R omania vokser som turistdestinasjon, men er fortsatt litt glemt i den sammenheng. Det er ikke helt fortjent, for landet kan by på alt fra vakker natur, middelalderske landsbyer og fantastiske slott, til den moderne storbyen og hovedstaden Bucharest.

Et av de mest kjente stedene er Bran-slottet, som ligger i nærheten av Brașov og er forbundet med legenden om grev Dracula.

Transfagarasan, en spektakulær veistrekning gjennom Karpatene, tiltrekker seg også mange besøkende hvert år.

Et annet kjent landemerke i Romania er Peleș slott, et nyrenessanse-slott bygget i det 19. århundre for kong Carol I. Slottet ligger i Sinaia, en vakker fjellby, og er omgitt av en stor park.

Landet har også en rekke bemerkelsesverdige klostre, som Voroneț-klosteret og Sucevița-klosteret, som er kjent for sine fargerike freskomalerier og ekstraordinær arkitektur.

Ellers kan vi fortelle at Romania, som et land i Sørøst-Europa, har en rik og interessant historie, selv i nyere tid.

Etter andre verdenskrig, ble nasjonen et kommunistisk land under ledelse av det rumenske kommunistpartiet.

Nicolae Ceaușescu, som styrte fra 1965 til 1989, var en kontroversiell leder og iverksatte en rekke undertrykkende politiske tiltak. Den rumenske revolusjonen i 1989, førte til at Ceaușescu og hans kone ble henrettet, og Romania startet en overgang til demokrati og markedsøkonomi.

Landet ble medlem av EU i 2007, og har siden da gjennomgått betydelige økonomiske og politiske reformer.

 

Romania

Hovedstad: București

Totale Innbyggertall: Ca. 19 millioner

Areal: 238 397 km²

Tidssone: EET (UTC+2)

Offisielle språk: Rumensk

Statsform: Semipresidentialt republikk

Valuta: Rumensk leu (RON)

 

 

Utdanning og universiteter

Romania kan være et attraktivt studieland for internasjonale studenter, takket være sin rike kultur, vakre landskap og rimelige levekostnader. Særskilt populært er landet blant norske medisinstudenter.

I tillegg, ligner Rumenernes utdanningssystem på andre europeiske land, og mange universiteter tilbyr engelskspråklige programmer.

Her er kort om en håndfull av universitetene:


 

Universitatea din București

Det største og eldste universitetet i Romania, grunnlagt i 1864, og internasjonalt anerkjent for sin høye kvalitet på undervisning og forskning. Særskilt, er de kjent for sin ekspertise innen fagfelt som matematikk, fysikk, kjemi, og statsvitenskap.

Her kan du studere et bredt utvalg av fag innen humanistiske fag, naturvitenskap, samfunnsvitenskap, jus, og økonomi.

 

Universitatea Babeș-Bolyai

Beliggende i Cluj-Napoca, grunnlagt i 1959, og ansett som det største universitetet i Transilvania. De er anerkjent for deres tverrfaglige tilnærming, og har i tillegg et sterkt forskningsfokus på fagfelt innen psykologi, informatikk, og miljøvitenskap.

Her kan du søke deg inn på diverse studieprogrammer innen humanistiske fag, naturvitenskap, samfunnsvitenskap, jus, og økonomi.

 

Universitatea Politehnica din București

Det ledende tekniske universitetet i Romania, grunnlagt i 1818. Forskning ved universitetet er særskilt sentrert rundt innovasjon og teknologisk utvikling, i tillegg til et generelt spesialisering innen teknologi, ingeniørvitenskap og anvendt vitenskap.

Her finnes det en rekke bachelor-, master- og doktorgradsprogrammer innen ingeniørfag som elektroteknikk, maskinteknikk, og datavitenskap, som du kan søke på.


 

Universitatea de Vest din Timișoara

Grunnlagt i 1962 og ligger i byen Timișoara, som er en av de viktigste kulturelle og økonomiske sentrene i Romania. Som følge, er de kjent for sin sterke forskningsfokus sentrert rundt informatikk, kommunikasjonsteknologi og lingvistikk.

Ellers kan universitetet tilby et variert utvalg av studieprogrammer innen humanistiske fag, samfunnsvitenskap, økonomi, jus, og naturvitenskap.

