund, samt en halv lektorutdanning med vekt på samfunnsgeografi fra Universitetet i Oslo.  Hun tror relevant utdanning var vesentlig for at akkurat hun ble valgt til praktikantstillingen.

- Men at jeg har skrevet to bacheloroppgaver om India var nok det som ble avgjørende for at jeg ble tilbudt praktikantplass i New Delhi. I tillegg har jeg erfaring fra journalistarbeid, fra Stortinget og som faglærer på en videregående skole. Men det var ingen selvfølge at jeg skulle få jobben likevel, sier hun.

Hun tror utbyttet av tiden som studentpraktikant ved ambassaden har vært stort.

- Jeg har lært mye om Norges forhold til andre land, og i forhold til et stort og viktig land som India i særdeleshet. Jeg har blitt presentert for hvordan diplomatiet fungerer, og hvordan man kan samhandle med land som er kulturelt ulike Norge på mange områder. Norges klima – og miljøengasjement og bistandsprosjekter har jeg også blitt godt kjent med, og på grunn av ansvaret en jeg ble delegert, har jeg lært å jobbe effektivt og selvstendig.

 

Lyse jobbutsikter

Under oppholdet i Indias hovedstad jobbet Steine Oma med arbeidsoppgaver relatert til kulturseksjonen, og hun føler hun har fått et godt innblikk i hvordan en norsk utenriksstasjon arbeider og fungerer.
- Jeg jobbet i seksjon for kultur, klima og miljø der jeg hovedsakelig jobbet med norgesprofilering, omdømmearbeid, nettsideoppdatering – og utvikling, samt oppfølging av utviklingsprosjektene som ambassaden er involvert i.

Det innebar også planlegging av det store, årlige arrangementet Norgesprofilering. Mange ministre, ambassadører og andre celebriteter var til stede for å kaste glans over arrangementet som hadde fokus på fornybar energi. Også nærings- og handelsminister Trond Giske tok turen, og Steine Oma benyttet anledningen til å fortelle ministeren at hun en dag skal bli statsminister.

- Hvor går veien videre?

- Jeg har jo vurdert å bli statsminister, men politikere blir så fort grå. Livet blir aldri som en har planlagt uansett, derfor planlegger jeg ikke så langt. Jeg regner uansett med at jobbutsiktene er lyse, avslutter Steine Oma.

Fakta om praktikantstillingen

Den norske ambassaden i New Delhi tilbyr 2 praktikantplasser hvert år.

Hver praktikantperiode varer 6 måneder.

Praktikantordningen er ulønnet, men ambassaden kan utbetale et stipend til studenter som ikke mottar støtte fra Statens lånekasse for utdanning under oppholdet. Stipendet utgjør for tiden NOK 5.000 pr måned.

Praktikantene må selv dekke reise- og boligutgifter.

 

Kilde: Utenriksdepartementet

20 % rabatt på menger av pensum

Adlibris gir 20 % rabatt på menger av pensum (Gjelder ikke fastprisede bøker utgitt i 2018)
Pensumgaranti - Finner du ikke pensumboka? Få gavekort Les om pensumgarantien

Registrer deg som studentkunde og få alle fordelene med å være Adlibris studentkunde:
- Alltid fri frakt
- Alltid maks rabatt og lave priser
- Mulighet til å dele opp betalingen
- Velg blant Norges og Nordens største bokutvalg
- Billig studiemateriale


Register deg som studentkunde


Sjekk også ut disse studentrabattene:


- 8-10 % rabatt på Mac
- 15 % rabatt i butikk hos Vero Moda, se oversikt butikker
- Få Dagbladet pluss i 12 måneder for 1 krone uten noen forpliktelser
- IF Skadeforsikring - Norges billigste forsikring for studenter 18-25 år
- Norges billigste mobilabonnement for 3GB og 10GB
- Nelly.com gir 10 % rabatt
- Zalando.no gir 10 % rabatt
- Proteinfabrikken gir 15 % rabatt
- Nytelse.no gir 20 % rabatt
- Junkyard.no gir 10 % rabatt (gjelder også nedsatte varer)
- Les DN digitalt i fire uker for 1 krone
- Dustin Home hjemmeelektronikk med egne studentpriser