(StudentTorget.no):

Studentene i Stavanger har i flere år konkurrert med godt betalte oljearbeidere om utleieboligene i byen. Nå har derimot den nyutdannede byggingeniøren Magnus Øgård Meisal (24) og partneren Kristoffer Sørstrønen (25) tatt tak i problemet, og nå vil de bygge om containere til boliger for studentene.
 
De har allerede fått bygget om en helt vanlig skipscontainer i Kina, og fått den shippet til Stavanger. Boligen på 28 kvadratmeter inneholder kjøkken, soverom og flislagt bad i moderne, minimalistisk stil. Det vil til og med være en terrasse i den ene enden av boligen. Utvendig skal metallveggene kles med et tre-panel for at de lettere skal kunne gli inn i miljøet.
 
 

Må godkjennes 

 
– Kostnaden med en hybel som denne vil være et sted mellom 300.000 og 400.000 kroner. Da får en også en hybel som er større enn det som er vanlig å tilby studenter, sier de to gründerne til DN.no. Med dagens rentenivå kan containerhyblene leies ut som rundt 2000 kroner i måneden.  
 
– Jeg fikk ideen på en fest der vi diskuterte hva vi kunne gjøre for å få billigere boliger. Denne containeren er i utgangspunktet en helt normal skipscontainer som kan kjøpes for 30.000 kroner, sier Magnus Øgård Meisal.  
 
Investorene skal allerede være på plass, og de er svært nærme den første kontrakten med Universitetet i Stavanger. Det planlegges å plassere seks containere på universitetsområdet, men først må godkjenninger på plass. 
 
Sørstrønen forteller at de først vil søke Stavanger kommune om tillatelse. Deretter må containeren godkjennes opp mot byggeforskriftene av Sintef for at den skal kunne tas i bruk som bolig. Det er særlig isolasjonen av containeren som vil bli et tema i prosessen.  
 
– Vi har brukt en ny type isolasjon som før er brukt blant annet i kjøleskap. Den er mye dyrere per kvadratmeter, men mye tynnere, sier Øgård Meisal. 
 
 

LES OGSÅ: Derfor er det lurt å ha bolig-CV

 

En god løsning

Snittprisen på leiemarkedet i oljebyen er de dyreste i landet, og er kun slått av de dyreste bydelene i Oslo.

– Det er et veldig vanskelig marked i byen. Det er svært høye priser. I tillegg har en i denne byen et fenomen annethvert år, oljemessen. Eiere av leiligheter leier heller ut for 50.000 kroner for en uke enn til studenter, sier ressursdirektør Rolf Ljøner Ringdahl ved Universitet i Stavanger til DN.no

– Dette kan bli en svært fleksibel løsning, sier Ljøner Ringdahl.

Bare i Stavanger regner Ljøner Ringdahl med at antall studenter ved universitetet skal dobles fra dagens 9000 til 18000 innen år 2040. 

 

SE VIDEO: Det har aldri vært dyrere å leie leilighet