Hvordan kom du fram til at det var til Israel du ville dra?

Godt spørsmål. Det var egentlig svært tilfeldig.

 

Utveksling i Israel

Navn: Kaia Tetlie

Alder: 26 år

Utdanning: Mastergrad i Political Science in Action: Leadership, Communication and Elections

Studiested: Tel Aviv University i Israel

 

I begynnelsen av året lette jeg etter mastergrader å søke på. Jeg hadde allerede bestemt meg for at jeg ville studere i utlandet, og også at jeg ville ta en tverrfaglig mastergrad.

Jeg fant mange som virket interessante, og vurderte mastergrad i politisk kommunikasjon i London, København og Amsterdam.

Men plutselig oppdaget jeg på Facebook at en venninne av meg gikk på mastergraden Political Science in Action: Leadership, Communication and Elections ved universitetet i Tel Aviv og det appellerte umiddelbart.

Først og fremst var mastergraden midt i blinken, og for det andre er Israel et interessant land som det både er spennende og nyttig å bli bedre kjent med.

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Israel og i Norge?

Den største forskjellen er kanskje at vi har svært sene forelesninger, fra 16.15-18.45.

Ellers har jeg et svært internasjonalt studiemiljø, og det er forskjellig fra Norge. På studiet mitt er det 20 stykker, og det er folk fra USA, Storbritannia, Danmark, Sverige, Romania, Serbia, Ungarn, Bulgaria, Mexico, Brasil og Kina.

 

 

Hvordan er en vanlig dag i Tel Aviv?

Dagene i Tel Aviv varierer egentlig veldig, og jeg har ennå ikke kommet inn i en god studierytme, så det er vanskelig å definere en vanlig dag.

Men som regel sover jeg ganske lenge, så drar jeg på universitetet på formiddagen. Siden vi har så sene forelesninger, kommer jeg sent og drar derfra sent. Jeg bor sør i Tel Aviv og universitetet er i nord, så jeg bruker 50 minutter på bussen hver vei.


 

Hvordan er studentmiljøet der?

Bra!

Vi hadde en introduksjonsuke før semesteret begynte, og da ble vi introdusert til de på studieprogrammet vårt og de på de andre internasjonale masterprogrammene.

Universitetet i Tel Aviv har de siste årene bygd opp en "International School" og har opprettet flere internasjonale mastergrader, så internasjonale studenter er virkelig et satsingsområde og de er flinke til å ta vare på.

Studentforeningen ved universitetet driver et buddy-program, hvor de kopler internasjonale og israelske studenter. Jeg har selv fått en israelsk buddy, og det er en fin mulighet til å bli bedre kjent med andre israelere og det israelske samfunnet.

På programmet mitt forsøker vi å gjøre felles sosiale ting, og vi har blant annet hatt to sabbatsmiddager sammen.

 

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Ganske ukomplisert, i grunnen.

En må innfri et krav til minimumskarakterer fra bachelorgraden, og så må man skrive et motivasjonsbrev og sende inn to anbefalelsesbrev.

Universitetet har egentlig et krav om TOEFL-test, men jeg slapp heldigvis unna å ta den, siden jeg tok IB på videregående og har tatt mange universitetsfag på engelsk i Norge.


 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Israel?

Jeg synes det er utfordrende å forholde seg til så mange ulike virkelighetsoppfatninger. En av årsakene til at jeg ville studere her, er for å bli kjent med landet og vanlige israelere – bak nyhetsoverskriftene.

Men når jeg er her og studerer statsvitenskap og får muligheten til å høre og møte mange interessante mennesker på studieturer, er det klart at konflikten mellom Israel og Palestina, samt nabolandene, blir mye omtalt.

Alle har hver sine oppfatninger om konflikten og hva som kan komme til å skje videre, og jeg synes det er utfordrende å finne ut hva som er sant og hva som er propaganda, og ikke minst; hva jeg er enig og uenig i.

Så for min del tror jeg løsningen bli å ha ørene så åpne som mulig, og lytte til alle – på begge sidene av konflikten.

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

Jeg er hittil veldig fornøyd med studiet. Det heter Political Science in Action, og grunnen til det er at vi ser på statsvitenskap både fra teoretiske og praktiske vinkler.

Hver mandag har vi et fag som heter Sites of Conflict and Political Horizons, så da har vi enten ambassadørforum hvor ambassadører utstasjonert i Israel kommer og forteller om sitt arbeide, eller så drar vi på studieturer rundt omkring i Israel.

Hittil har vi blant annet besøkt det israelske UD og medieinstitusjoner i Jerusalem, og vi skal snart besøke det israelske parlamentet Knesset.

 

 

Ellers har vi fag som introduksjon til statsvitenskap, teori om politisk lederskap, diplomati og propaganda og et fag om valg, ledere og velgere.

Hver uke har vi tre timer forelesning i alle fagene. Alt foregår selvsagt på engelsk, og de fleste professorne har studert og/eller jobbet i engelskspråklige land. Vi har så langt bare levert en oppgave, men har flere deadlines mot slutten av dette semesteret, som er over i månedsskiftet januar/februar.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Tel Aviv har et utrolig rikt utvalg av kafeer, så jeg er mye på kafe!

Det er også mange bra restauranter og barer, så jeg har brukt litt tid på å bli kjent med dem – sammen med, og samtidig som jeg har blitt bedre kjent med studievenner her.

Det er billigere å gå på kino her enn i Norge, så har også benyttet meg av det tilbudet noen ganger.

Men det skal jo også sies at jeg, sikkert i likhet med andre utenlandsstudenter, bruker mye tid på å holde kontakt med kjæreste, venner og familie hjemme, så det blir også mange hjemmekvelder med skype-dates.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, har du evt. noen tips til nye studenter?

Jeg vil absolutt anbefale å studere i Tel Aviv!

Selv om vi nettopp har vært gjennom en nokså spesiell uke, er Tel Aviv stort sett en trygg og fin by å bo i. Byen har en seks kilometer lang strandlinje, og det er badesesong fra mars til november.

Overalt hvor en går er det herlige kafeer, restauranter og barer, og folk er virkelig i stand til å nyte livet her. Nettopp av denne grunnen blir Tel Aviv kalt en ”boble” i Midtøsten.