(StudentTorget.no):

De fleste studenter er godt kjent med fenomenet Vorspill. Siden det å kjøpe drikke på byen en hel kveld fort kan koste tilsvarende matbudsjettet for et par uker, så foretrekker de fleste å starte med litt medbrakt drikke i godt lag.
 
Dessverre fungerer ikke vorspielstrategien helt etter boka, konkluderer sveitsiske forskere.
 
En gruppe Sveitsiske forskere har nå foretatt en undersøkelse rundt effektene og konsekvensene av «vorsing». Funnene viser at unge mennesker som hadde vært på vorspiel slett ikke drakk mindre ute på byen. Innen kvelden var omme hadde de i stedet klart å helle i seg nesten dobbelt så mye som de som gikk rett til et utested.
 
 

Unngå drikkeleker

 
Vorspielet økte også risikoen for fyllesjuke, blackout, ikke planlagt stoffbruk, ubeskyttet sex, skader og hærværk, konkluderer forskerne i en artikkel i tidsskriftet Alcoholism: Clinical & Experimental Research, i følge NRK.no.
 
For å finne ut mer om konsekvensene av vorspill, fulgte forskerne de nattlige aktivitetene til 183 unge personer hver torsdag, fredag og lørdag i fem uker på rad.
 
På fem ulike tidspunkter i løpet av disse kveldene og nettene fikk deltagerne et lite, enkelt spørreskjema tilsendt på telefonen. De skulle så fylle ut hvor de befant seg og hvor mye de hadde drukket. Dagen etter ble de også bedt om å rapportere eventuelle problemer.
 

LES OGSÅ: Ølet du IKKE vil smake på

 
Labhart og teamet analyserte så materialet på leiting etter sammenhenger mellom vorsing, totalt alkoholkonsum og uheldige følger. Resultatene viste altså at å drikke før man dro ut økte risikoen for et større inntak av alkohol på byen.
 
Forskerne mener resultatene ikke kan skyldes at det bare er visse typer mennesker som ofte går på vorspiel, og at disse menneskene generelt drikker mer enn andre.
 
Siden de kunne følge hver av deltagerne over mange kvelder, kunne de sammenligne hvordan det gikk med samme person med og uten oppvarmingsfest. Og da viste det seg altså at selve vorspielet var utslagsgivende, skriver NRK.
 
- Før-drikking er et ødeleggende drikkemønster som sannsynligvis leder folk til å legge sammen to normale drikkeanledninger – én hjemme fulgt av én ute – og som generelt resulterer i overdrevent alkoholinntak, sier Labhart.
 
Unge mennesker må rett og slett prøve å holde styr på hvor mange drinker de har tyllet ned på de ulike stedene, sier Labhart, og råder de drikkende til å lytte til kroppens signaler, drikke sakte og unngå drikkeleker og annen uvetting drikkekultur.
 

LES OGSÅ: Den ultimate bakrushjelperen