(StudentTorget.no):

Tidligere i år vedtok et samlet storting at også studenters kapitalinntekt skal medberegnes når stipend skal behovsprøves mot inntekt.
 
Forskriften som skulle sørge for dette har rammet de studentene som eier og leier ut deler av egen bolig. Deres kapitalinntekt beregnes til bruttoverdien av leieinntektene, og dermed har man allerede brukt opp Lånekassens inntektskvote. 
 
 

-Hvorfor ikke gjøre det enkelt?

 
For hver krone mann tjener i jobb ved siden av studiene over Lånekassens inntektsgrense, vil man miste 50 øre av stipendet. Studenter med en uheldig kombinasjon av kapitalinntekt og lønnsinntekt kan i verste fall ende opp med en marginalinntekt der de sitter igjen med 15 øre per kroner de tjener. 
 
Den nye forskriften rammer derfor de studentene som har kommet seg inn på boligmarkedet og må finansiere kjøpet ved utleie. Man kan leie ut leiligheten og gå i null, men likevel risikere å miste stipendet. 
Forskriften fra Kunnskapsdepartementet ble først kritisert for å ramme studenter som sparer gjennom Boligsparing for Ungdom (BSU). Tidligere i sommer snudde departementet og gjorde unntak for BSU-renter. Nå møter forskriften igjen kritikk for beregningsmetoden for kapitalinntekt. 
 
– Jeg undrer meg over dette. Hvorfor ikke gjøre det enkelt? spør Dag Jørgen Hveem, studierektor på Handelshøyskolen BI til DN.no. 
 
Han utelukker ikke at forskriften er et arbeidsuhell. 
 
– Det har skjedd verre politiske overgrep enn dette i verden, men dette er relativt håpløst, når man med enkle midler kan eliminere de uheldige virkningene ved å ta utgangspunkt i netto kapitalinntekt, sier Hveem, som også er lokalpolitiker for Venstre. 
 
Høyres Jan Tore Sanner mener forskriften strider mot prinsipper i norsk skattelovgivning.
 
– I skattesystemet er man opptatt av symmetri. Man skatter av inntekt og får fradrag for kostnader. Jeg mistenker Kristin Halvorsen for å ha hatt det så travelt med å ta enkelte rike studenter, at hun ikke har sett de uheldige utslagene av forskriften, uttaler han til DN.no
 

SE VIDEO: Det har aldri vært dyrere å leie leilighet

 

Studenttilbud fra LensWay.

Lensway gir 15 % studentrabatt på alle linser og solbrillerI tillegg får du nå også solbrille fra det trendy merket Norr med på kjøpet (verdi 495,-) dersom du handler linser for minst 750 kroner. 

Les mer og handle her


Sjekk også ut disse studentrabattene:


- 8-10 % rabatt på Mac
- 15 % rabatt i butikk hos Vero Moda, se oversikt butikker
- Få Dagbladet pluss i 12 måneder for 1 krone uten noen forpliktelser
- IF Skadeforsikring - Norges billigste forsikring for studenter 18-25 år
- Norges billigste mobilabonnement for 3GB og 10GB
- Nelly.com gir 10 % rabatt
- Zalando.no gir 10 % rabatt
- Proteinfabrikken gir 15 % rabatt
- Nytelse.no gir 20 % rabatt
- Junkyard.no gir 10 % rabatt (gjelder også nedsatte varer)
- Les DN digitalt i fire uker for 1 krone
- Dustin Home hjemmeelektronikk med egne studentpriser