Studenttorget har intervjuet studentpraktikant hos ambassaden i Bangkok, Margrethe Beate Hammond Rosbach.

 

Hvorfor valgte du å søke på stillingen som studentpraktikant hos ambassaden i Bangkok?

Jeg var interessert i å få innblikk i Norges diplomatiske innsats i Asia, og så på et praktikantopphold ved ambassaden i Bangkok som en unik mulighet til dette.

 

Utveksling i Thailand

Navn: Margrethe Beate Hammond Rosbach

Alder: 24

Fra: Stavanger

Studiebakgrunn: Internasjonale Studier ved Sciences Po Paris

Studentpraktikant hos: Ambassaden i Bangkok, Thailand

 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut, og hvilke arbeidsoppgaver har du?

Arbeidsoppgavene mine er svært varierte.

Hovedoppgavene mine er gjerne å følge opp diverse prosjekter som ambassaden arrangerer. Jeg hadde nylig ansvar for organiseringen av den Nordiske Film Festivalen i Bangkok fra den norske ambassaden.

Jeg rapporterer også hjem om politiske forhold i Thailand og regionen.

Samtidig skriver jeg kortere sammendrag fra diverse møter og konferanser ambassaden deltar på, som jeg publiserer på ambassadens hjemmeside.

Utover dette har jeg også ansvar for å oppdatere hjemmeside og facebook daglig.

Det er sjeldent at jeg er på kontoret en hel dag, og jeg får ofte bli med ministerråd eller ambassadør på diverse møter.

I forrige måned dro jeg til Phnom Penh for å få en bedre oversikt over den anspente politiske situasjonen i Kambodsja.

Vi møtte representanter fra kambodsjanske myndigheter og forskjellige aktører fra sivilsamfunnet. Det var spennende å lære mer om den poliske situasjonen i Kambodsja.

Samtidig var det svært lærerikt og spennende å se hvordan diplomatiet jobber for å innhente informasjon, for å kunne gjøre en grundig analyse av den politiske situasjonen. 

I forrige uke, hadde vi også kongelig besøk i Bangkok, da H.K.H Kronprins Haakon skulle delta på kremasjon av Thailands avdøde Kong Bhumibol.

Jeg var heldig som fikk ta del i planlegging og organisering av det kongelige besøket. Å hilse på Kronprinsen er stas!


 

Hva har du lært av å være studentpraktikant ved en ambassade?

Jeg har lært mye om politiske og sosiale forhold i Thailand, Kambodsja og Sørøst-Asia. Dette har vært veldig spennende, da jeg i løpet av studiene på Sciences Po har fokusert mest på Nordøst-Asia.

Jeg har også fått et godt innblikk i hvordan en ambassade fungerer og hvordan norske diplomater jobber opp mot ulike aktører for å fremme norske interesser.

  

Hva gjør du når du ikke er på jobb?

Etter jobb pleier jeg å trene eller gå ut med venner.

I helgene forsøker jeg å reise ut av Bangkok for å oppleve mer av Thailand.

Livskvaliteten som norsk i Thailand er ganske høy, selv med praktikantstipend.

 

Hvor går veien videre etter endt praktikantopphold?

Jeg har seks måneder igjen av mastergraden etter at jeg er ferdig med praktikantoppholdet. Jeg vurderer å ta et friår før jeg fullfører de siste seks månedene av graden for å få mer arbeidserfaring.

Jeg vet enda ikke hvor jeg søker etter endte studier, men tar sikte på en karriere hvor jeg får jobbe med internasjonale og politiske spørsmål.

Jeg er svært interessert i geopolitikk og sikkerhetsspørsmål, men har også et sterkt engasjement for lokal- og nasjonalpolitikk.


  

Har du noen tips til andre som ønsker å bli studentpraktikant?

Jeg oppfordrer alle som er interessert i internasjonale spørsmål om å søke på praktikantstillingene. Søk deg gjerne til et land eller en region som du er spesielt interessert i, eller har en del kunnskap om fra før.

Du trenger absolutt ikke å ha studert internasjonale relasjoner eller sammenliknende politikk for å ha nytte av et praktikantopphold, eller for å være en interessant kandidat.

Jeg tror også det er verdt å tenke over at praktikantopphold ved mindre ambassader kan være minst like spennende som praktikantopphold i storbyer i Europa eller i USA.

Når man er den eneste praktikanten ved ambassaden får man gjerne mer ansvar og mer varierte arbeidsoppgaver.