Studenttorget har intervjuet studentpraktikant hos ambassaden i Zagreb, Teuta Kukleci.

 

Hvorfor valgte du å søke på stillingen som studentpraktikant hos ambassaden i Zagreb?

Jeg valgte å søke på stillingen som studentpraktikant hos ambassaden i Zagreb, fordi jeg hadde et ønske om å bruke det jeg har lært gjennom studiene i en relevant jobbsetting.

Internasjonale studier er et tverrfaglig studium, som består av historie, jus, statsvitenskap og økonomi, og som praktikant jobber du mye med politisk og økonomisk rapportering, der en slikt studiebakgrunn kommer godt med.

Jeg vurderte å søke på flere ambassader på Balkan, men hadde ambassaden i Zagreb som førsteprioritet, ettersom Kroatia har en spesiell posisjon i regionen.

Landet har fortsatt mange utfordringer knyttet til blant annet arbeidsledighet, fattigdom og nasjonalisme, i likhet med mange av sine naboland på Balkan. Samtidig er det et av landene som har kommet lengst i regionen, med medlemskap i NATO, EU og EØS de siste årene.

Denne dynamikken av utfordringer og fremgang har vært spennende å følge på nært hold.

 

Utveksling til Kroatia

Navn: Teuta Kukleci

Alder: 27

Studiebakgrunn: Bachelor i internasjonale studier ved UiO og emner innen økonomi og administrasjon ved NHH

Fra: Oslo

Studentpraktikant hos: Den norske ambassaden i Zagreb

 

I tillegg er jeg født i Dubrovnik i Kroatia, og kom til Norge som ettåring da det brøt ut krig der. Jeg har en kroatisk mor og en albansk far.

Med denne bakgrunnen, er det kanskje ikke så rart at jeg er over gjennomsnittet opptatt av Balkan. Ønsket mitt er å få mest mulig kunnskap om historien, kulturen, politikken og økonomien i regionen.

Det hjelper at jeg kan både kroatisk og albansk, da det åpner opp for et uendelig kildemateriale. Det fristet også å oppholde meg i et land jeg har bakgrunn fra over en lengre periode og virkelig oppleve hvordan det er å bo her, utover bare korte opphold i sommerferier.

 

 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut, og hvilke arbeidsoppgaver har du?

En av de viktigste oppgavene mine er å følge med på hva som skjer innen kroatisk politikk og økonomi, og ukentlig rapportere om de viktigste hendelsene.

Ofte bidrar jeg også til research og skriving til rapporter om hendelser det skal rapporteres mer inngående om.

Som praktikant har man også ansvar for ambassadens sosiale medier og nettsider.

I tillegg bidrar jeg også i planleggingen av ulike arrangementer som ambassaden står for.

Men det er ikke slik at man bare sitter på kontoret. Jeg er faktisk positivt overrasket over hvor mye jeg har fått sjansen til å delta på i korte tiden jeg har vært her. Jeg har fått være med på næringslivskonferanser, politiske seminarer og kulturelle arrangementer, både i og utenfor Zagreb.

Etter litt over en måned ved ambassaden, er det egentlig vanskelig å si hva som er en typisk arbeidsdag, fordi man gjør og får være med på så mye spennende og forskjellig.


 

Hva har du lært av å være studentpraktikant ved en ambassade?

Jeg fått satt meg grundig inn i kroatisk politikk og økonomi, og i forholdene mellom Kroatia og nabolandene.

Ettersom Kroatia er EU-medlem, får man også et innblikk i hva som skjer og rører seg i denne organisasjonen, i tillegg til at jeg har fått kunnskap om EØS-midlene som Norge forvalter.

Man lærer også hvordan det norske diplomatiet fungerer i ett enkelt land, men også hvordan hele det norske nettverket henger sammen.

I tillegg får man god øving i å ha flere baller i luften, da noen oppgaver er av mer langvarig art, mens andre skal leveres i løpet av en dag eller to.

