(StudentTorget.no):

Eldre boliger har ofte bare én strømkurs til hybelen, som kun er beregnet på belysning. Med en mengde tekniske duppeditter og mange beboere i studentkollektiv kan strømforbruket kjapt overstige spenningen. Det kan resultere i overbelastning og kortslutning. Dermed lever mange bachelor- og masteroppgaver farlig på studentenes datamaskiner.
 
Men det som i beste fall kan bety ødelagt datautstyr, tv eller musikkanlegg, kan i verste fall forårsake livsfarlige dødsbranner.
 
 

Advarer studenter

 
Mellom 2009 - 2011 hadde vi 121 dødsbranner i Norge. Hele 47 prosent av alle boligbrannene i 2011 skyltes elektriske feil eller feil bruk av el-utstyr i følge statistikk fra DBS. El-bransjen går derfor nå ut og advarer om brannrisikoen i hybler og leiligheter med gamle el-anlegg. Også de mange studentene som fremdeles står uten bolig advares mot å ta til takke med boliger med dårlig elsikkerhet.
 
– Det er dessverre ikke sjelden at elektrikere kommer til hybler og kollektiver med urgamle el-anlegg, defekte og løse stikkontakter, klaser av skjøteledninger og masse moderne, strømkrevende utstyr. Vi ser også ofte at det er alt for lav kapasitet på kursen som for eksempel dekker én eller flere hybler. Dette kan raskt utvikle seg til en livsfarlig brann, sier Bjørn Sørensen, fagsjef for el-sikkerhet i NELFO.

LES OGSÅ: Har du innboforsikringen i orden?

 
 

Still krav til huseier

 
Alle studenthybler og leiligheter skal ha røykvarslere og brannslokkingsutstyr. Mangler slikt utstyr kan leietaker kreve at det kommer på plass så fort som mulig. Huseier er også ansvarlig for jevnlige kontroller av det elektriske systemet, vedlikehold og utbedringer av feil. Leietakeren på sin side er ansvarlig for å melde fra om feil og mangler av en slik karakter at et utrent øye kan oppdage dem.
 
‒ Dessverre er det slik at mange utleiere og studenter tar for lett på el-sikkerheten. Når man bare skal leie ut eller bo en begrenset tid tenker mange at det ikke er så nøye med dette, sier Sørensen.
 
Han er redd for at mange private utleiere knapt er klare over at de har ansvar for at strømnettet og faste installasjoner i hybel/utleieboligen er i orden. Heller ikke studentene er alltid klare over at de selv har ansvar for bruken av det løse elektriske utstyret de bringer med seg. 
 
– Ansvarsforholdet kan oppleves som litt utydelig, der begge parter tror at den andre er ansvarlig for alt, forteller Sørensen.
 
NELFO oppfordrer derfor alle studenter som er usikre på om el-anlegget på hybelen er trygt, til å be huseier om å ta kontakt med en lokal elektriker.

LES OGSÅ: Studenter senker standarden for å bo billig

20 % rabatt på menger av pensum

Adlibris gir 20 % rabatt på menger av pensum (Gjelder ikke fastprisede bøker utgitt i 2018)
Pensumgaranti - Finner du ikke pensumboka? Få gavekort Les om pensumgarantien

Registrer deg som studentkunde og få alle fordelene med å være Adlibris studentkunde:
- Alltid fri frakt
- Alltid maks rabatt og lave priser
- Mulighet til å dele opp betalingen
- Velg blant Norges og Nordens største bokutvalg
- Billig studiemateriale


Register deg som studentkunde


Sjekk også ut disse studentrabattene:


- 8-10 % rabatt på Mac
- 15 % rabatt i butikk hos Vero Moda, se oversikt butikker
- Få Dagbladet pluss i 12 måneder for 1 krone uten noen forpliktelser
- IF Skadeforsikring - Norges billigste forsikring for studenter 18-25 år
- Norges billigste mobilabonnement for 3GB og 10GB
- Nelly.com gir 10 % rabatt
- Zalando.no gir 10 % rabatt
- Proteinfabrikken gir 15 % rabatt
- Nytelse.no gir 20 % rabatt
- Junkyard.no gir 10 % rabatt (gjelder også nedsatte varer)
- Les DN digitalt i fire uker for 1 krone
- Dustin Home hjemmeelektronikk med egne studentpriser