(StudentTorget.no):

1. desember i fjor økte Finanstilsynet kravet til egenkapital ved boligkjøp fra 10 til 15 prosent. I den samme perioden har boligprisene fortsatt å stige, noe som har gjort det enda vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet for unge. 

Dette har ført til at flere enn tidligere har behov for hjelp for å kjøpe sin første leilighet. Og flere har oppdaget muligheten til å få startlån via Husbanken dersom de ikke har nok egenkapital til normalt boliglån. 

- I utgangspunktet kan alle som ikke har en formue tilsvarende egenkapitalkravet på 15 prosent få startlån, forteller boligkonsulent Stian Hagemann Jensen i bydel St.Hanshaugen. 

I motsetning til private banker, er ikke Husbanken underlagt Finanstilsynet og trenger derfor ikke å be sine lånekunder om egenkapital tilsvarende 15 prosent av kjøpesummen på boligen. 

LES OGSÅ: Små leiligheter blir enda dyrere

 

Stor pågang nært sentrum

- Målgruppen vi skal prioritere er førstegangskjøpere med trang økonomi. Vi hjelper noen få som ikke har egenkapital i det hele tatt og mange som har deler av egenkapitalkravet, men mangler deler av det, forklarer Jensen. 


Han forteller at antall søkere er mangedoblet den siste tiden og at bydel St.Hanshaugen, Gamlebyen og Grønland er de bydelene i Oslo med flest søknader om startlån. 

- Vanligvis har behandlingstiden for startlån ligget på rundt fire uker. Men den ekstreme pågangen vi nå opplever gjør at man bør søke så tidlig som mulig. Behandlingstiden kan ta oppimot 12 uker om man er uheldig, sier han. 

Det er få bydeler som har egne konsulenter som kun tar seg av startlån. 

 

Må ha sikker inntekt

Som student uten fulltidsjobb og sikker inntekt kan man ikke motta startlån. Jensen forteller derimot at et flertall av søkerne er nyutdannede par med studielån som dermed ikke har noen sjanse til å få spart opp 15 prosent egenkapital. 

- Man må ha en forutsigbar og sikker inntekt som er av minst tre års varighet. Vi beregner ikke studielån som inntekt. Du må dermed ha en fast og varig inntekt eller trygd. 

Dersom du har høy nok inntekt til å kunne spare opp egenkapital i løpet av noen år er du derimot for godt stilt til å få godkjent en søknad om startlån. 


- Jobben vår er å prioritere de med lave inntekter, ikke de med høye, fastslår Jensen. 

Renten på startlån er fortrinnsvis rundt én prosent lavere enn renten vanlige banker gir ut på boliglån. Nedbetalingstiden på lånene er på 25 år og Jensen anbefaler de fleste å ha flytende rente dersom de ikke har en økonomi som tilsier at fast rente bør benyttes. 

LES OGSÅ: Så mye bør du tjene ved siden av studiene