Studenttorget har intervjuet studentpraktikant hos den norske ambassaden i Malawi, Ane Grindstad.

 

Hvorfor valgte du å søke på stillingen som studentpraktikant?

Jeg ønsket å være praktikant på en utenriksstasjon, fordi jeg lenge har vært interessert i utenrikstjenesten.

 

Utveksling til Malawi

Navn: Ane Grindstad

Alder: 25

Studiebakgrunn: Master i rettsvitenskap (jus – 5 år)

Fra: Åsta i Hedmark

Studentpraktikant hos: Norske ambassaden i Lilongwe

 

Jeg interesserer meg for politikk og internasjonale relasjoner, og det å få være flue på veggen på en ambassade virket som midt i blinken for å få innblikk i nettopp det.

Dessuten ønsket jeg å få erfaring fra noe som ikke var direkte jusrelatert, da jeg enda ikke er helt sikker på hva jeg vil bruke utdannelsen min til.

Jeg søkte på stillingen i Lilongwe fordi jeg har erfaring fra regionen og jeg kunne tenke meg å lære enda mer om Malawi, regionen og hvordan Norge jobber i Malawi.

Ambassaden driver mye med bistandsarbeid, og jeg syntes det virket spennende å lære mer om hvordan bistand fungerer i praksis – ikke bare gjennom det man leser i nyhetene.

 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut, og hvilke arbeidsoppgaver har du?

En typisk arbeidsdag starter på kontoret klokka 7:30. Tidlig for den trøtte, men til gjengjeld slutter vi klokka 15:30 til vanlig og klokka 13:00 på fredager.

På morgenen, starter jeg ofte med å sjekke e-post og få overblikk over hvordan dagen min vil komme til å se ut.

Arbeidshverdagen er veldig variert, da ambassaden har et fokus på at praktikanten skal få ta del i den store bredden av arbeidet på ambassaden, så ingen dager er like!

Vanligvis er det ett møte hver morgen innenfor en av sektorene ambassaden støtter med bistand. Disse er jeg med på, noe som er fint, fordi man lærer mye, og det gjør det enklere for praktikanten å henge seg med på prosjekter.

Etter dette legger jeg stort sett opp dagen min som jeg vil. Det hender jeg har møter, enten på ambassaden eller utenfor, med noen andre på ambassaden eller alene, og da må jeg forberede meg til det.

Ellers jobber jeg med oppgaver jeg har fått tildelt av de andre ansatte på ambassaden.

Det kan være å koordinere en bestilling fra utenriksdepartementet, skrive et referat fra et møte, sjekke om en bistandsavtale er klar for å kunne avsluttes, skrive et utkast til et beslutningsdokument, skrive et innlegg til sosiale medier eller noe helt annet som en på kontoret kunne trenge min assistanse til.

Mange av oppgavene knytter seg til oppfølging og koordinering av bistand, ettersom ambassaden jobber mye innenfor dette feltet.

Jeg har jobbet en del med bistandsporteføljen på utdanning, ettersom ambassaderåd for utdanning i denne perioden er leder i donorgruppen for utdanning. Jeg fikk også velge mitt eget interesseområde, og har dermed også fått involvere meg litt i menneskerettigheter og likestilling.


 

Hva har du lært av å være studentpraktikant ved en ambassade?

Jeg har kanskje først og fremst lært utrolig mye om Malawi! Det har vært utrolig spennende å jobbe på en utenriksstasjon som har såpass stor innflytelse i landet den er i (Norge er den tredje største donoren til Malawi).

Det gjør at ambassaden er sterkt involvert på mange felter, og jeg har dermed lært mye om både det politiske og sosiale forholdene i Malawi. Utover dette har jeg lært mye om internasjonale forhold og diplomati i praksis.

Det har vært spennende å se hvordan Norge former sin utenrikspolitikk i felt og spennende å lære hvilke utfordringer samarbeid mellom flere land kan by på.

Jeg har også lært meg å være tålmodig (de færreste arrangementer starter på tida) og at man aldri må takke ja til salt eller sukker i noe man får servert (malawiere er veldig generøse på disse områdene).

 

Hva gjør du når du ikke er på jobb?

Lilongwe er en by hvor det ikke formelt arrangeres så mange aktiviteter. Men privat er folk utrolig flinke på å dra i gang større og mindre arrangementer og aktiviteter, og det finnes en klubb eller en gruppe for det aller meste.

Hverdagen min går stort sett til å være med venner, enten om vi lager middag, spiller spill, ser på film eller trener. I helgene reiser jeg ofte på tur. Malawi har mange perler, så det egner seg godt for litt utforskning!

Lake Malawi er Afrikas tredje største innsjø og den byr på fine strender, klart vann og badetemperaturer hele året. Malawi har også fjell, skog og dyreliv, så det er mange muligheter for den som liker å være ute.

Malawiere er veldig gjestfrie, klimaet er behagelig og det er lite kriminalitet, så det er vanskelig ikke å trives.


 

Hvor går veien videre etter endt praktikantopphold?

Godt spørsmål. Jeg har igjen å skrive masteroppgava for å fullføre mastergraden min, men før den til kan det godt hende jeg forlenger oppholdet mitt i Malawi – dersom det lar seg gjøre.

Seks måneder er lenge nok til å bli veldig fascinert av et sted, og alt for kort til å gå lei av det, så jeg blir gjerne her litt lenger om det lar seg gjøre!

 

Har du noen tips til andre som ønsker å bli studentpraktikant?

I søknadsprosessen anbefaler jeg at du reflekterer litt over hvorfor du ønsker å være praktikant, og å få fram denne motivasjonen i søknaden.

Si også noe om hvorfor du vil ha stillingen ved akkurat den ambassaden. Det er mange flinke folk der ute, så forsøk å forklare hvorfor du søker deg akkurat dit.

Siden det ikke stilles noe krav til utdanningsbakgrunn kan det også være lurt å få frem hvordan ambassaden kan dra nytte av din bakgrunn. Det kan også kanskje være lurt å tenke over om du vil være på en stor eller liten ambassade.

Bortsett fra det er det beste tipset å bare kaste seg ut i det! Det er en kjempeerfaring å ha med seg senere og en helt unik sjanse til å lære masse om et land, og å se hvordan internasjonale forhold utspiller seg i praksis.