U kraina, som ligger i Øst-Europa, er det nest største landet i Europa.

Den beryktede Chernobyl-sonen, som ligger nord for Kyiv, har vært åpen for turister siden 2011, og er en anbefalt opplevelse for de som er interessert i nyere historie. Her kan du utforske restene fra atomkatastrofen som tok plass i 1986, inkludert ruinene av atomkraftverket og den forlatte byen Pripyat og restene av det ødelagte kjernekraftverket som forårsaket atomkatastrofen i 1986.

Hvis arkitektur er mer din greie, er hovedstaden Kyiv eller byen Lvivi steder du bør besøke.

Kyiv er en av de eldste byene i Øst-Europa, og har flere historiske og kulturelle attraksjoner, inkludert St. Sophia katedralen og St. Michael's Golden-Domed kloster.

Lvivi har både en godt bevarte gamleby og et drøss med byggverk i en blanding av barokk, renessanse og jugendstil. Sjokoladen deres er også verdt en prøvesmak.

Dessverre har Ukrainas nyere historien vært preget av konflikt med Russland. De vant sin uavhengighet fra Sovjetunionen i 1991, men har siden blitt invadert av Russland flere ganger. I 2014 annekterte Russland Krimhalvøya og i 2022 startet Putin en ny invasjon.

Til tross for utfordringene, har Ukraina gjennomgått betydelige reformer og har fortsatt å utvikle seg som en moderne europeisk nasjon.

 

Ukraina

Hovedstad: Kyiv

Totale Innbyggertall: Cirka 44 millioner

Areal: 603 628 km²

Tidssone: EET (UTC+2), EEST (UTC+3) sommertid

Offisielle språk: Ukrainsk

Statsform: Enhetsstat, Semipresidensielt system

Valuta: Ukrainsk hryvnia (UAH)

 

 

Utdanning

Ukraina tilbyr et variert og kvalitetsrikt utdanningssystem, med et utdanningssystem som er basert på Bolognaprosessen. Dette sikrer sammenlignbarhet og anerkjennelse av kvalifikasjoner på tvers av europeiske land og gjør det enklere for studenter å overføre studiepoeng og kvalifikasjoner mellom utdanningsinstitusjoner.

Det ukrainske karaktersystemet bruker en skala fra 1 til 5, hvor 5 er den høyeste karakteren («utmerket») og 1 er den laveste («svært utilfredsstillende»). For internasjonale studenter kan karakterene konverteres til det lokale systemet i hjemlandet deres ved hjelp av en sammenligningstabell eller den europeiske ECTS-skalaen.

Mange utdanningsprogrammer i Ukraina undervises på ukrainsk eller russisk, men det finnes også et økende antall programmer som tilbys på engelsk.

Det akademiske året i Ukraina er delt inn i to semestre: høstsemesteret (fra september til januar) og vårsemesteret (fra februar til juni), med eksamensperioder ved slutten av hvert semester.

Studenter fra EØS-land trenger ikke visum for å studere i Ukraina i kortere perioder (opptil 90 dager), men for lengre studieopphold må de søke om en langtidsoppholdstillatelse (kalt "tillatelse for midlertidig opphold") fra ukrainske myndigheter.

Dette krever vanligvis en bekreftelse på opptak fra den ukrainske utdanningsinstitusjonen og bevis på økonomiske midler for å dekke levekostnadene under studieoppholdet.

Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.

 

 

Godkjenning av studiet

Når du skal bevege deg ut av landet for å studere, er det er viktig å huske at godkjenning på søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte.

Derfor er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.

Heldigvis går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet.

Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor.

Skal du studere helsefag bør du også ta kontakt med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, som er de som bestemmer om du får jobbe innen yrket du har valgt når du er ferdig utdannet og tilbake i Norge.

 

 

Søkeprosess

Du må undersøke om skolen din har en utvekslingsavtale med Ukraina, eller om du må søke om studieplass direkte til universitetet. Søknadsskjema finner du vanligvis på nettsidene deres, men i noen tilfeller må du kontakte dem og få det tilsendt.

Når du søker studieplass kan du bli bedt om å ta en språktest, samt levere et motivasjonsbrev, et anbefalingsbrev, et essay eller ditt vitnemål. Du kan også bli bedt om å gjøre et intervju, over Skype, eller muligens under et arrangert fysisk møte.

Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.

Om du skal studere på engelsk, kan det hende at du må gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.

På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på ukrainsk eller russisk, kan det hende at du må ta en test for å bevise at du har tilstrekkelige språkkunnskaper.

Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.

Som hovedregel må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i utlandet og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

 

Nyttige linker:

Finne studier i Ukraina:

Studievalg.no

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test (engelsk) 

IELTS-test (engelsk) 

 

Andre nyttige linker:

Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev? 

Anbefalingsbrev – hva skal med? 

Autorisert oversettelse 

NOKUT 

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell 

Numbeo 

Lånekassen 

 

 

Prisnivå

I Ukraina vil du komme langt med studielån og stipend alene, da de har et generelt lavere prisnivå enn Norge.

Du bør likevel være oppmerksom på at priser avhenger av ulike faktorer som valutakurser, inflasjon og lokale forhold. Så hold deg oppdatert om dette.

Men generelt er mat og drikke i Ukraina betydelig billigere, her kan du forvente å punge ut med kun en brøkdel av det du ville måtte ut med på en norsk restaurant. Alkohol er også et røverkjøp her, du betaler mer for en Coca Cola på Narvesen i Oslo enn for en øl på en bar i Ukraina.

Du vil også streve med å finne billigere priser på kollektivtransport, inkludert langdistansetog og busser. Billeie er et annet rimelig alternativ, hvor lån av en økonomibil koster cirka en kvart av norske utleiere.

Leie av en ettroms leilighet i diverse storbyer vil også bare ligge på rundt en kvart, eller mindre, av Oslo priser.


 

Praktisk informasjon

Ved siden av å være super billige, er offentlig transport svært effektivt i Ukraina, med tog, busser og trikker som dekker de fleste byer og regioner. Togreiser mellom byer er særskilt populært og kan bestilles online. Derimot, kan veiforholdene være ujevne, spesielt i landlige områder, så kjøring kan være utfordrende for de som ikke er vant til slike forhold.

Ukrainas somre er milde og vintrene litt kalde, med en gjennomsnittstemperatur på 18 til 25°C om sommeren og -8 til 0°C om vinteren. Du bør pakke klær etter disse forhold, men vær lur og dobbeltsjekk værmeldingen før avreise.

 

Kultur

Ukrainere er generelt stolte av sin nasjonale identitet og kultur. Ettersom de har måttet kjempe for å bevare sin uavhengighet og suverenitet, har de utviklet en ganske sterk nasjonalfølelse og er veldig beviste på deres evne til å stå sammen.

Dette gjenspeiles i hvordan familie og samfunn spiller en sentral rolle blant folket, i at familieverdier er sterke. Særskilt gjestfrihet og respekt for eldre er viktig, og mange familier og venner samles regelmessig for å feire høytider og viktige begivenheter.

Ellers så har ukrainsk kunst og litteratur også en lang og stolt historie.

Innen litteratur har klassiske forfattere, som Taras Shevchenko og Ivan Franko, bidratt til å forme nasjonens kulturelle og politiske identitet.

Malerier, ikoner og treskjæringer, er også populære kunstformer, hvorav mange kunstnere har fått internasjonal anerkjennelse.