Man blir også veldig god på skriving, og spesielt på det å formulere seg kort og presist, da rapporter gjerne skal være rett på sak. Arbeidet med sosiale medier og planlegging av arrangementer gir også rom for å øve opp din kreative side.

 

Hva gjør du når du ikke er på jobb?

Ettersom jeg kom til Kroatia i begynnelsen av august og det var fint vær her, var det en ypperlig mulighet til å utnytte det Kroatia har å by på. Landet er virkelig et paradis hvis du elsker sol og strand.

Jeg dro blant annet til Dubrovnik en helg, der jeg besøkte familie. Zagreb ligger også i kort avstand til andre europeiske hovedsteder, som Wien og Budapest.

Planen er å reise til noen av disse, når strand og sol ikke lenger er et alternativ.

Zagreb er ikke en veldig stor by, men det er Kroatias største studentby, så den er naturlig nok veldig livlig og sosial.

Jeg har blitt kjent med min norske medpraktikant og praktikanter fra flere andre ambassader her, blant annet fra Norden, Belgia, Frankrike, Nederland, og Canada.

Det skjer veldig mye i Zagreb på kulturfronten. Det er til enhver tid festivaler, konserter og sportsbegivenheter på gang.

Derfor er det aldri kjedelig, og man sliter nesten litt med å velge hva man helst vil gjøre.

Det er også et vell av kule spisesteder, barer og utesteder.

Zagreb er også en by med vakker arkitektur, mange grøntområder, og omliggende fjell. Tidligere hadde jeg kun vært her på gjennomreise, og oppdager derfor nå byen ordentlig for første gang.

Jeg kan ikke si annet enn at jeg har blitt forelsket!

Nordmenn flest har besøkt Kroatias kyst, men det virker som Zagreb fortsatt er uoppdaget for de fleste. Jeg oppfordrer flere der hjemme til å ta turen hit.

Fun fact: Zagreb ble faktisk kåret til beste destinasjon i Europa 2017 av Lonely Planet!

Som en person som elsker julen, gleder meg masse til desember, da det er et stort julemarked her. Og det er også kåret til det beste julemarkedet i 2017!


 

Hvor går veien videre etter endt praktikantopphold?

Høsten 2018 er planen å begynne på en master ved UiO.

Jeg har en idé om hva jeg vil studere videre, men har ikke bestemt meg definitivt enda.

Praktikantoppholdet kommer nok til å hjelpe meg litt med det valget. Oppholdet her varer til februar, og da har jeg fortsatt et halvt år til jeg begynner på master, så planen er å skaffe meg mer relevant arbeidserfaring, før jeg begynner å studere igjen.

Stillingen her har gitt mersmak, så det er ikke utenkelig at en jobb innenfor diplomatiet blir målet etter endte studier.

 

Har du noen tips til andre som ønsker å bli studentpraktikant?

Jeg oppfordrer alle som vurderer det til å søke! Du kommer ikke til å angre!

For meg har praktikantoppholdet vært utelukkende positivt. Det virker som alle de ansatte ved ambassaden er opptatte av at jeg skal få mest mulig ut av praktikantoppholdet og lære mest mulig.

Jeg har fått mye ansvar og blitt inkludert i det meste som skjer på ambassaden.

Jobben er spennende, spesielt at man får fordype seg i ulik politisk og økonomisk tematikk, og at man får være med å representere Norge på ulike arrangementer.

Det er en klisjé å si, men tiden flyr, så jeg prøver å nyte den mest mulig og få med meg mest mulig, fordi jeg skjønner at et halvt år kommer til å gå unna veldig fort.

Mine tips til andre som ønsker å søke, er å tenke over hvilke områder i verden de har interessert for å lære mer om eller har noe kunnskap om. Søk der, og få frem din interesse og eventuelle kunnskap i både søknad og intervju!

Et annet tips er å søke seg til en av de mindre ambassadene, da det virker som man får mye ansvar der og blir inkludert i det meste som skjer. Det er i hvert fall hva jeg selv og andre jeg kjenner som har vært praktikanter på mindre ambassader har erfart.