 

Romanias akademiske år er delt inn i to semestre. Det første semesteret begynner i slutten av september eller begynnelsen av oktober og varer til midten eller slutten av januar, mens det andre semesteret varer fra februar til juni. Hvert semester avsluttes med en eksamensperiode.

Rumenerne bruker et karaktersystem basert på en skala fra 1 til 10, der 10 er det høyeste og 1 er det laveste. For å bestå et kurs må studentene vanligvis oppnå en karakter på 5 eller høyere.

Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.

 

 

Godkjenning av studiet

Når du skal bevege deg ut av landet for å studere, er det er viktig å huske at godkjenning på søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte.

Derfor er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.

Heldigvis går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet.

Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor.

Skal du studere helsefag bør du også ta kontakt med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, som er de som bestemmer om du får jobbe innen yrket du har valgt når du er ferdig utdannet og tilbake i Norge.


 

Søkeprosess

For å søke på studier i Romania, må du først få dine dokumenter godkjent ved the National Centre for Recognition and Equivalence of Diplomas. Her må du betale en liten avgift og sende med kvittering på det, samt kopi av pass og vitnemål. Se nettsidene deres for mer informasjon.

Etter dette, sender du disse og søknaden videre til studiestedet du vil gå ved. Husk å sjekk om skolen din har en utvekslingsavtale med Romania.

Når du søker studier i Romania, må du også sende med en kopi av passet ditt. I tillegg, må du sende med en økonomisk garanti og kopi av vitnemålet ditt. Økonomisk garanti kan du for eksempel få av Lånekassen om du får støtte derfra. Det er også mulig du blir bedt om en helseattest.

Når det gjelder visumkrav, trenger studenter fra EØS-land generelt ikke et studentvisum for å studere i Romania. De må imidlertid registrere seg hos det lokale innvandringskontoret og søke om et oppholdskort for EU-borgere innen 90 dager etter ankomst. Dette får du hjelp med ved den Rumenske ambassaden i Oslo.

Om du skal studere på engelsk, kan det hende at du må gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.

Alternativt, noen steder i Romania kan du studere på fransk. Da må du sannsynlig gjennomføre en DELF-, DALF- eller TCF-test på forhånd, som bevis på ditt språkkunnskap.

På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på rumensk, kan det hende at du må ta en test for å bevise at du har tilstrekkelige språkkunnskaper.

Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.

Som hovedregel må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Romania og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

 

 

 

 

Prisnivå og boligforhold

Prisnivået i Romania er veldig mye lavere enn i Norge. Levekostnadene for studenter i Romania er i gjennomsnitt halvert, så du lever godt på studielånet.

Du kan spise ute på restaurant for en billigere penge enn på en fastfood kjede, en halvliter er «pocketchange», og prisene på dagligvarer ligger generelt et godt hakk under halvparten av de norske – dette kan riktignok variere litt, avhengig av både lokal- vs. importvarer og selve valutakursen.

Klesshopping er vel en av de få tingene som ikke er overdrevent merkbart billigere.

Den billigste måten å bo på i Romania er på studenthjem. Mange internasjonale studenter tar seg dog råd til å leie egen leilighet, da dette heller ikke koster skjorta.

Skal du ut på leiemarkedet, vil du merke at de fleste leiligheter leies ut delvis eller helt møblert. Leieprisene her ligger også ganske lavt, ofte på vel under halvparten av Oslo priser.

Men merk deg at, i tillegg til leie, må du også betale separat litte granne månedlig for varmtvann, strøm og internett.

 

 

Kultur

Rumenerne er et åpent, vennlig folk som er stolte av sin historie. De setter stor pris på besøkende og er ivrige etter å dele alt landet har å by på.

Hovedstaden Bucharest er en trendy storby full av energi, og ellers i landet finner du flere middelalderske landsbyer.

Ellers i Romania, møter du høye fjell og dype daler, fantastiske slott, og ikke minst, og nevnt ovenfor, slottet Bran i Transilvania, Draculas hjem.

Forståelig sitter overtro og folkeeventyr dypt. Få land verdsetter disse tradisjonene mer enn rumenerne.